La povești cu Andi Vasluianu – Între infracțiunile cibernetice din Hackerville și lumea în schimbare din Moromeții 2

Andi Vasluianu nu mai are nevoie de prezentare. Este unul dintre cei mai buni și apreciați actori din România, un artist care a găsit echilibrul perfect între lumea teatrului și cea a filmului. Și le face pe amândouă extrem de bine, așa că nu e de mirare că îl vedem în fiecare an în câte patru, cinci proiecte noi.

Luna aceasta îl vedem în Hackerville, cel mai recent serial HBO Europe (co-producție HBO Europe și TNT Serie, disponibilă pe HBO GO și la HBO România), în care joacă rolul lui Adam Sandor, un polițist timișorean aflat pe urmele unui grup de hackeri, din care face parte și Cipi, un puști incredibil de talentat în ale hackingului. Alături de Adam este și Lisa Metz (Anna Schumacher), o specialistă în criminalitate informatică din Frankfurt, dar care s-a născut în România. Aceasta se întoarce în orașul natal pentru a ancheta un atac asupra unei bănci germane, o misiune care îi stârnește amintiri despre un trecut foarte dureros.

Tot în noiembrie, Andi Vasluianu revine și pe marile ecrane în Moromeții 2 (premiera: 16 noiembrie), în regia lui Stere Gulea, continuarea celui mai de succes film românesc, Moromeții, lansat în urmă cu mai bine de 30 de ani.

Iar cu două astfel de proiecte în prim-plan, nu puteam să nu stau de vorbă cu Andi Vasluianu și să aflu mai multe despre Hackerville și Moromeții 2, dar și despre ce urmează pentru el.

Povestește-ne puțin despre Adam, personajul tău. Cine este și ce face el în Hackerville?

Adam se ocupă de mafioții orașului, îi cunoaște foarte bine, practic își face meseria de polițist. E divorțat, are două fete, locuiește în casa mamei lui. E într-o perioadă delicată, meseria l-a ținut și îl ține pe linia de plutire.

Cât din tine i-ai împrumutat personajului tău? Cât de mult seamănă Adam cu tine?

De fiecare dată plec de la mine către datele personajului, dar cred că e o mixtură. Cel mai important e să-i găsesc atitudinea pe care o împărtășește în exterior și ce se află cu adevărat în interior. Până la urmă am furat unul de la altul. 🙂

Good cop sau bad cop: în ce parte înclină Adam?

Depinde de infractor, pe Seraphim îl tratează ca pe un prieten apropiat, iar pe Dragoș îl tratează cu mai multă duritate. Dar mai degrabă good cop.

Care a fost cea mai mare provocare în ceea ce privește interpretarea lui Adam?

Să-i găsesc atitudinea potrivită. Dacă nu ai un bagaj anterior bine pus la punct, totul se transmite neclar.

Fără să ne dai spoilere, povestește-ne puțin despre interacțiunea lui Adam cu Lisa Metz și Cipi? Cum vezi tu acest trio?

Inițial e agasat de Lisa și nu înțelege de ce aleargă după cineva care a luat doar 9 euro și 99 de cenți, dar pe urmă începe să-i observe capacitățile de detectiv și dezvoltă o admirație pentru ea. Iar față de Cipi se manifestă instinctul patern. Împreună cu Lisa, îl protejează pe Cipi și așa se creează un soi de familie.

Hackerville este un serial de acțiune, dar cumva reușește să fie și foarte amuzant. Care a fost cel mai haios moment de la filmări?

Da, așa e. Umorul s-a născut din diferențele culturale. Scenariștii au simțit că acolo va apărea umorul și au avut dreptate. Anna se sperie foarte ușor și e foarte haioasă când o face, iar de ziua ei i-am cântat la mulți ani în timpul cadrului, s-a speriat, nu înțelegea ce se întâmplă și, după câteva secunde, s-a prins că despre ea e vorba. 🙂

Primele impresii despre Hackerville sunt foarte, foarte bune, feedbackul tuturor este genial. Tu de ce crezi că nu ar trebui să ratăm acest serial?

Pentru că are o poveste bună, surprinzătoare, are umor, o imagine minunată, muzică excelentă și actori extrem de talentați. La colegii mei mă refer. 🙂

Luna aceasta mai ai un proiect, Moromeții 2, în care joci rolul lui Vasile al Moașei. Primul film Moromeții este deja un titlu de referință pentru cinematografia noastră, cum crezi că va fi primită această continuare?

Sper să aibă același succes, dacă nu unul mai mare. E un film nostalgic și emoționant, vorbește despre o perioadă pe care mulți dintre noi nu o cunoaștem și filmul asta ne-o înfățișează fără să o judece.

Scena teatrului sau platoul de filmare: unde te simți mai bine?

Pe scenă sunt mai vulnerabil, iar la filmare pot să repar ce greșesc imediat, dar amandoua mă provoacă să trăiesc în prezent.

Nu știu cum se face, dar în fiecare an te vedem în minimum două, trei filme și câteva spectacole de teatru: îți iei vreodată pauză, vacanță?

Nu simt că muncesc, simt că trăiesc când sunt la teatru sau la filmare. Am timp și de vacanțe și chiar mă bucur de ele din plin.

În ce proiecte o să te vedem în continuare?

Am terminat de curând filmările la „Luca” în regia lui Horațiu Mălăele și o să încep în ianuarie repetițiile la un spectacol la teatrul Odeon, unde sunt proaspăt angajat.

Foto: HBO România