Românca Lorelei Bandrovschi revoluționează viața de noapte din New York

lorelei bandrovschi photographer by sasha charoensub @sashabphoto

Lorelei Bandrovschi este o tânără plină de entuziasm din România care a plecat în urmă cu opt ani în SUA, la studii, și care a ajuns acum fondatoarea unuia dintre cele mai cool baruri din New York, Listen Bar. Spațiul se remarcă prin faptul că acolo nu se servesc băuturi alcoolice. Listen Bar funcționează deocamdată ca un pop-up, o dată pe lună, iar new-yorkezii stau la coadă și plătesc bilet ca să între în atmosfera “alcohol-free” de acolo.

Lorelei a pornit afacerea dintr-o glumă și a ajuns arhitectul celui mai tare “hot-spot” din New York, unde lumea încearcă senzații tari – acelea prin care ești dezinhibat și pus pe distracție fără să-ți fi făcut curaj în prealabil cu un pahar de tărie. Cum a început povestea lui Lorelei și cum a ajuns ea promotoarea unui nou stil de distracție în viața de noapte new-yorkeză, care pare că le-a văzut pe toate, citește în cele ce urmează.

Lorelei, când ai plecat în SUA, cum a fost acomodarea acolo? Ce ai făcut, ce ai studiat, unde ai lucrat?

Am plecat fix după liceu, deci a fost o tranziție lină – nu aveam un job sau alte planuri acasă pe care să le las în urmă. Am locuit în Boston, unde am studiat publicitatea și studiile media (un fel de combinație de cursuri de film, web development și creație multimedia). Am studiat la o facultate foarte mișto, care se cheamă Emerson. După facultate am locuit și am lucrat în Boston și, ulterior, în New York, ca și creative în agenții de publicitate și apoi pe domeniul de business consulting și inovație. Au fost niște ani extraordinari, am ajuns să lucrez cu oameni fenomenali pe proiecte interesante. De la dezvoltarea farmaciei viitorului pentru o conferință, la proiecte cu muzeul MoMA sau campanii creative pentru YouTube. Astfel, am căpătat experiență în crearea unor branduri emoționale și, mai mult de atât, în structurarea unei afaceri în jurul unei experiențe, al unui scop pe care vrei să îl joci în viața publicului tău.

Founder_LoreleiBandrovschi_BeforeFirstSpace_PhotoBy_KyrieElizabeth (1)

Ideea de a face un bar “alcohol-free” a venit în urma unei idei în joacă, lansată de unul dintre prietenii tăi… Povestește-ne mai multe despre contextul în care a căpătat contur acest plan…

A început ca o provocare. Înainte să împlinesc 27 de ani, am cerut de la 27 de oameni să-mi dea o provocare care să mă ajute să progresez cumva în viață. Unul dintre bunii mei prieteni, regizorul Danny Madden, un om foarte mișto și care nu bea niciodată alcool, m-a provocat să nu beau nici eu timp de o lună. Recunosc că, dintre provocările primite, pe-a lui o vedeam ca pe o restricție și, instinctiv, mă zbârleam la ideea acestei reguli. Spre surpriza mea, mi-a deschis ochii către o experiență cu totul inedită – cumva, atât de simplă și de familiară (tot ieșeam și mă distram, tot eu eram) și, totuși, prin lipsa de alcool, fundamental diferită: fără mahmureli, totul în sharp focus și cumva cu un plus de adrenalină – când decid să am tupeu cu ceva, simt emoția și mai intens!

A devenit un obicei anual să iau această luna de reset. Pe măsură ce am dezvoltat o pasiune pentru ieșitul fără să beau, am început să tânjesc către ieșiri create fix pe ideea asta – De ce nu pot să am experiența unui bar – o experiență de noapte, casual și cumva plină de spontan – fără să facă alcoolul parte din ecuație. Slava Domnului, baruri obișnuite există o grămadă! (peste 10 000 în New York). De ce să nu existe și spații fără alcool?

