Înainte să înceapă filmul, am primit vreo două, trei avertismente: „Să îți iei la tine și niște șervețele, că se lasă cu lacrimi!” Bine, eu nu pot să spun că a trebuit să mă pregătesc în vreun fel anume pentru asta, plâng la aproape orice film, chiar și la comedii, așa că întotdeauna vin echipată cu pachețelul pentru lacrimi și suspine, cum îmi place mie să spun. De data asta însă, simt nevoia să dau avertismentul mai departe. Pentru că, oricât de mare ar fi „rezistența” ta la drame, e cam greu să nu te emoționeze acest film inspirat din fapte reale.
Lion urmărește povestea lui Saroo, care, la numai cinci ani, se rătăcește accidental de familia sa, ajungând la sute de kilometri depărtare de casă, tocmai în Calcutta. Într-un oraș mare, agitat, cu milioane de oameni, Saroo trece printr-o mulțime de situații-limită, însă reușește, cumva, să se țină departe de toate pericolele. Primul mare plus al acestui film este alegerea lui Sunny Pawar în rolul lui Saroo în copilărie. Puștiul este extraordinar de expresiv și pe mine, cel puțin, a reușit să mă emoționeze încă de la începutul filmului. Producătorii l-au ales pe Sunny dintre sute de copii căutați prin toate școlile din India și cred că a fost de departe cea mai bună alegere.
Saroo este adoptat la scurt timp de Sue și John Brierley (cei doi sunt interpretați de Nicole Kidman și David Wenham), un cuplu de australieni care îi oferă acestuia o viață complet diferită de cea pe care o avea el în India. Dev Patel, pe care l-am descoperit prima dată în Slumdog Millionaire, joacă rolul adultului Saroo. În timpul unei întâlniri cu prietenii săi, în mintea acestuia încep să se deruleze scene din copilărie, momente petrecute cu fratele și mama lui. Saroo devine tot mai obsedat de originea sa și recurge la o nouă tehnologie, Google Earth, pentru a-și regăsi casa.
Un alt lucru care mi-a plăcut mult la Lion a fost autenticitatea poveștii. Regizorul Garth Davis a făcut o treabă foarte bună cu documentarea poveștii și a ales să filmeze exact în locurile care au avut legătură cu aventura lui Saroo: Calcutta, orașul în care a ajuns el după ce s-a rătăcit, Hobart (Tasmania), locul în care locuiește chiar și în prezent, alături de părinții săi adoptivi, sau Melbourne. Acesta a petrecut mult timp cu Saroo și familia Brierley, dar a mers și în India de câteva ori, în satul natal al protagonistului, pentru a reuși să expună cât mai bine călătoria lui.
Din punct de vedere vizual, filmul are un impact foarte puternic. Între India și Australia este un contrast uriaș, iar evoluția vieții lui Saroo reflectă excelent acest contrast. Mai mult decât atât, pelicula scoate în evidență un subiect social extrem de sensibil: adopțiile internaționale. Povestea trage astfel un semnal de alarmă: tot mai mulți copii din țările cu probleme ajung în orfelinate în care condițiile sunt precare și, din păcate, nu toți au norocul lui Saroo. Iar situația asta ar trebui să se schimbe cât de curând.
De altfel, prin campania #LionHeart, se încearcă susținerea ONG-urile care protejează copiii din India și oricine poate dona o sumă minimă de zece dolari pentru două proiecte dedicate acestora, Magic Bus și Childline India, proiecte sprijinite de Nicole Kidman și Dev Patel. Mai multe detalii pe www.lionmovie.com.
Filmul Lion / Saroo: Drumul spre casă este distribuit de Forum Film România şi are premiera pe 20 ianuarie 2017.
Foto: outnow.ch