„Meșteșugurile și valorile tradiționale trebuie promovate”: Interviu cu designerul Andra Clițan

andra-clitan-1

Un designer român cu câteva colecții foarte interesante la activ. Trei tineri din domenii conexe modei. O colecție-capsulă autentică, presărată cu elemente tradiționale realizate de meșteșugari. Acestea sunt coordonatele IDentity, noul proiect prezentat de către Andra Clițan, designerul din spatele Ma Ra Mi. Așadar, am stat de vorbă cu ea despre noua colecție capsulă, despre motivele tradiționale românești și proiectele viitoare în lumea internațională a modei.

De ce ai ales această temă pentru colecţia Ma Ra Mi? 

IDentity vorbeşte despre cine suntem noi în relaţie cu lumea, cu tradiţiile, cultura din care facem parte. E o poveste unică de design, meşteşug şi tradiţie interpretate într-o manieră modernă. Preluarea tehnicilor tradiţionale şi transpunerea acestora în cadrul unor produse moderne, alăturarea acestora cu metode noi de lucru – este ceea ce urmăresc prin colecţiile mele. Încercăm să scoatem în evidenţă necesitatea perpetuării meşteşugurilor şi promovarea valorilor tradiţionale în acord cu tendinţele modei contemporane, precum şi colaborarea interdisciplinară în design vestimentar, între meşteşugari şi designeri.
Pentru colecţia IDentity am lucrat cu mai mulţi meşteri de artă tradiţională, de la care am preluat fetrul (pănura), lâna netoarsă de merinos, inserţiile de croşetă manuală sau tricotaj manual, dar şi accesorii ceramice. IDentity vrea să sublinieze necesitatea perpetuării meşteşugurilor şi promovarea valorilor tradiţionale în acord cu tendinţele modei contemporane. Asta înseamnă îmbinarea tehnicilor de lucru străvechi (ţesut, croşet, tors), cu tehnici moderne şi cu un design care să le pună în valoare. Pe o piaţă atât de acaparată de tot ce înseamnă fast fashion, IDentity e o mişcare curajoasă.

În ultima vreme au apărut o mulţime de branduri care exploatează motivele tradiţionale româneşti. Cum se va diferenţia colecţia ta? 

Îmi place să cred că noi facem mai mult decât o explorare a motivelor tradiţionale, mai ales că eu am început să susţin meşteşugurile încă din 2006 (când am absolvit), şi de atunci am participat în diverse proiecte pe această direcţie (Festivalul Pasarela, 100% RO sau Fashion Road: Dialog peste graniţe din Armenia). Încercăm să lucrăm cu cât mai mulţi meşteşugari deja cunoscuţi, să descoperim mereu alţii, să găsim ţesături naturale produse la scară mică sau să căutăm oportunităţi de realizare a acestora. De aceea Ma Ra Mi este un brand sustenabil, etic. Şi nu facem asta doar în România, explorăm şi alte culturi. Am avut colecţii inspirate din Orient, Asia. Şi acolo am colaborat cu artizani locali, am descoperit culturi noi şi am început să creem oportunităţi pentru aceşti oameni din diverse culturi să lucreze împreună, într-un schimb multicultural. Îmbinarea tradiţiei cu designul şi tehnicile moderne, preluarea şi reinterpretarea unor simboluri culturale ancestrale stau la baza filosofiei noastre şi facem asta de mai bine de 10 ani. Asta ne diferenţiază. Nu este o preocupare de moment, ceva de sezon, ci filosofia pe care e construit brandul, dorinţa de a valorifica tradiţiile şi meşteşugurile, dar aducându-le în prezent pentru a fi preluate şi cunoscute şi în viitor. Asta pentru că femeia Ma Ra Mi este o femeie stăpână pe ea, îşi cunoaşte rădăcinile, ştie cine este şi îşi doreşte să aibă mai mult decât o piesă vestimentară, îşi doreşte să aibă o parte din această poveste.

Cât a durat să faci această colecţie? Care a fost cel mai dificil lucru în tot procesul? 

IDentity este o micro-colecţie şi conţine 10 piese, fiind realizată în cadrul unui proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii. Provocarea cea mai mare a fost timpul de execuţie. Sigur, aveam conceptul în minte şi câteva schiţe, însă mai puţin de o lună să termin colecţia. M-a ajutat foarte mult faptul că am deja o reţea de meşteşugari şi oameni foarte pricepuţi din Maramureş cu care am mai lucrat şi pentru alte colecţii, astfel că am salvat mult din timpul de căutare, tatonare. Este totuşi foarte greu atunci când vine vorba de muncă manuală, mâna merge atât de repede cât poate natural, din păcate. Echipa este însă construită din oameni pasionaţi şi foarte pricepuţi pe bucata lor, astfel că am putut face totuşi minuni într-un timp atât de scurt.

Andra Cliţan, pe scurt…
Eu sunt originară din Maramureş şi crescută în Transilvania, iar asta mi-a influenţat personalitatea. Am introdus încă de la început în colecţiile mele influenţe de o rară frumuseţe pe care le-am regăsit în portul tradiţional românesc, transfomându-le şi dând hainelor un aer aparte. Am studiat design vestimentar la Universitatea de Artă şi Design din Cluj Napoca, continuându-mi specializarea în Franţa, la l’Ecole Superieure des Arts Decoratifs de Strasbourg, şi apoi în Marea Britanie, la Central Saint Martin’s College of Art and Design din Londra. Am predat cursuri de modă în Manila şi Abu Dhabi. Acum locuiesc atât în Marea Britanie, cât şi în România, şi călătoresc în lume ori de câte ori pot pentru a intră în contact cu meşteşugarii locali.

What is next? Ce pregăteşti? 

Lucrez intens la schimbarea identităţii vizuale, la un site nou şi la continuarea activităţilor începute atât aici, cât şi pe plan internaţional. Mai ales că îmi doresc să extind acest cerc de meşteşugari, să leg această identitate a brandului de produsele realizate şi să dezvolt cât mai multe proiecte multiculturale.

andra-clitan-2

Andra Clițan lucrează de peste 10 ani cu meșteșugari din Transilvania, Maramureș, Bistrița, Bucovina, preluând elemente autentice, pe care le combină cu materiale de înaltă calitate din diferite părți ale lumii (Filipine, Japonia, India, Italia, Emirate etc.) și le transformă în creații vestimentare contemporane. Din echipa multidisciplinară formată pentru acest proiect mai fac parte: Simina Filat, studentă la Universitatea din București, specializată în realizarea de accesorii hand made; Bianca Georgescu, studentă la Universitatea din București, realizează încălțăminte; Irnita Riska, studiază fashion marketing la Coventry University din Marea Britanie, și va sprijini la promovarea colecției-capsulă pe plan internațional.

Colecția-capsulă realizată va fi prezentată publicului larg în cadrul unei expoziții găzduite la Galeria Galateca din București. Vernisajul va avea loc pe 15 noiembrie.