Lecții despre digital și inspirație la IAA Global Conference 2019 #Creativity4Better

Am fost, de-a lungul anilor, la numeroase evenimente, ateliere și conferințe construite în jurul creativității, menite să te inspire și să îți dea acel imbold pentru a te apuca de lucruri extraordinare. Nu m-au dat chiar toate pe spate. Adică da, într-adevăr, e fain să asculți vorbele mărețe ale invitaților de pe scenă, dar mai important mi se pare să și rămâi cu ceva la final. Să nu fie doar prezentări și discursuri frumos împachetate, însă lipsite de substanță.

Din fericire, IAA Global Conference 2019 #Creativity4Better a fost o surpriză minunată! Genul de eveniment la care chiar îți iei notițe, mai ceva ca-n facultate (pff, de fapt, nici nu pot compara această conferință cu lucrurile plictisitoare pe care le făceam eu în facultate), și de la care chiar pleci pus pe fapte mari.

Ediția din acest an a adunat sub aceeași umbrelă creativi din industria publicității, designeri și antreprenori care, de-a lungul vremii, au schimbat regulile jocului și au reușit să facă lucruri extraordinare în domeniul lor de activitate. În consecință, în cele ce urmează am adunat câteva mici „lecții”, sfaturi pe care le-am adunat la #Creativity4Better de la Karim Rashid, o legendă în lumea designului și a arhitecturii, Chris Barton, fondatorul Shazam, adică acea aplicație care ne salvează viața ori de câte ori auzim o melodie care ne place, însă nu știm cum se numește și nici cine o cântă, Jacques Séguéla, părintele publicității franceze, și mulți alți creativi.

Primul speaker al zilei a fost Rory Sutherland, Vice Chairman Ogilvy UK, una dintre cele mai charismatice personaje de la conferință. Cu o minte brilliant, cum ar spune britanicii. Rory ne-a propus să ne îndepărtăm de cifre, de matematică, de obiectivele economice, pentru că procesul creativ nu ar trebui să fie despre asta. Succesul, susține el, vine abia atunci când te concentrezi pe oameni, pe punctul de vedere al fiecărui individ în parte (human perspectiva). Iar una dintre greșelile majore pe care le fac atât antreprenorii, cât și cei care lucrează în industriile creative este că se concentrează prea mult pe faza de început (a unui business, a unei campanii, a unui proiect de orice natură) și pierd din vedere esențialul: rezultatul final. „Start at the end” și îți vei putea păstra mai ușor focusul pe termen lung, astfel încât să îți atingi obiectivul.

De la cel mai optimist speaker al conferinței, Geoffrey Hantson, Chief Creative Officer la agenția belgiană Happiness, care a ne-a spus că, în creație, „nu” ar trebui să fie interzis, pentru că întotdeauna se poate găsi o soluție: „Be immune to the impossible!” Dar și că revoluția digitală s-a încheiat, pentru că digitalul a învins. Iar tehnologia poate ajunge în locuri nebănuite până acum.

Mi-a plăcut foarte mult că a venit cu niște exemple de campanii foarte interesante. Cele mai de impact, din punctul meu de vedere, au fost cele dedicate prevenirii accidentelor în trafic, care cresc numărul victimelor de pe șosele. Vi le las mai jos, dar vă avertizez: sunt foarte, foarte emoționante.

De la Ginevra Capece Galeota, Global Creative Strategist pentru Facebook, am rămas cu ideea că este important să te lupți pentru atenția cititorului, a spectatorului, a consumatorului: „Fight for every second!” Iar faptul că tot mai mult conținut e consumat pe mobil, gadgetul care le-a oferit oamenilor puterea de a decide rapid ce le place și ce nu, a venit cu numeroase constrângeri pentru industria creativă (constrângeri ce țin de spațiul disponibil, de afișarea informațiilor etc.). Însă aceste provocări nu au făcut altceva decât să stimuleze imaginația!

La rândul lui, Nuzhet Algunes, Chief Media Officer la TBWA Istanbul, a spus că trăim în „age of now”. Și că ne dorim ca totul să se întâmple acum, să obținem ce ne dorim cât mai repede. Iar consecința este că am ajuns să ne și plictisim foarte rapid de tot ceea ce avem. Și asta ar putea explica graba de a face atâtea schimbări în viețile noastre.

