Norvegia: 16 zile și peste 3500 de km de peisaje memorabile în fiorduri și Insulele Lofoten

Alegerea vacanței de vară este ca un examen cu probă teoretică și practică, iar în ultimii trei ani, tema vacanței a avut ca subiect principal țările nordice, destinații mai răcoroase, spre deosebire de clasicele alegeri pentru vară. Mai mult decât atât, pentru mine, vacanța înseamnă roadtrip, cât mai multă mișcare și explorarea tradițiilor locale, atât din punct de vedere gastronomic, dar și cultural.

Proba teoretică

De regulă, planificarea vacanței de vară începe în primele luni ale anului când, după alegerea locației, încep documentarea despre obiectivele turistice și punctele de interes, iar apoi rezervarea cazărilor, a restaurantelor și a mașinii. Pentru documentare, ca surse de inspirație îmi sunt mereu alături revistele și ghidurile de călătorie Conde Nast Traveller, TripAdvisor și Lonely Planet, dar și rețelele sociale Pinterest și Instagram pentru a descoperi acele „hidden & instagramable places” 😊.

Pentru că Norvegia este o țară foarte mare și nu ai cum să vizitezi totul într-o singură vacanță, partea de documentare despre zonele pe care le aveam în target, fiordurile și Insulele Lofoten, a durat aproape două luni. Majoritatea cazărilor (am petrecut una maxim 2-3 nopți în aceeași locație), au fost în locații cât mai pitorești, de la ferme, până la case pescărești pentru a ne bucura cât mai mult de spiritul local. Desigur, în marile orașe precum Oslo, Bergen, Alesund și Tromsø, am ales hotelurile. Ca și perioadă de călătorie, finalul lunii iunie, începutul lunii iulie a fost perfect mai ales pentru a avea ocazia să ne bucurăm de midnight sun, atunci când soarele nu apune deloc. Mai exact, 16 zile nu am văzut întuneric deloc.

Proba practică

Am petrecut primele 8 zile şi am condus peste 2400 km în zona celor mai cunoscute fiorduri unde am realizat diverse drumeții pe trasee montane și plimbări în localitățile pitorești. Ce fiorduri am vizitat:

  • Geirangerfjord – inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2005, are o lungime de 15 kilometri și cel mai înalt punct atinge 1700 metri.
  • Sognefjord – cel mai adânc, dar și cel mai lung fiord din Norvegia (215 km)
  • Lovatnet – un lac cu o apă incredibil de albastră în apropiere de Nordfjord.

Și pentru că drumul face parte din vacanță, Norvegia se mândrește cu unele din cele mai spectaculoase rute scenice, majoritatea dintre ele fiind deschise doar în timpul verii când șansele de vreme rea sunt minime. Desigur, în ziua în care traversam platoul muntos Hardanger spre stațiunea montană Geilo, am avut parte și de puțină zăpadă proaspătă 😊.

Ruta de Aur (Golden Route pe drumul național 63) o rută spectaculoasă cu serpentine, pe alocuri drumul este foarte îngust, dar peisajele care îți tăie răsuflarea merită să te oprești în fiecare parcare special amenajată pentru fotografii memorabile. Punctul culminant al acestei șosele, este varianta asemănătoare cu Transfăgărăşanul nostru, denumit Drumul Trolilor.

Printre oraşele vizitate, menționez Alesund, un oraș cu arhitectură tradițională nordică la malul Atlanticului în zona de nord a Norvergiei centrale, în apropierea Atlantic Road, unul dintre cele mai spectaculoase drumuri din lume care are o lungime de aproximativ 10km și face legătura prin mai multe poduri curbate între orașele Kristiansund și Mølde.

Bergen, al doilea oraș ca mărime din țară, este considerat a fi cel mai pitoresc loc norvegian datorită căsutelor colorate, a străzilor în pantă, dar și a restaurantelor de top. Restaurant 1877 a fost una din cele mai reușite alegeri culinare ale acestei vacanțe. În plus, piața de pește din port îți atrage atenția pe timpul zilei cu fructe de mare și pește proaspăt gătit live în fața turiștilor.

Oslo, capitala Norvegiei, orașul în care totul este la locul lui: de la clădirile moderne, blocurile rezidențiale, zonele de restaurante și terase (Akker Brygge) până la obiectivele turistice, totul definește perfect această țară nordică: un nivel de trai superior care demonstrează faptul că Norvegia este una din cele mai scumpe țări. În Oslo am stat două zile, ultimele din această vacanță, și am avut ocazia să vizitez Primăria, Opera, Fortăreata Akershus, Teatrul Național, Palatul Regal și Parcul de Sculpturi Vigeland.

6 zile au fost dedicate Norvegiei de nord, Tromsø și Insulele Lofoten aflate la peste 300 km deasupra cercului polar pe coasta de vest a țării.  Deși această zonă este renumită pentru aurola boreală prezentă în perioada septembrie-aprilie, vara este ocazia perfectă pentru soarele care nu apune deloc (iunie-august) și pentru drumețiile montane printre peisajele spectaculoase.

Pentru că din Oslo până în Tromsø sunt aproximativ 1800km, traseul a fost realizat cu avionul (Scandinavian Airlines), iar în Tromsø am închiriat cea de a doua mașină a acestei vacanțe.

Insulele Lofoten sunt un arhipelag legat de coastă prin poduri și tuneluri subacvatice. Locația este un adevărat paradis pentru camperi care au acces gratuit în aproape orice loc de pe insulă, însă, cazările tradiționale sunt în căsuțele pescărești roșii din lemn, numite rorbu. Localitatea Å, aflată la capătului drumului, finalul insulei, renumită pentru peisajele spectaculoase a fost locul în care am petrecut 4 zile.

De aici, zi de zi, atunci când vremea a fost ok, am făcut diverse plimbări și drumeții pe munte. Am rămas impresionată de cele mai cunoscute localități (Reine, Hamnøi, Henningsvær, Svolvær sau Vikten), de plajele cu apă cristalină, dar super rece precum Ramberg, Uttakleiv sau Kvalvika – care se vede cel mai frumos de pe vârful Ryten pe care am și urcat.

În ceea ce privește traseele montane, greu nu era la urcat și cățărat pe stânci, greu era la coborâre când aveam prăpastia super abruptă în dreapta și vedeam în zare poteca șerpuită. Ryten, vârful care are o priveliște de milioane asupra plajei Kvalvika, merită cele 4h de drumeție deși se arată destul de abrupt pe alocuri, este inclus în categoria traseelor medii. Cu siguranță, rămân fidelă pârtiilor abrupte coborâte iarna pe schiuri, nu vara în bocanci de munte 😊.

Cel mai cunoscut traseu este Reinebringen (448m ) care oferă o priveliște de vis asupra orașelor Reine și Hamnøi, însă până pe 15 iulie a fost închis doarece o echipă de șerpași din Tibet au construit 1560 de scări din piatră pentru ca acesta să fie mai ușor accesibil pentru turiștii amatori.

La nivel gastronomic, bucătăria tradițională are în rol principal peștele proaspăt (codul este renumit în zonele nordice, dar și somonul norvegian) și multe produse de patiserie, cunoscut fiind melcul cu scorțișoară, kannelsnurr, de la cea mai cunoscută brutărie din Lofoten, Bakerie Å, situată fix lângă locul unde am fost cazați.  Krambua din Reine, a fost unul din locurile preferate pentru cină.

Peisajele absolut minunate nu au putut fi surprinse de camera foto la adevărata lor frumusețe, nu degeaba Norvegia este considerată a fi una din cele mai frumoase țări din lume pe care o recomand cu mare drag oricărei persoane pasionate de natură și roadtrip-uri.

Curiozităţi:

  • Da, Norvegia este o țară scumpă, tocmai de aceea recomand să nu faceți conversia în lei sau euro de fiecare dată când cumpărați ceva. După primele trei zile, am renunțat la aceste calcule. 😊
  • Viteza maximă admisă pe drumurile naționale este de maxim 80 km/h.
  • Deși aveam de condus în jur de 300-350 km pe zi, îi realizam pe parcusul întregii zile și datorită ferryboat-urilor pe care le aveam pe traseu, dar și pentru peisajele minunate care erau la tot pasul.
  • În zona fiordului Aurland și Lærdal am trecut prin cel mai lung tunel rutier din lume (24,5km)
  • În apropiere de Alesund (oraș pe coasta de vest), se află cel mai lung&adânc tunel pe sub apă: Eiksund Tunnel, 7km lungime.
  • Parteneri de drum, adică de margine de drum, sunt oițele, căprițele și, uneori, elanii.
  • În Norvegia, mai ales în zona de nord, nu există animale sălbatice periculoase: cel mult pe un traseu montan te poți întâlni cu un elan sau cu niște reni.
  • Fenomenul Midnight Sun are loc vara (iunie-august) atunci când soarele nu apune niciodată, iar lumina este 24h zi.
  • Atât în fiorduri, cât și în zona de nord sunt la mare căutare excursiile cu barca sau kaiacul.
  • În Lofoten, într-o zi cu soare la maxim 14 grade, localnicii se bucură de plajă și de apa extraordinar de rece a oceanului ca și cum ar fi o zi toridă de vară 😊.

To be continued…

A traveler PR Lady, Cristina Cuvineanu

Categorii Lifestyle