From Miami with love… Află totul despre cea de-a doua ediţie a Maison & Objet Americas, un eveniment care a reunit „crema” creativilor din Statele Unite şi America de Sud!
Miami este un no-man’s-land şi ȋn acelaşi timp un teritoriu care aparţine tuturor, un oraş aflat la graniţa dintre cele două Americi, reunind fără discriminări atât pe latinii cu ale lor cartiere colorate, unde lumea e cu chef de party zi şi noapte, cât şi pe americanii glam, mari amatori de plaje ȋntinse şi hoteluri luxoase. De aceea, francezii care au creat conceptul evenimentului Maison & Objet, unul dintre cele mai importante târguri de design din lume, au ales Miami ca oraşul perfect pentru lansarea la apă a filierei americane. Anul acesta, cea de-a doua ediţie a Maison & Objet Americas s-a desfăşurat ȋntre 10 şi 13 mai, un happening de o grandoare tipică americanilor, care a cuprins ȋn afară de o multitudine de evenimente adiacente, o expoziţie de obiecte şi design de interior organizată ȋn două hale.
Aşa cum era de aşteptat, au participat nume mari ȋn designul de interior şi obiect atât din Americi, cât şi din Europa şi Asia ca Avanti, Blackbody, Bosa sau Bretz, iar vizitatorii, ȋn număr de peste 20.000 de persoane, conform estimărilor organizatorilor, au fost ȋn proporţie de mai bine de 70% specialişti – arhitecţi, graficieni, designeri, decoratori şi reprezentanţii producătorilor din domeniu. „Misiunea noastră este aceea de a crea o experienţă completă pentru vizitatorii care vin din afara oraşului Miami. Ei pot vedea show-ul, apoi se pot duce la muzeu sau la Design District sau la DCOTA, expoziţia de mobilier şi design din Dania Beach. Ne-am dori ca toţi cei care vin aici să rămână ȋn Miami cel puţin o săptămână”, spune Philippe Brocart, managing director al M&O Americas.
Află că inițiatorul Maison & Objet Americas, omul responsabil cu dezvoltarea platformei ȋn Americi, nu este nimeni altul decât Philippe Stark, unul dintre cei mai apreciaţi designeri contemporani. Ai aici un interviu cu celebrul designer de unde vei afla detalii „suculente” despre ediţia americană a M&O, dar şi despre lumea Maison & Objet ȋn general – http://www.maison-objet.com/en/americas/news/mo-americas-by-philippe-starck-during-the-mo-award-ceremony.
După ediţia mamă Maison & Objet Paris de anul acesta, a urmat cea din Singapore şi apoi ultima, cea din Americi, pentru ca designerii de pe tot Mapamondul să poată avea un cuvânt de spus la masa creativilor. Maison & Objet Americas a cuprins nu doar o expoziţie cu standuri ale marilor branduri ȋn designul de obiect şi interior, ci şi workshop-uri pe teme ca trendurile pentru 2016 (pe care le vei afla ceva mai jos), numeroase expoziţii afiliate, dar şi party-uri gigantice unde toată lumea bună a design-ului s-a reunit pentru a discuta despre cele mai hot creaţii lansate la M&O Americas.
M & O Americas nu s-a dezis de misiunea evenimentului Maison & Objet, aceea de a promova pe cei mai creativi tineri din industria designului de interior şi obiect, astfel că anul acesta au fost desemnaţi cinci debutanţi latini şi americani şi a fost decernat premiul pentru cel mai bun designer al anului arhitectului Rafael de Cárdenas, despre care vei afla mai multe ceva mai jos. Citeşte mai departe pentru a descoperi care au fost highlight-urile Maison & Objet Americas 2016: trei cele mai puternice trenduri ȋn design pentru acest an, detalii despre cinci cei mai talentaţi tineri designeri nord şi sud americani, dar şi despre designerul anului M& O Americas, Rafael de Cárdenas. Cireaşa de pe tort va fi o selecţie apetisantă de zece dintre cele mai cool creaţii prezentate la ediţia 2016 a Maison & Objet Americas.
Trei dintre cei mai titraţi designeri şi arhitecţi ai lumii ȋţi spun care sunt traiectoriile designului pentru anul ȋn curs.
„Cred că viitorul aparţine unui design aflat ȋn afara tendinţelor, unul clasic şi onest, care reflectă mediul ȋn care se dezvoltă. Utilizarea materialelor naturale şi sustenabile va fi din ce ȋn ce mai răspândită. De asemenea, vor domina spaţiile artistice şi sculpturale care vor face apel la toate cele cinci simţuri.“ – Gulla Jónsdóttir, architect islandez care tocmai a definitivat designul de interior al restaurantului chef-ului Jean-Francois Piége din Paris, Le Grand Restaurant, un stabiliment culinar care a primit recent cea de-a doua stea Michelin
„Modernitatea a degenerat treptat ȋntr-o exuberanţă gratuită. Trăim ȋn acest moment o reȋntoarcere la originile modernismului, când austeritatea şi simplitatea erau considerate virtuţi. Aş numi acest fenomen arhitectură simplistă care presupune utilizarea unui minim de resurse pentru a obţine rezultate dintre cele mai variate. Frumuseţea şi funcţionalitatea se reȋntâlnesc din nou.” – Bernardo Fort-Brescia, arhitect peruan, profesor de arhitectură la Harvard şi la Universitatea din Miami, fondatorul grupului de arhitecţi cu viziuni revoluţionare Arquitectonica
„Viitorul este legat de noile tehnologii şi posibilităţi care vor permite dezvoltarea unor proiecte fără complicaţii, inovative şi sustenabile păstrând ȋn acelaşi timp vii meşteşugurile tradiţionale şi moştenirea culturală. Noi credem ȋn misiunea de a păstra intacte tehnicile manuale prin dezvoltarea, modernizarea şi sofisticarea acestora.” – Humberto şi Fernando Campana, fraţi şi designeri brazilieni care colaborează cu cele mai mari branduri din domeniu
O minte creativă cum multe nu sunt ȋn arhipelagul designului şi arhitecturii mondiale, Rafael de Cárdenas nu s-a rezumat la designul de obiect, interior sau la arhitectură, ci le-a testat pe toate excelând de fiecare dată, ca apoi să-şi ȋncerce mâna şi ȋn creaţia de modă, numeroase colecţii Calvin Klein avându-l pe Cárdenas ȋn backstage. Ȋn materie de design, stilului lui este unul post-modern, sintetizând elementele de bază ale şcolii de arhitectură Prairie, dar şi de art deco şi unele specifice mişcării post-moderne Memphis.
