Nici nu a apucat să se usuce bine cerneala pe revistele scoase pe bandă rulantă ȋn urma ediţiei 2017 a Maison et Objet Paris, unul dintre cele mai cunoscute evenimente de design de interior şi lifestyle din lume, că ne și gândim cum am putea integra trendurile de deco în viața noastră de zi cu zi.
Ca să fii la curent cu tot ce e hot şi trendy ȋn materie de design pentru anul ȋn curs, am realizat o selecţie cu highlight-urile acestei ediţii MO: cine a fost desemnat designerul anului, cele şase talente emergente care au luat faţa industriei designului şi cele mai inovative produse şi colecţii lansate ȋn cadrul MO Paris 2017.
CV-ul designerului Pierre Charpin este unul despre care a spune că este impresionant nu ar fi de ajuns. Mintea sa creativă a ȋmbogăţit colecţiile unora dintre cele mai mari branduri din lume, de la Hermès şi Alessi la Ligne Roset sau Hay.
Ȋn fiecare proiect, indiferent că este vorba despre creaţii care vor fi expuse ȋntr-o galerie precum Galerie Kréo sau destinate unei mărci celebre, Charpin reuşeşte de fiecare dată să descompună designul unui obiect până ajunge la forma esenţială precum un creator japonez de boluri de ceai. Dar Charpin este şi un explorator, exprimentând cu numeroase materiale pentru a obţine texturi şi forme revoluţionare.
„Pierre Charpin se menţine ȋn sfera artei plastice şi-şi imprimă stilul unic ȋn fiecare creaţie pe care o realizează – simplitatea formală este atenuată cu ajutorul liniilor curbe de multe ori evidenţiate cu ajutorul unor alegeri cromatice deosebite”, au declarat oficialii Maison&Objet.
Charpin este un explorator al formei, cea mai notabilă colaborare ȋn acest sens este cea cu International Glass and Plastic Arts Research Centre (1998 – 2001) ȋn timpul căreia designerul s-a concentrat pe o singură formă geometrică, cilindrul. A investigat toate faţetele potenţialului creativ al cilindrului ȋn funcţie de parametri definitorii: grosime, culoare, diametru, transparenţă, luminozitate, culoare sau ȋnălţime.
Urmăreşte interviul cu designerul Pierre Charpin aici:
Pierre Charpin, M&O PARIS designer of the year, January 2017 from MAISON&OBJET on Vimeo.
Alături de Sir John Sorrell, fondator al London Design Festival, London Design Biennale şi a Saturday Night Club Trust, juriul Maison & Objet (Sir Paul Smith, Tom Dixon, Ilse Crawford, Nigel Coates, Ross Lovegrove şi Jay Osgerby) a decis care sunt cei şase designeri talentaţi care sunt pe val anul acesta, toţi activând ȋn Marea Britanie, dar fără să fie neapărat de origine engleză.
Talentele Made in London sunt: Marcin Rusak, John Booth, Giles Miller, Sebastian Cox, Studio SWINE şi Zuza Mengham.
Marcin Rusak este un polonez cu o mare pasiune pentru istoria designului pe care o aduce ȋn prim-plan de fiecare dată când creează un nou obiect. Ultima sa colecţie se numeşte Flora Temporaria, iar măiestria cu care obiectele sunt gândite şi durate ȋn materiale preţioase păstrează la nivel simbolic frumuseţea unei flori pentru eternitate.
John Booth este la acest moment unul dintre cei mai cunoscuţi designeri de textile care a colaborat cu numeroase nume mari din industria modei, de la Zandra Rhodes, John Galliano sau Ashish la Christopher Shannon. Booth este ilustrator, folosindu-se de tehnicile specifice precum colajul pentru a crea imprimeuri incredibile pe textile.
Giles Miller este specialist ȋn manipularea suprafeţelor şi inventarea unor texturi şi forme noi care transformă suprafaţa oricărui obiect sau chiar casă ȋntr-o operă de artă. Miller a debutat ȋn cadrul London Design Week 2010 şi a lansat o colecţie de case temporare din carton destinate persoanelor fără adăpost.
Sebastian Cox are o mare pasiune pentru lemn şi metodele tradiţionale de prelucrare ale acestui material. Dar ceea ce-l face pe Cox unul dintre cei mai apreciaţi meşteri moderni ai lemnului este felul ȋn care reuşeşte să adapteze vechile tehnici pentru a crea obiecte sau piese de mobilier cu o alură contemporană.
Studio Swine (Super Wide Interdisciplinary New Explorers) este compus dintr-un cuplu de inovatori, aşa cum indică şi numele echipei: Azusa Murakami şi Alexander Groves călătoresc mai tot timpul pentru a descoperi noi tehnici şi materiale care le-ar putea ȋmbogăţi universul creativ. Cât despre ce poate să iasă din mâna celor doi, Madeleine Morley, criticul de design, spune că ei au potenţial să fie Ray şi Charles Eames ai acestui nou secol.
Zuza Mengham este sculptor, iar marea sa pasiune este metalul, unul dintre cele mai pretenţioase materiale, unul care trebuie prelucrat rapid şi cu precizie. Dar Zuza nu doar excelează ȋn aplicarea tehnicilor specifice sculpturii ȋn metal, ci inovează activ: creează forme geometrice dintre cele mai complexe şi nuanţe vii, parcă desprinse din natură.
Constance Guisset. Farfurii umflate pentru Moustache
Petite Friture. Colecţia Villa PF
Pinch. Masă de cafea Rodan
Victor Castanera. Lampa din sfere monocrome
Sebastian Herkner. Colecţia Mira pentru Pulpo
THE MANUFACTURE. Colecţia de farfurii White collection
Koichi Futatsumata. Tacâmuri pentru VALERIE_OBJECTS
Credit foto: Maison & Objet