Mai e doar un an până Gala UAD FAshion Design de la Cluj să facă un sfert de secol. La cea de-a 24-a aniversare (și gală de modă), Clujul a dovedit din nou (dacă mai era nevoie) că are studenți talentați. Și foarte cool. Și foarte organizați. Moda #madeinCluj poate deveni la fel de bine un hastag al generației de designeri tineri. Și un reper pentru valorile noii generații.
Ce mi-a plăcut mie în mod deosebit la această gală a absolvenților de la Cluj? Că studenților nu le-a fost frică să inoveze, să vină cu cele mai… ciudate soluții de suprapuneri de haine, cu printuri digitale care de care mai amuzante, cu referințe din seriale, cu mesaje frecvente de pe rețelele de socializare, cu multe, multe machiaje și măști și accesorii care de care mai sofisticate. Până la urmă, șatecheta trebuie urcată în fiecare an, nu-i așa? Premianții de data aceasta au fost (dacă e să socotim după numărul de premii primite), Alexandru Pop și Raul Lazăr (foto sus), pentru colecțiile “The virAGOs” și “Glam Anarchy”. Însă eu una aș aplauda toate cele 21 de colecții trimise pe podium. Și m-aș îmbrăca cu cel puțin cu câte o piesă de la fiecare (OK, poate aș avea mai multe cămăși în dungi de la Ștefan Toma, sau poate și un trenci supercolorat de la Borbala Ferencz sau un top cu paiete enorm semnat Smaranda Buc).
„Gala UAD Fashion Design a ajuns la cea de-a 24-a ediție. Obiectivul principal al Galei este de a crea o platformă de promovare şi implicit o conexiune între absolvenţi și mediul profesionist al modei. În fiecare an, cei mai buni absolvenţi sunt premiaţi prin internship-uri şi participări la prestigioase evenimente naţionale şi internaţionale”, spun coordonatorii acestui eveniment impresionant, Prof.univ.dr. Elena Basso Stănescu și Conf.univ.dr. Lucian Broscățean.
Și, cu siguranță, Clujul a avut mereu ceva de dovedit în domeniul modei. Prin programele de internship-uri și burse de plasament, studenți și absolvenți ai departamentului au ajuns să lucreze în atelierele de creație ale unor importante brand-uri internaționale: H&M, Ann Demeulemeester, Erdem, Giles, Marios Schwab, Bless, Ashish, Meadham Kirchhoff, Barbara i Gongini, AF Vandevorst, Haal, Jolidon, Irina Schrotter, Maria Lucia Hohan, Cristina Săvulescu, Seen Users, ATU Body Couture.
Colecțiile de Licență prezentate pe podium, au aparținut absolvenților (în ordinea intrării): Nora Larcher, Naomi Turcu, Diana Turc, Vlad Pavel, Bogdan Benea, Nora Frigy, Radu Hășmășan, Diana Cojocariu, Andrada Moruțan, Ștefan Toma, Alexandra Burtiuc, Paula Clițan, Paul Păduraru, Alexandru Manuel Pop. Coordonatorul colecțiilor de Licență: Prof.univ.dr. Anca Pia Rusan.
Colecțiile de Master prezentate pe podium, au aparținut absolvenților (în ordinea intrării): Borbala Ferencz, Smaranda Buc, Bogdana Firu, Veronica Tomoș, Bianca Ilonca, Raul Lazăr, Mădălina Stan. Coordonatorii colecțiilor de Master: Prof.univ.dr. Elena Basso Stănescu și Conf.univ.dr. Lucian Broscățean.
Organizatori:UAD Cluj, Asociația Culturală Pro Transilvania. Implementare proiect Platinia Shopping Center. Echipe PR: UAD / Libero Events. Mailing și RSVP: Kiss Gyongyver. Welcoming Guests & Cocktail Meron: Echipa Libero Events coordonată de Bogdan Ciocian și Crina Ciocian. Coordonator echipe Fashion Show: dr. Liana Martin. Coordonator Styling: Diana Flore
Modele de la Transilvania Fashion și modele aduse de absolvenți au fost machiate de echipa de make-up artiști de la MAC Cosmetics România și coafate de stiliștii de la saloanele: Foarfeca de Aur – Mia Poruțiu / Vestige Centre Ville / POP Academy. Muzica show-urilor a fost mixată de: Silviu Medeșan / Lorant Varadi.
Parteneri oficiali: Platinia Shopping Center, Hotel Platinia, Libero Events.
Parteneri principali: MAC Cosmetics, Henkel, NTT Data, Tezyo, Meron. Parteneri: Perwoll, Syoss, Tempting Brands, Transilvania Fashion, Jolidon, Wens Tour, Morphoza, Baracca, Impress, Entrance, decusut.ro, Friandise, Coratim, Coratim Event Hall, Crama la Salina, Westiment, The Woman Shop, Vitacom, Foarfeca de Aur, Pop Academy, Vestige, Top Line.
Fotografii: Emil Costruț