Am simțit că nu eram singura cu acest gând – pe măsură ce eu deveneam mai sigură pe mine și mai vocală legat de plăcerea de a ieși fără să beau, tot mai mulți oameni îmi împărtășeau părerile. Și, într-adevăr, în New York există adevărate mișcări de wellness, de mindfulness, tot felul de trenduri care demonstrează un apetit pentru un nou tip de nightlife. Listen Bar este o expresie a momentului în care trăim – în care transformăm tot felul de norme, inclusiv pe cee legate de cum ieșim în oraș.

Founder_Lorelei_Bandrovschi_ListenBar_PhotoBy_ShannonSturgis

Cum a fost începutul barului unde nu se consumă alcool? Cât de greu a fost să pui ideea în practică?

Ideea s-a format treptat, peste câțiva ani, timp în care eu am lucrat în State, am obținut greencard-ul necesar ca să-mi pot înființa o afacere, am cunoscut tot felul de oameni care au devenit mentori și conectori importanți în diferite domenii. Cât de greu a fost – categoric cel mai greu și cel mai mișto lucru pe care l-am facut vreodată! E cumva o combinație de perseverență – o grămadă de runde de explorări pe meniu, de colaboratori, de locuri – urmate invariabil de succese din astea care apar ca prin farmec. Entuziasmul creează oportunități.

Odată ce aveam ideea destul de clară în minte, dar înainte să mă apuc de Listen Bar oficial, am plecat într-o călătorie de o vară gen Eat Pray Love. O perioadă de auto-explorare și de culegere de inspirație, care m-a alimentat pentru hustle-mode-ul care a urmat. Apoi, timp de un an, am dezvoltat brandul. Design-ul a fost creat chiar de o agenție din România, Tokyotoys, un prieten bun care știam că va înțelege vocea brandului, puțin edgy și cu multă căldură și umor. În primul rând, ne-am stabilit printr-o voce și atmosfera cu priză la public, ceva fresh și diferit. În timpul ăsta, eu dezvoltam echipa de mixologiști care a creat meniul nostru – un fel de all-star cast – cei mai tari bartenderi din toată America. Am scris un prim articol despre conceptul barului și de acolo a pornit totul – am început să atragem presa, apoi am găsit locul perfect, am vrut să vedem dacă prinde. Ne-a dat pe spate: public, presă – am intrat în Wall Street Journal, am fost primiți cu un entuziasm nebun și ne-am distrat o grămadă! După asta am pus repede la cale următoarea serie de evenimente, care erau inițial gândite doar pentru luna ianuarie, dar care a mers atât de bine încât acum avem un eveniment lunar în inima Manhattan-ului. Acum creăm evenimente inedite și strângem fonduri prin crowd funding pentru un loc permanent. E foarte mișto – eu scriu mulțumiri pentru fiecare contribuție și avem și o secțiune specială pe site pentru contribuțiile din România (www.listen.bar).

Cât de repede a prins ideea printre clienți, de a ieși într-un loc în care nu se consumă decât cocktailuri nonalcoolice…

Extrem de repede. De la primul eveniment, am fost inundati de RSVP-uri. Am văzut oameni care au venit de patru ori în cinci zile. În prima seară a seriei de evenimente din ianuarie, am primit peste 500 de RSVP-uri în câteva zile. Nu ne-a venit sa credem, era o luni seara în gerul lui ianuarie și la noi era coadă, se îmbulzea lumea, abia de aveai loc. Acum, evenimentele noastre lunare sunt cu bilete de admitere și sunt mereu sold out.

CBD BGB, photographed by Sasha Charoensub @sashabphoto

E la modă acum, cel puțin printre new-yorkezi să aibă o perioadă de abstinență – lunară, anuală – e și acest concept de Dry January… Alcoolul nu mai e la modă?

