Mă injectez sau nu cu acid hialuronic? Aceasta este întrebarea!

acid hialuronic

De acid hialuronic am auzit în urmă cu câțiva ani. Lumea îl confunda la vremea respectivă cu toxina botulinică, dar îl percepea ca pe ceva bun, un fel de salvator al frumuseții distruse de silicon. Cu siguranță, v-ați îngrozit la buzele diforme sau pomeții disproporționați ai divelor din anii ’80 și ’90, compromise definitiv de umplerile cu silicon industrial. Ei bine, pe acest fond, injectările acidul haluronic, de altfel secretat în mod natural de organismul uman, au apărut ca fiind o metodă sigură și naturală de a mai repara pe ici, pe colo câte o imperfecțiune, câte un rid. De ce? Foarte simplu! Pentru că o dată injectat, se resoarbe cu timpul și nu face ravagii pe chip cum făcea siliconul. Practic, acidul hialuronic este cel responsabil pentru menținerea unui nivel optim de hidratare a pielii. „Leagă” apa, dar prezența lui în proporție optimă este responsabilă și pentru o piele elastică, cu un tonus bun. Dar ca orice lucru bun din organism, nici acidul hialuronic nu are termen de garanție pe viață. „De la 25 de ani, când suntem în deplină forță biologică, din cauza schimbărilor hormonale pe care le avem, se reduce cantitatea de acid hialuronic pe care în mod normal o sintetizăm în piele: aproximativ 16% din acidul hialuronic pe care îl avem în piele nu se mai produce la fiecare 10 ani. Ca atare, vom avea dificultăți la tonus, la hidratare, mici riduri orizontale sau cu accentuarea ridurilor de expresie” mi-a spus prof. dr. Ioan Nedelcu, medic primar dermatolog, unul dintre experții români în tratamente antiaging. Lucru care m-a pus pe gânduri pentru că abia după 45, 50 de ani, aș fi luat cu adevărat în calcul posibilitatea injectărilor.

Îmbătrânirea, o chestiune de timp

Am auzit de multe ori că îmbătânirea începe undeva între 25 și 30 de ani, dar la modul serios, dacă te simți energic și plin de viață, nu prea te gândești la cum să faci să previi ridurile. Dar uite că omul înțelept ar trebui să-și facă iarna car, vara sanie și să-și tratez ridurile când acestea încep să „mijească”, nu atunci când sunt șanțuri cu acte în regulă. „De când să începem injectările? Evident, de când începem să pierdem acidul hialuronic, iar înțelept este ca acest acid hialuronic, în diversele forme care se găsesc pe piață, să fie pus astfel încât să îndeplinim cerințele actuale ale modei injectărilor substanțelor de umplere: cât mai natural, nimic nenatural, nimic forțat”, mă convinge cu argumentul suprem profesorul Nedelcu.

Less is more. Și natural

Aspectul natural a devenit must have și cam toată lumea și-l dorește, mai ales că noi româncele nu prea avem obiceiul să vorbim deschis despre intervenții și operații estetice, nici chiar acestea sunt evidente. Discreția este de apreciat, dar adevărul este unul: de multe ori, un chip matur, fără riduri, cu un aspect frumos, natural, îngrijit „ascunde” injectări personalizate cu acid hialuronic, care țin cont de vârstă și care suplinesc scăderea naturală a rezervelor de acid hialuronic din piele. „Tehnica a evoluat astfel încât să redăm aspectul de natural și să aducem  în piele exact cât s-a pierdut. La 30 de ani, o să punem o formă de acid hialuronic cu o concentrație mai mică de așa manieră încât să suplinească ceea ce s-a pierdut. În cazul ridurilor mai profunde, voi pune două tipuri de acid hialuronic, unul mai dens, în profunzime, care să dea volum și unul la suprafață ca să mai ștergem ridurile și să-mi regenereze și stratul superficial de piele” îmi nuanțează tehnica prof. dr. Nedelcu. La ora actuală, pe lângă riduri, esteticienii pot ameliora cearcănele, pot reda volumul pomeților, pot augmenta buzele și pot corecta anumite imperfecțiuni cu care ne-am născut.

Ce trebuie să mai știm despre acidul hialuronic

Ar trebui să știm că se găsește și în multe produse cosmetice, dar cel din creme diferă de cel care se injectează. Apoi, ar trebui să citim cât mai mult despre injectări și să optăm doar pentru produse de calitate și medici cu experiență: pe piață, există multe „oferte”, iar cele cu prețuri mici, prin cabinet unde nu există nici măcar un medic, pot fi periculoase. Și nu în ultimul rând, ar trebui să știm că o injectare la câteva luni nu poate face minuni dacă nu bem doi litri apă pe zi, nu mâncăm legume și fructe proaspete, nu renunțăm la zahăr, fumat, alcool, nu dormim suficient și nu facem sport. „Dacă ne uităm în oglindă și dacă ne place ceea ce vedem acolo înseamnă că stilul de viață, dieta, hidratarea, cosmeticele utilizate, acidul hialuronic sau alte tehnici de estetică medicală au fost corect aplicate. Dacă ne uităm în oglindă și nu ne place ceea ce vedem acolo, e bine să schimbăm sfătuitorul și să apelăm la diverse tehnici care să ne permit să ne păstrăm chipul cât mai tânăr, cât mai frumos pentru că atunci când vorbim de stima de sine să fie cât mai OK. Cu cât stima de sine e mai OK, cu atât voi avea o zi mai bună, un tonus mai bun și voi reuși în ceea ce îmi propun. Voi fi mai convingător, voi avea energie și lumea va fi mai frumoasă pentru mine” conchide prof. dr. Ioan Nedelcu pledoaria pentru frumusețe responsabilă.

Text de Angela Ioan. Foto: hepta.ro 

Categorii Lifestyle