Cárdenas şi-a deschis propriul birou de arhitectură ȋn New York, Architecture At Large (AAL), iar printre clienţii biroului se numără Cartier, Nike, Cappellini sau Delfina Delettrez. De asemenea, Cárdenas semnează designul de interior al restaurantului Asia de Cuba din Manhattan şi a lucrat alături de Greg Lynn la reconstrucţia World Trade Center. La Maison & Objet Americas 2016, el a creat zona de chill-out şi party a evenimentului, The Neon Jungle, un spaţiu amenajat ȋn Design District, ȋn care luminile de neon se ȋmpletesc hipnotic cu motivul exotic al frunzelor de palmieri.
Mai jos ai o selecţie de proiecte create de Rafael de Cárdenas:
Samuel Amoia, Statele Unite. Designul de interior al lui Samuel Amoia este elegant şi simplu, fără „ȋncărcături” inutile, sursele sale de inspiraţie fiind designul scandinav şi nipon. Dar Amoia este şi un inventator ȋn materie de design, venind cu idei insolite şi de multe ori chiar iconoclaste ȋn decorarea unui restaurant ca Indochine din Miami Beach, proiect ȋn desfăşurare, sau noua galerie de artă DeLorenzo Gallery de pe Madison Avenue, New York.
Amoia foloseşte de exemplu minerale pentru a decora o simplă masă de cafea, transformând-o astfel ȋntr-un obiect de artă cu valenţe practice. Samuel Amoia a colaborat cu mai toate publicaţiile de prestigiu, de la Interview Magazine la Vogue sau Elle Décor şi a creat designul de interior al unor hoteluri celebre precum Hotels AB sau Itz’ana Resort & Residences din Belize.
Ben Medansky, Statele Unite. Este, aşa cum se prezintă el ȋnsuşi, olar şi ceramist, combinând vechile tradiţii cu cele mai noi tehnologii pentru a obţine adevărate obiecte cult din ceramică, sculpturi cu design contemporan surprinzătoare şi fascinante.
Ad Hoc, Mexic. Ca şi Medansky, duo-ul de designeri mexicani Ad Hoc au ales de asemenea materialele naturale şi tehnicile tradiţionale de prelucrare pentru a crea obiecte cu design minimalist. Ad Hoc sunt cunoscuţi pentru măiestria cu care au ȋmpletit texturile naturale cu materialele reciclate precum plasticul sau cauciucul, dar şi pentru noile tehnologii inventate, unele care fac apel atât la vechile practici de prelucrare a lemnului, cât şi la tehnici de ultimă generaţie, care implică lasere şi soft-uri complicate. Colecţia lor de obiecte din 2015, intitulată Territorio Creativo, a fost prezentată la Design Week Mexico, dar cum a suprins ȋntreaga audienţă, aceasta a călătorit de-a lungul anului la WantedDesign, ȋn New York, şi la Milano, ȋn cadrul Mexican Design Pavilion.
Great Things to People (gt2P), Chile. Cu ajutorul unor soft-uri de arhitectură de ultimă generaţie, ca cele care implică algoritmi generativi, tinerii designeri chilieni care formează grupul gt2P au reuşit să obţină forme incredibile, desprinse din romane science fiction. La următoarea ediţie a Salone del Mobile din Milano, gt2P va prezenta alături de celebra casă Capellini o colecţie ȋn parteneriat.
Javier Gomez, Panama. Stilul artistul din Panama este inspirat de geometriile sacre ale mandalelor şi de cele create de natură. Astfel, picăturile de ploaie, fulgii de nea sau cristalele se transformă ȋn printuri digitale caleidoscopice care ȋmpodobesc perne decorative, tablouri sau se transformă ȋn fundal pentru shooting-uri ale noilor campanii de marketing semnate de case de prestigiu precum Bulgari, Fendi sau Casina.
Foto: Maison & Objet Americas, DR (foto Guilherme Wentz), Samuel Amoia, Gilda Villareal/Caliman Films (foto Ad Hoc), DR/Balthier Corfi (foto Javier Gomez), gt2P (foto Great things to People (gt2P)), Shayan Asgharnia / © Bennet Perez (foto Ben Medansky), WorldRedEye.com şi Greg Sevaz (toate imaginile de la standuri şi party)