Da, ca trend, categoric mai multaă lume vorbește de ieșitul fără să bea sau ceea ce presa de aici numește mișcarea #SoberCurious. Asta nu înseamnă că alcoolul a dispărut – nici pe departe, cum ziceam, în New York sunt peste 10 000 de baruri și o grămadă de oameni care le frecventează constant. Dar asta nu este ceva nou și, statistic, alcoolul s-a plafonat, trendul este în declin. Mai ales în afaceri, oamenii caută tendințele care cresc și sunt pe val – și aici clar mișcarea fără alcool e în creștere.

listen bar

Cum arată viața ta dincolo de această activitate, cu barul fără alcool? Trăiești ca o new-yorkeză, muncești ca o new-yorkeză, gândești ca o new-yorkeză?

Sunt și o anomalie, și un produs clasic al orașului în care locuiesc. New York-ul este un oraș care te inspiră să te depășești pe tine însuți, să devii varianta ta de care îți place cel mai mult – adesea prin ceea ce faci profesional. Din punctul ăsta de vedere, sunt o clasică rezidentă a Brooklyn-ului, antreprenorială, independentă. Varianta mea a ‘hustle-ului’ new-yorkez implică o viață cumva boemă și artistică. Muzica din Listen Bar e legată de rolul pe care îl joaca aceasta în viața mea. Trăiesc cu mulți muzicieni, învăț să cânt la tobe, organizez jam session-uri, vreau să produc muzică proprie. Apoi, ce fac eu e atât de specific – deschid un bar fără alcool – încât viața mea e total diferită de majoritatea altora.  E mișto și ciudat și de toate. Muncesc și gândesc ca o new-yorkeză, adică muncesc cam tot timpul. Sunt norocoasă pentru că am ocazia să lucrez mai tot timpul la ceva mă pasionează cu adevărat, ceea ce e total nou și senzațional. Dar clar e sănătos să te și deconectezi.

Care sunt cele mai apreciate cocktailuri fără alcool din Listen Bar? Ne poți da o rețetă?

Una dintre cele mai apreciate rețete este Ghost Me Maybe, creată de Pam Wiznitzer și dedicată muzicianului și personalității Max Mohenu, un tip senzațional ș extrem de comic (de aici și numele băuturii).

GhostMeMaybe_RecipeBy_PamWiznitzer_PhotoBy_MollyTavoletti.jpg (1)

Ghost Me Maybe

  • 22 ml sirop de rozmarin
  • 45 ml suc de grapefruit
  • 15 ml suc de lămâie
  • 1 băț de țelină (mediu)
  • un splash de apă tonică

Combină toate ingredientele în afară de tonic și dă-le un shake viguros. Toarnă într-un pahar înalt (highball) și termină-l cu un splash the apă tonică. Ca și garnish, folosește un fir de rozmarin și un twist de grapefruit.

Ce alte best-seller-urile mai sunt în Listen Bar?

Avem mai multe, unele dintre ele se cheamă Actual Sunshine, Me, A Houseplant și Spicy Titties. Fiecare e total diferită, de la o băutură foarte bright și fresh cu mango, la ceva răcoritor cu castravete și ceva mai spicy cu jalapeno și gref. Multe dintre ele conțin și alte ingrediente care încă nu se găsesc în România. Clar e un moment bun pentru industria fără alcool, au apărut tot felul de ingrediente speciale.

SpicyTitties_RecipeBy_EamonRockey_PhotoBy_ShannonSturgiss_story (1)

Spicy Titties

Listen Bar se adresează doar celor care nu consumă deloc băuturi alcoolice sau și celor care beau ocazional, dar care vor să experimenteze acest fel de ”abstinență”?

Ambele, categoric. Mai bine de două treimi din fanii noștri beau alcool în mod regulat. Mai ales în New York, unde poți să bei în fiecare noapte și, cumva, ca să ai o viață socială activă, e chiar de așteptat așa ceva. Când ieși în baruri mai mult de 2-3 ori pe săptămână, e plăcut să ai opțiuni și când vrei să faci o pauză. Iar pentru cei care nu beau deloc, firește că suntem o repriză plăcută de la băuturile pline de zahăr și atutidinile din barurile obișnuite. Din punctul meu de vedere, tot ce contează e că atunci când suntem la Listen Bar, toți suntem cel puțin curioși de experiența asta fără alcool si o creăm împreună.

photographer by sasha charoensub @sashabphoto

Care e atmosfera din Listen Bar?

