Minimalismul a fost un hit al anilor ’90, însă odată cu perioada de recesiune, a revenit în atenţia publicului care a început să se orienteze către piese atemporale, lipsite de limitările trendurilor care se pot dizolva în mult prea scurt timp. Piesele minimaliste reprezinta, de altfel, o investiţie, nu o simplă achiziţie care va arăta out of date după numai câteva sezoane.
În prezent, vis-a-vis de minimalism versus maximalism, nu putem spune că unul dintre curente îl domină pe celălalt, ci, mai degrabă, că cele două coexistă în armonie. Piesele pline de culori şi detalii pe care Alessandro Michele le pune sezon după sezon pe podiumurile Gucci sunt la fel de adorate precum ţinutele lui Phoebe Philo pentru Céline, în aparenţă simpliste, însă la o a două privire, surprinzător de complexe.
De fapt, avem de-a face cu un nou val de minimalism. Spre deosebire de creaţiile simple şi la obiect ale anilor ’90 (rochiile furou ale lui Calvin Klein, de pildă), neominimalismul presupune un nivel de complexitate care face astfel încât hainele şi accesoriile în esenţă necomplicate să aibă totuși un aer striking.
În primul rând, avem croielile. O rochie simplă, monocromă, din lână, este dintr-o dată mai interesantă când observi mânecile cărora li s-a dat un pic de volum.
Tot pe atât de important precum o croială inedită care să scoată din banal o piesă clasică este şi maniera în care porţi acea piesă. Nu este în niciun caz un sfat nou dacă îţi spun că ar trebui să găseşti moduri noi şi personale de a purta hainele sau accesoriile, însă cu siguranţă este un sfat care va fi mereu actual.
Materialele sunt de asemenea importante. Un trench coat clasic, de pildă, poate fi redat într-o versiune mai puţin obişnuită – din piele – iar efectul este deodată unul inedit.
Mixurile de materiale sunt de asemenea o nouă modalitate de a aduce o ţinută minimalistă în contemporan. Purtate separat, o pereche de pantaloni din lână cu fir sclipitor şi un trench coat din piele nu ar fi neapărat piese statement, însă împreună, fac un mix după care ai întoarce capul pe stradă.
Culorile sunt de asemenea importante – în special asortările lor. O rochie cât se poate de simplă poate deveni instantaneu statement dacă alături accesorii într-o nuanţă despre care aşa-zisele reguli dictează că nu se potriveşte cu cea a rochiei.
Alăturările de piese minimaliste cu un twist special (precum o fustă cu decupaje şi un top cu drapaje şi detaliu floral discret, în cazul de mai jos) sunt o altă marcă a neominimalismului.
Bineînţeles, să nu uităm de accesorii. La fel ca şi în cazul croielilor neconvenţionale pentru haine, accesoriile (pantofi, bijuterii, genţi, curele, etc) care se încadrează în noul curent minimalist au acel „ceva” special care le face să iasă în evidenţă chiar dacă sunt, în aparenţă, necomplicate. Poate fi vorba despre o formă anume, un mix de materiale, o cusătură – practic orice detaliu care face diferenţa.
Mai jos, câteva piese minimaliste care mi-au atras în ultima vreme atenția, datorită faptului că fiecare vine cu câte un twist inedit.
SHOP THIS STORY: