Lecturi de aprilie: ce cărți noi citim în această lună?

Liliacul și magnoliile au înflorit, vremea e tot mai frumoasă… iar noi nu mai vrem să stăm o secundă în casă! Tocmai din acest motiv, invitația noastră pentru voi în această lună este să ieșiți cât mai mult. Mai ales în parcuri, la soare, printre copacii plini de flori. Nu uitați să puneți și o carte bună în geantă… va fi o adevărată sesiune de relaxare în mijlocul naturii!

Jonathan Coe, Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie, editura Polirom

Romanul Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie urmăreşte maturizarea a două prietene, Alison şi Rachel, din primii ani ai secolului XXI până în zilele noastre. Acțiunea se dezvoltă treptat, pe măsură ce apar noi personaje al căror destin e legat de cel al fetelor: mama lui Alison, o fostă cântăreaţă care ajunge să concureze într-o emisiune de televiziune pentru vedete; o profesoară de la Oxford, care devine mentorul lui Alison; un tânăr poliţist care investighează morţile aparent fără legătură ale unor actori de stand-up comedy. Numărul 11 sau Mărturii despre nebunie este un roman despre sutele de conexiuni infime dintre lumea publică şi cea privată şi despre modul cum acestea ne afectează pe toţi. Despre moştenirea războiului şi sfârşitul inocenţei. Despre cum e să trăieşti într-o metropolă în care bancherii au nevoie de săli de cinema la subsol, în timp ce alţii au nevoie să existe bănci de alimente. Este ceea ce Jonathan Coe ştie cel mai bine să facă: să ne arate cum trăim noi astăzi.

Rachel Lippincott cu Mikki Daughtry si Tobias Iaconis, La cinci pași de tine, editura Litera

Stella Grant simte nevoia să-și planifice viața pas cu pas – poate și pentru că plămânii ei bolnavi, pe care nu-i poate controla, i-o guvernează oricum, trimițând-o periodic în spital, încă din copilărie. În momentul de față, Stella trebuie să-și planifice foarte bine viața pentru a nu pierde locul pe lista beneficiarilor unui transplant de plămâni, care-i va asigura cinci ani de existență fără probleme. Pentru asta e obligată să stea în permanență la distanță de oricine i-ar putea transmite o infecție pulmonară. Fără excepții. Will Newman este exact persoana de care Stella trebuie să se ferească. Lui Will nu-i pasă de reguli, de tratamente, nu-și respectă orarul de medicație și abia așteaptă să împlinească optsprezece ani ca să-și decidă singur soarta. Vrea să plece să vadă lumea – nu doar spitalele ei. Mai mult, Will o poate infecta pe Stella cu o bacterie mortală. Și totuși, dintr-odată, distanța dintre ei nu mai par un spațiu de siguranță, ci o pedeapsă. Oare n-ar putea să fure măcar o mică parte din această distanță, în schimbul a tot ceea ce plămânii lor defecți le-au furat din viață? Ecranizarea acestui roman va avea premiera în România pe 3 mai, cu Haley Lu Richardson și Cole Sprouse în rolurile principale.

Randi Hutter Epstein, Excitat, editura Publica

Plin de anecdote uimitoare, informații despre cercetările medicale recente și detalii amuzante, Excitat ni-i prezintă pe marii oameni de știință care au făcut descoperiri remarcabile despre dezechilibrele hormonale care ne pricinuiesc atâta suferință, dar și pe șarlatanii care s-au folosit de aceste descoperiri pentru a vinde remedii false. Epstein scoate la iveală umanitatea care se află în centrul acestei științe a hormonilor şi  vorbeşte despre oameni de tot felul: un doctor din anii 1920, care  promova vasectomia ca pe o modalitate de sporire a libidoului, o femeie medic, care a descoperit hormonul sarcinii în anii 1940, și o mamă care colecta glande pituitare de la cadavre, pe care le folosea ulterior ca sursă de hormon de creștere pentru a-și trata fiul. Pe parcursul cărții, Epstein analizează funcțiile unor hormoni precum leptina, oxitocina, estrogenul și testosteronul, demitizând știința endocrinologiei.

Jonathan Gottschall, Animalul povestitor, editura Vellant

Una dintre enigmele pe care caută să le dezlege această carte nu este doar existența poveștii, ci caracterul ei absolut esențial. Rolul poveștii în viața omului depășește cu mult teritoriul convențional al cărților și filmelor. Povestea, alături de o întreagă varietate de activități narative, domină existența umană. „Cartea aceasta este despre primata Homo fictus (omul care născocește), antropoidul mare cu minte povestitoare. Poate că nu‑ți dai seama de asta, dar ești o creatură a unei lumi imaginare care se cheamă Țara de Nicăieri. Țara de Nicăieri este casa ta și până să mori vei petrece zeci de ani acolo. Dacă n‑ai observat încă lucrul acesta, nu dispera: povestea este pentru ființa umană la fel ca apa pentru un pește – atotcuprinzătoare și imposibil de pipăit”, spune Gottschall.

Markus Zusak, Podul de lut, editura RAO

Dacă ați citit Hoțul de cărți, emoționantul bestseller al lui Markus Zusak, atunci nu aveți voie să ratați acest volum de-a dreptul epic. Este O poveste impresionantă despre cinci frați adolescenți care se cresc unul pe celălalt după propriile reguli, după ce și-au pierdut mama, iar tatăl i-a părăsit, într-o casă cuprinsă de haos din suburbiile orașului Sydney, printre animale de companie neobișnuite și năbădăioase. Pe măsură ce se ceartă și se împacă, iubesc, se maturizează și învață să trăiască în lumea adulților, frații Dunbar descoperă secretul tulburător al dispariției tatălui lor. Iar când acesta își face apariția și le cere ajutorul pentru a construi un pod peste un râu, ca o mână întinsă, Clay, unul dintre frați, acceptă, hotărând de fapt să construiască o punte între copii și tatăl lor, între trecut și viitor – o punte peste greșeli știute și neștiute, pentru iertare și pentru împăcare.

Foto: S A R A H ✗ S H A R P / Unsplash

Categorii Lifestyle