Listen Bar e ce se cheamă în New York un “dive bar” – adică un bar relaxat, comfortabil și nepretențios. Nu chiar o bodegă, dar pe-acolo. Muzica e agitată, de petrecere și multă lume e atrăgătoare, trendy și cu zâmbetelul pe buze. Cocktailurile sunt destul de sofisticate pentru genul ăsta de atmosferă, dar asta pentru că e mult mai greu să faci băuturi bune fără alcool – am apelat la cei mai buni specialiști, la cele mai bune ingrediente, best-of.  Pentru cei care vor o băutură mai simplă, există Club Mate, kombucha și bere făra alcool la draft.

Cum ai conceput meniul barului?

Conceptul meniului a fost – Hai să creez fix ce ne-am dori să facă un bar creat pentru momentele când nu vrei să bei. Într-un bar obișnuit ai noroc dacă au o bere fără alcool la sticlă. Am implicat cei mai tari mixologiști din toată America și nu oricare, fix  pe cei care sunt experți în băuturile fără alcool. Am consultat experți în nutriție, ca să fie băuturi pentru orice preferințe dietetice. Am adus herbalists –specialiști care încorporează plante ce îți afectează dispoziția. Am ales branduri pe sprânceană, fix ce ne-am dori mai mult și mai mult pe un meniu. Am avut extrem de mare noroc – toate brandurile și cei cu care mi-am dorit să lucram ne-au sprijinit cu entuziasm. Indiferent de profil, toate băuturile trebuie să fie genul de care ți-e poftă să bei două, trei și pentru care merită să plătești prețul unui cocktail.

ShePretty_RecipeBy_EamonRockey_PhotoBy_ShannonSturgiss (1)

Cocktail She Pretty

Te poți distra la fel de bine și dacă nu bei alcool?

Haha! Depinde de tine. Poate pentru unii oameni- nu. Sau poate nu de la început. Eu, una, m-am surprins pe mine însămi când am realizat cât de bine pot să mă distrez. Mai ales când ești cu alți oameni la fel de puși de distracție, fără sa fie puși pe băutură. Dar cine nu vrea să-și dezvolte mușchii de distracție? Până la urmă, de ce să nu încerci ceva altfel din când în când?

CBD BGB, photographed by Sasha Charoensub @sashabphoto

De asociază lumea alcoolul cu distracția?

De ce nu? În primul rând, este un obicei aproape globalș vechi de milenii. Este adânc înrădăcinat în cultura noastră, în felul în care creștem, ce vedem, cu ce suntem obișnuiți. Există efecte chimice, care reduc inhibițiile, efect adesea asociat cu distracția. Plus că nu prea avem multe alte exemple. Cumva, paleta noastră de distracție, ca adulți, implică alcoolul. Nu prea avem multe activități clasice de distracție în care alcoolul să nu fie prezent. Și, astfel, s-a pierdut ideea a cum arată distracția și fără alcool. Pentru mulți oameni care vin la Listen Bar, ce e cel mai surprinzător e cât de similar arată cu barurile obișnuite. Lumea stă de vorbă, râde, flirtează, poate dansează… E similar, cu diferențe subtile. Oamenii sunt mai atenți, ne îmbulzim mai puțin, trecem mai blând unii pe lângă ceilalți. Suntem uneori timizi. De obicei, când trecem de timiditatea asta, ne bufnește un râs așa… copilăresc. E refreshing.

Cum arată o seară perfectă în oraș, în viziunea ta?

