Meniul cu protecţie solară: ce alimente te apără de razele soarelui?

legume

O cremă de protecţie solară nu este suficientă pentru a fi cu adevărat la adăpost de razele soarelui intens! Transformă-ţi şi dieta ȋntr-una cu SPF ridicat!

Dacă eşti ȋncă destul de convinsă de infailibilitatea cremei tale de protecţie solară, află că un studiu publicat recent ȋn prestigiosul Journal of Clinical Pharmacology and Therapeutics a arătat că: Loţiunile cu SPF protejează pielea de arsuri solare, dar nu există nici dovadă ştiinţifică privind gradul de apărare la nivel celular ȋmpotriva carcinoma sau melanoma”.

Așadar, pentru a ȋnţelege cât de important este să te protejezi de soarele torid de vară folosindu-te de toate metodele pe care le ai la ȋndemână, este vital să ȋnţelegi mecanismul prin care razele nocive dăunează pielii şi ȋntregului organism. Expunerea la razele UV distruge colagenul din piele şi stimulează producţia de radicali liberi care atacă ȋn masă organismul, determinând cel puţin ȋmbătrânire prematură şi ȋn cazuri extreme creşterea exponenţială a riscului de cancer de piele sau apariţia unor boli grave ca lupus, poliartrită, psoriasis sau cataractă.

Din aceste motive, dar şi pentru a-ţi menţine corpul sănătos şi tânăr, trebuie să te protejezi de soare şi din interior, cu ajutorul unei diete care (crede-mă pe cuvânt!), te va ȋncânta pentru că dă prioritate celor mai delicioase legume şi fructe pline de antioxidanţi. Astfel, nu vei fi doar sigur că te poţi plimba sub soare fără să ţi se ȋntâmple nimic, ci vei fi şi mândră de de pătrăţelele de pe burtică şi de picioarele tonifiate cu… cele mai gustoase salate.

Lista cu legume cu… SPF

Roşii. Banalele roşii secretă unul dintre cei mai puternici antioxidanţi, licopenul, acesta fiind eliberat la potenţial maxim după ce roşiile au fost gătite. Un studiu al BBC a demonstrat că după 12 săptămâni de mâncat sos de roşii ȋn fiecare zi, toţi voluntarii au ȋnregistrat o creştere de 30% a factorului de protecţie natural al pielii.

Pregăteşte-ţi un sos de roşii cu busuioc proaspăt (o altă sursă de antioxidanţi) sau taie cam un kilogram de roşii ȋn cuburi, adaugă o ceapă, usturoi, pătrunjel şi ulei de măsline şi gustă din această fenomenală reţetă de vară italiană. Adaugă şi un topping de brânză de capră pentru o masă de prânz completă.

Morcovi. Nu degeaba sunt de un portocaliu intens: morcovii sunt plini de beta-caroten, un antioxidant care nu doar că te protejează de razele UV, ci poate repara celulele afectate de expunerea la soare. Mai mult, datorită unui cocktail unic de substanţe benefice, morcovii te ajută să te bronzezi mai rapid şi tratează problemele dermatologice.

Cine a spus că doar Bugs Bunny ronţăie morcovi tot timpul? Este timpul să faci un update snack-ului zilnic şi să feliezi de acasă câţiva morcovi pentru a potoli foamea şi a calma pofta de dulce.

Toate legumele cu frunze de culoare ȋnchisă: spanac, kale, rozmarin, busuioc, pătrunjel, păpădie, busuioc. Toate frunzele de culoare ȋnchisă secretă clorofilă, un antioxidant responsabil de creşterea plantei, dar şi de restructurarea celulelor umane afectate de poluare şi soare.

Dar aceste frunze mai conţin ceva care te va ȋncânta – celebra coenzimă Q10 sintetizată ȋn produse de frumuseţe anti-aging. De ce ai folosi un produs de beauty care are cel mai probabil Q10 produs industrial sau ȋntr-o cantitate foarte redusă, când ȋţi poţi prepara o salată anti-aging care mai are şi SPF pe deasupra?!

Castraveţi. Nu sunt doar delicioși; castraveţii conţin ȋn proporţie de 96% apă restructurată care hidratează celulele şi ȋntregul organism, dar şi un mix de vitamine şi minerale care livrează o piele de vedetă. Fă-ţi şi măşti de castraveţi cu argilă pentru un detox profund sau cu iaurt grecesc pentru hrănire şi adaugă ȋn carafa de apă felii generoase de castravete.

Cartofi dulci. Delicioşi ȋn orice formă i-ai prepara, cu miere şi nuci ca desert, sau ca piure cu fenicul şi brânză sărată, cartofii dulci reprezintă alimentul pe care dacă ȋncă nu-l adori, ȋl vei iubi după ce-ţi spun că sunt la fel de plini de beta-caroten ca şi morcovii, acel antioxidant minunat care ţine soarele departe de pielea ta.

