Keeping Up with A List: în backstage la gala UNARTE 

Dacă nu ești obișnuit cu agitația care domină o prezentare de modă, atmosfera din spatele cortinei (mai ales atunci când implică aproape 50 de colecții și sute de ținute ale absolvenților de Design Vestimentar) poate semăna destul de mult cu… un adevărat uragan. Unul compus din accente de culori nebune, fâșii de materiale sclipitoare, modele gonind pe scări către camera de fitting, tineri designeri stresați rozându-și (la propriu) unghiile, tocuri, foarfeci, cleme, paiete, fixativ și ondulatoare, perii de machiaj, blushuri, mame care își încurajează de pe margine copiii și multe, multe emoții abia stăpânite. 

„Da, sunt foarte agitat. Nu știu dacă hainele mele o să placă, dacă o să pot să merg cu ele mai departe, la buyeri, la magazine”, îmi spune unul dintre absolvenți, care refuză să apară în fața camerei. „Sunt prea stresat, crede-mă”, îmi zâmbește un pic chinuit și fuge în cealaltă cameră să caute o pereche de pantofi cu o mărime mai mare pentru una dintre modele, în timp ce colega lui pictează, cu alb și negru, pe față și pe corp, câteva manechine. Le văd colecțiile mai târziu: un set de haine superbe, în culori de pământ, extrem de actuale și o prezentare cu modele îmbrăcate cu o construcție asemănătoare unei case, transformată într-o rochie. Pe scena din curtea UNARTE apar, pe rând: ținute punk, creste colorate, rochii romantice, exerciții de balet cu haine potrivite pentru un spectacol la Operă, experimente cu ținute din plastic, tablouri mișcătoare… Mult performance și destul de multe piese inspirate. 

De altfel, acesta mereu și punctul care, din punctul meu de vedere, a unit mereu creațiile studenților de la București: înclinația evidentă către scenografie, către mini-showuri puse în scenă cu muzică bine aleasă, dans și chiar decoruri imense, abia cărate pe scenă de către ajutoarele din spate. „Evident că ceea ce prezentăm aici e o colecție de show. Că multe dintre ținute nu sunt neapărat purtabile ca atare, ci trebuie alese dintre ele câteva piese și accesorizate. Însă de aceea voi avea și o colecție mai purtabilă, pe care o vând online”, îmi explică Alexandru Simedru, unul dintre cei care și-au prezentat la gala UNARTE colecția de masterat. „Cel mai complicat e să găsești o croitoreasă bună, una care să înțeleagă ce vrei tu, să-ți pună schițele în practică așa cum te-ai gândit că ar vrea să iasă”, îmi spun câțiva studenți, care gravitează în jurul colecțiilor absolvenților, ajutându-i cu ultimele retușuri (cum ar fi desprinderea unei trene de pe o rochie cu cinci minute înainte de a intra pe scenă) și cu fittingul. „Am avut aici câțiva metri de material pe care l-am tot plisat până am ajuns să obțin acest corset, îmi arată și absolventa Naomi Grindei, cu o colecție de licență în alb și negru. 

Am reușit, printre picături, să stăm de vorbă cu câțiva absolvenți (când s-a dat startul show-urilor pe podium, uraganul din backstage s-a întețit și agitația a crescut mult în intensitate). În clipul de mai sus, despre colecții, trenduri și, mai ales, despre vise de designer…

Categorii Video