O seară perfectă pentru mine este o seară care începe cu un plan și e deschisă către aventură. Mai ales când e vremea plăcută și nu știu exact unde unde o să mă poarte picioarele. Probabil de-asta îmi și place să nu beau – am încredere în deciziile spontane pe care le fac și mi-am dezvoltat spiritul aventurier încât să nu-mi fie frică să intru într-o cameră în care nu cunosc pe nimeni, dacă asta am chef să fac. Poate merg la un bar latin numit Tonita’s, un loc ciudat și plin de viață, cu lumină neon ca de spital și cel mai mic și ăncins ring de dans posibil. Poate merg la o prezentare artistică/științifică. Poate practic yoga kundalini. Poate merg la un concert în Brooklyn, preferabil la C’Mon Everybody sau Baby’s All Right. Poate invit prietenii să facem un jam session și fiecare cântă la alt instrument. În general, caut ineditul, voia bună și stimularea curiozității și a intelectului. Mă îmbrac în ce mi-e comod și în ceea ce mă face să mă simt sigură pe mine: mult negru, chunky shoes, multe tricouri albe. Alternez între un stil feminin și androgin și port adesea pălării.

listen bar

Cum se vede New York-ul prin ochii tăi?

New York-ul e viața la maximum, uneori până la epuizare. Viața de întreprinzător e intensă și epuizantă! E capitolul pe care îl aleg în momentul ăsta – trăiesc în New York de aproape opt ani și știu că am trăit o grămadă de capitole în timpul ăsta. New york e bufetul de experiențe în care poți să găsești orice interes, orice comunitate – orice aventură gândită și negândită. Dacă le cauți putin, dai de ele. Orasul îți și trage șuturi, îți și întinde mâna. Și, în același timp, e și foarte ușor să te pierzi sau să te simți singur. Cumva, toți trecem prin perioade cu de toate și în New York totul se întamplă foarte accelerat și intens. Oamenii țintesc sus și ne ambiționăm, ne și ajutăm unii pe alții (sau ne stresăm și ne invidiem). E haos, e frumos, mă inspiră și mă disperă. I’m hooked!

Photographed by Sasha Charoensub @sashabphoto

Ce îți lipsește cel mai mult de-acasă?

De acasă îmi lipsește să merg la bunica de Paști. Să fac planuri. Să descopăr chestii noi. De când am devenit propriul boss, merg acasă destul de des – dar am poftă să merg să-mi tihnească. Mi-ar plăcea să fac un proiect creativ în România, să colaborez la ceva. Sunt o muțime de oameni pe care îi admir și pe care aș vrea să-i implic. Poate aș veni să fac ceva în august – un mic Listen Bar pop-up de o noapte sau de un weekend, cu ceva muzică și colaborare internațională. Dacă e lumea curioasă și oamenii sunt disponibili. Voi ce ziceți. Să vin?

Cât de des vii în România?

Des! Mai des decât se duc unii americani la familiile lor. Mai ales acum de când îmi sunt propriul șef. Anul trecut cred că am mers de patru ori, adesea drumuri scurte. Dar îmi place acasa și ca la Buni nu-i nicăieri! Mai ales că bunica e la Constanța, deci vara la mare mi-e drag de mor! Ultimele dăți am mers și în Deltă, la pescuit. Mă mândresc mereu cu România și mă bucur mereu să explorez când am ocazia.

CBD BGB, photographed by Sasha Charoensub @sashabphoto

Crezi că un astfel de bar ar prinde și aici, în Romania?

Din câte știu, nu există unul încă…Cum am zis, mi-ar plăcea să vin să fac un eveniment în România. Cred că ne-am distra și cred că oamenii ar fi curioși și deschiși. În același timp, cred că ar dura ceva vreme până să fie România pregătită pentru un spațiu permanent. Până una-alta, cine vine în vacanță la New York – vedeți dacă prindeți un eveniment Listen Bar, avem câte o noapte în fiecare lună. Abia aștept!

Foto: MollyTavoletti, Shannon Sturgis, SashaBPhoto, Kyrie Elizabeth

Categorii Lifestyle