TIFF 2017: „(M)uchenik”, un film care îți stârni sentimente puternice

Prezent la Festivalurile de Film de la Cannes și Munchen, proiectat acum în cadrul Festivalului de Film Transilvania, (M)uchenik este cel mai nou film al regizorului Kirill Serebrennikov, o poveste extrem de intensă despre fundamentalismul religios în rândul tinerilor din Rusia zilelor noastre. Serebrennikov explorează, în primul rând, transformarea radicală a lui Veniamin Iujin (Piotr Skvortsov), un adolescent care ajunge să fie obsedat de Biblie și de învățăturile sale, dar și modul în care societatea și, în special, școala reacționează în ceea ce privește comportamentul său. Brutal și tulburător, filmul expune consecințele negative pe care le are extremismul, drama la care se ajunge din cauza lipsei de discernământ.

Veniamin a citit Biblia și acum nu se mai desparte de ea nicio secundă, motiv pentru care toate lucrurile pe care le spun sau le fac cei din jurul său sunt trecute prin filtrul necruțător al religiei. Tânărul își combate mama, colegii și profesorii cu versete din Biblie și chiar încearcă să îi convingă să gândească exact la fel ca el, iar dorința lui de a-i „converti” și pe ceilalți îl împinge la gesturi necugetate. Cât de departe poți merge în numele Bibliei? Când poți încălca limitele? Cum îți justifici acțiunile prin care îi rănești pe ceilalți?

Filmul lui Kirill Serebrennikov încearcă să ofere un răspuns la toate aceste întrebări, explorând o poveste de-a dreptul tulburătoare. Deși este doar un puști, nimeni nu are curajul să ia atitudine față de Veniamin și mentalitatea sa radicală. Singura care încearcă să îl combată pe acesta cu propriile lui arme este Elena Krasnova (Viktoriya Isakova), profesoara de biologie a cărei viziune progresistă îi deranjează atât pe Veniamin, cât și pe cei din conducerea școlii. La rândul lor, profesorii sunt confuzi și nu îndrăznesc să ia măsuri pentru a-l opri pe Veniamin, în timp ce mama sa, deși speriată de omul care a devenit propriul fiu, continuă să îl apere. În aceste condiții, adolescentul este încurajat să continue propaganda și să recurgă, aparent în numele lui Dumnezeu, la acțiuni violente.

„Indiferent dacă ești credincios, ateu sau undeva între, (M)uchenik te captivează cu totul și te pune pe gânduri”, scriu criticii de la Filmlink, iar adevărul e că pelicula îți trezește sentimente extrem de puternice. Filmul pune astfel în antiteză două mentalități complet diferite, două lumi care nu găsesc nicio punte de legătură, dar și incapacitatea societății de a gestiona un astfel de conflict. În plan secund, Serebrennikov abordează un alt subiect tabu: homosexualitatea. Într-o societate în care tradițiile sunt în continuare literă de lege, cei care sunt diferiți au întotdeauna de pierdut. Pe lângă semnalul de alarmă puternic pe care îl trage (M)uchenik, nu am putut să nu remarc interpretarea excelentă a lui Petr Skvortsov, actorul care joacă rolul lui Veniamin. Înverșunarea sa, expresivitatea, modul în care vorbește despre versetele din Biblie sunt impresionante și înfricoșătoare în același timp.

„O parabolă întunecată despre fundamentalismul religios”, cum îl numește The Hollywood Reporter, (M)uchenik a obținut la Cannes Premiul François Chalais, acordat filmelor care promovează valorile jurnalismului, într-un an în care dezbaterile despre fenomenul global al fanatismului religios au luat amploare. Perioada coincide cu cea în care Biserica Ortodoxă din Rusia, sub regimul lui Vladimir Putin, capătă din ce în ce mai multă influență în societate.

(M)uchenik, în regia lui Kirill Serebrennikov, a avut premiera în România pe 31 martie.

Foto: Transilvania Film

Categorii Lifestyle