Cu o prezentare interesantă a urcat pe scenă și Bruno Bertelli, Global Chief Creative Officer – Publicis, care a transformat un val de hate la adresa unui brand într-una dintre cele mai tari campanii din acest an („we don’t need to be perfect”). Pe lângă asta, Bertelli ne-a spus să mizăm întotdeauna pe elementul-surpriză, pentru că atunci când vii ceva total neașteptat, generezi emoție.

Fascinant a fost și Jacques Séguéla, care a venit la #Creativity4Better cu o energie molipsitoare, cu exemple de campanii absolut genial și cu o convingere fermă: că în continuare ar trebui să spunem povești. The old fashioned way.

La final au rămas și star speakerii conferinței: Karim Rashid și Chris Barton. Karim Rashid este un adevărat rockstar și, deși mă gândeam că o să fie un artist arogant și ciudățel, m-a surprins cu modestia și bunul lui simț la press briefingul dinaintea prezentării sale. Singura lui extravaganță a fost că a mutat mobilierul din jurul lui, preferând să rămână pe un scaun… ca un adept al minimalismului ce este. I-am citit cartea – Design Your Self – acum câțiva ani și mi s-a părut foarte interesantă abordarea lui, modul în care a reușit să aplice principiile de bază ale artei lui în viața personală și profesională.

Karim Rashid s-a născut să fie pe scenă. E unul dintre cei mai buni speakeri pe care i-am văzut vreodată, genul de om căruia efectiv îi sorbi fiecare cuvânt. La #Creativity4Better, Rashid a a vorbit despre cum mediul digital ne-a dat tuturor o voce pe care o putem folosi pentru a schimba totul, chiar și într-o secundă. Despre cât de important este să fii transparent. Dar și despre lux, pe care nu-l percepe ca pe o acumulare de bunuri. În prezent, luxul înseamnă timp liber. Și mai înseamnă să faci ceea ce îți dorești, ceea ce ai visat dintotdeauna. În același timp, a povestit despre „ingredientele” pe care ar trebui să le aibă o persoană pentru a putea crea. Sănătate, în primul rând. Capacitatea de a privi în jur, de a observa. Dar și puterea de a renunța la trecut, pentru că trecutul nu te poate ajuta niciodată să evoluezi. Finalul discursului a fost un îndemn de renunțare la frică, pentru că frica nu face altceva decât să îți distrugă fericirea. „I decided I had no fear” a fost cea mai bună hotărâre pe care a luat-o Rashid, o decizie pe care, spre binele nostru, ar fi bine să o luăm cu toții CÂT MAI REPEDE cu putință.

Ultimul speaker al serii a fost Chris Barton, unul dintre fondatorii aplicației Shazam. O aplicație pe care Chris și alți trei prieteni au gândit-o dintr-o nevoie firească, aceea de a afla rapid numele unor cântece care le plăceau. Astăzi, aplicația folosește microfonul smartphone-ului pentru a căuta un fragment dintr-o piesă într-o bază de date, însă, în 1999, când Chris și prietenii săi au venit cu această idee, nu existau telefoanele inteligente și nici tehnologia necesară pentru a susține o astfel de aplicație. De altfel, nici fondurile lor nu erau îndeajuns, pentru că, după cum a povestit acesta la conferința de după eveniment, la început, acest serviciu nu le aducea bani. Și nici găsirea unor investitori pentru companie nu a fost o misiune simplă. Cea mai importantă lecție de-atunci? „Chiar dacă treci printr-o perioadă grea și simți că este sfârșitul lumii, trebuie să ții capul sus, să continui ceea ce faci”, a spus Chris.

Așadar, cu ce am rămas la final de #Creativity4Better? Cu ideea că poveștile clasice încă sunt relevante și că, la un moment dat, se vor împăca numai bine cu tehnologia. Că trecutul nu ar mai trebui să fie un reper pentru nimeni și nimic. Și că indiferent dacă pierzi sau câștigi, esențial este să continui!

Foto: Creativity4Better

Categorii Lifestyle