Dar cartofii dulci mai au şi alte „puteri”, anume că potenţează sinteza acidului hialuronic, acea proteină adorată ȋn industria cosmetică anti-aging, care ȋţi ȋntinde pielea şi te ajută să arăţi cu mulţi ani mai tânăr.

Brocoli şi conopidă. Ambele legume cu aspect de buchet de flori secretă o grămadă de vitamine şi minerale, dar şi antioxidanţi extrem de puternici care nu doar protejează celulele de mutaţii determinate de razele UV, ci şi de atât de temuta boală care poartă numele de cancer.

Lista de fructe cu… SPF

Citrice (lămâi, grapefruit, portocale, pomelo). Toate citricele conţin ȋn cantităţi foarte mari vitamina C, un antioxidant forte care-şi dublează efectul dacă mănânci portocala ȋmpreună cu un aliment care conţine vitamina E (ce spui de o mână de migdale?). De asemenea, citricele conţin şi limonene, o substanţă care protejează ȋmpotriva cancerului de piele.

Pepene verde. Cu apă din plin pentru o hidratare optimă pe timp de vară şi cu o culoare roşie care indică prezenţa antioxidantului licopen, acelaşi ca şi ȋn cazul roşiei, pepenele verde este alimentul tău de vară. Ȋncearcă această reţetă sud-americană pentru a vedea că pepenele nu serveşte doar ca desert: taie pepenele ȋn cubuleţe, adaugă brânză sărată, frunze de busuioc sau mentă şi ulei de măsline.

Rodia. Dacă suferi de inflamaţii la nivelul membrelor sau doar vrei o piele incredibilă, consumă cel puţin o rodie pe zi şi vei vedea minuni rapid! Rodia conţine polifenoli, nişte substanţe care nu doar că acţionează ca antioxidanţi ce protejează organismul de stresul oxidativ, ci şi ca anti-inflamatori, calmând durerile musculare sau ligamentele inflamate.

Fructele de pădure. Ca pont pentru a identifica legumele şi fructele cu cei mai mulţi antioxidanţi, vezi care sunt cele mai colorate pentru că o nuanţă intensă indică prezenţa substanţelor care conferă un gust delicios şi regenerează ţesuturile şi celulele. Acesta este şi cazul fructelor de pădure, aşa că ȋnfruptă-te din toate cât este vara de lungă!

Struguri roşii. Noul super-food al ȋntregii lumi este strugurele roşu, adevărat medicament, restructurând celulele cu ajutorul unor antioxidanţi pe care doar aceste fructe ȋi conţin, dar şi cu fitonutrienţi care ȋncetinesc procesul de producţie a radicalilor liberi. Apropo, chiar şi uleiul din sâmburii de strugure roşu are SPF!

Semințe și nuci cu SPF

Nuci, seminţe de floarea soarelui şi migdale. Ȋn muesli, ca snack, pe preparate sărate sau ȋn smoothie-uri, adaugă aceste nuci şi seminţe ȋn toate meniurile pentru o porţie consistentă de vitamina E, un antioxidant care nu este celebru degeaba, protejează pielea de razele UV, dar şi de influenţa negativă a poluării.

Seminţe de in. Ideale pentru reglarea digestiei, dar şi pentru a proteja pielea şi ȋntregul corp de toţi factorii nocivi de mediu, seminţele de in sunt o minune a naturii. Consumul recomandat este de două linguri pe zi, dar cum seminţele de in sunt prea mici pentru a fi absorbite de către organism, consumă-le râşnite sau fierbele cam 5 minute ȋn apă pentru un ceai detox.

Și alte alimente au… SPF

Peşte cu uleiuri Omega. Celebrul complex de uleiuri Omega ȋntăreşte sistemul imunitar, are rol anti-inflamator şi protejează celulele ȋmpotriva radicalilor liberi. Ȋl găseşti din plin ȋn somon, ton, macrou şi sardine.

Ceaiul verde şi negru. Aceste tipuri de ceaiuri conţin numeroase substanţe şi uleiuri volatile care te ajută să te menţii sănătos şi energic fără să te deshidrateze ȋnsă precum cafeaua.

Turmeric aka curcumă. Ȋn toate sistemele de medicină tradiţională, fie Ayurveda, chinezească sau tibetană, curcuma este un medicament forte, nu doar un condiment delicios. Are proprietăţi anti-inflamatoare şi poate proteja celulele de la mutaţii determinate de stresul oxidativ.

Spirulină şi chlorella. Aceste micro-alge conţin pe lângă multă clorofilă şi un antioxidant, astaxantin, care este de 550 de ori mai puternic decât vitamina E ȋn protejarea ȋntregului organism de poluare şi razele UV.

Ciocolata neagră, cea cu un conţinut foarte mare de cacao, nu este doar desertul tău preferat, ci şi un medicament delicios. Culoarea ȋnchisă indică prezenţa unor antioxidanţi “forţoşi”, a flavonoizilor, care regenerează pielea, energizează organismul şi elimină stresul oxidativ.

Foto: hepta.ro