O escapadă în vie: la degustare de vinuri în Drăgășani

vila dobrusa

Dacă aș fi vrut să scap pentru o zi de agitația urbană atât de familiară Bucureștiului, sunt sigură că primul instinct m-ar fi făcut să pun pe GPS drumul către mare. M-am bucurat însă că n-am făcut-o și că, în loc de valuri și pescăruși, ziua mea a fost plină de soare, de albine, de mirosul îmbătător al glicinei, de o priveliște nemaipomenită asupra unei podgorii imense, de o plimbare pe un domeniu restaurat într-un mod superb și (bonus!) de o lecție despre cum se produce, se păstrează și, mai ales, cum se degustă un vin bun. Unde? La Vila Dobrușa, în Drăgășani, acolo unde se află crama Avincis (www.avincis.ro).

Ce trebuie să vezi pe domeniu?

Dacă îți place să te plimbi, ai aici suficient spațiu. Vila Dobrușa include 40 de hectare de podgorie (unele dintre soiuri fiind păstrate acolo de acum aproximativ 50 de ani), așa că îți poți ocupa liniștită ziua plimbându-te printre viile însorite și – dacă ai norocul să ajungi în septembrie – degustând câteva boabe de strugure.

Apoi, nu rata plimbarea până la conac: o clădire numai bună de Instagramizat este locuința actuală a proprietarilor domeniului, un conac în stil neoromânesc, inspirat din arhitectura construcțiilor brâncovenești, perfect restaurat. O piscină enormă, rânduri nesfârșite de trandafiri și vrejuri de glicină completează portretul idilic al unei zile numai bune de petrecut cu o carte în mână, pe unul dintre șezlonguri.

Avincis crama

Vila Dobrusa piscina

Nu departe de piscină, dacă ajungi la Vila Dobrușa, trebuie să te îndrepți către belle-vue, o construcție care oferă o priveliște fascinantă asupra dealurilor cu viță de vie din jur.

Vila Dobrusa belle-vue

La fel de impresionantă ca vederea asupra orașului Drăgășani, Oltului și dealurilor acoperite de vie din această regiune este și clădirea principală de la Vila Dobrușa, construită ca o navă enormă (proiectată de arhitectul Alexandru Beldiman), acoperită cu gazon și care include apartamentele în care te poți caza peste noapte, terasa perfectă pentru o cină romantică, o pivniță imensă și restaurantul de la parter. Alături, crama, acolo unde strugurii ajung pentru a fi procesați și transformați în vinuri cu denumiri care de care mai ispititoare. Ce spuneți de Crâmpoșie Selecționată, de Fetească Regală & Pinot Gris, de Cuvée Amelie sau Cuvée Grandiflora (Cabernet Sauvignon & Merlot), dar și celebrul de acum Negru de Drăgășani?

avincis vila dobrusa

Vila Dobrusa cazare

Un strop de istorie

Să nu credeți că doar francezii și italienii au o istorie îndelungată a vinurilor. Ce-i drept, eu una știam mai multe despre cele din Moldova și mai puțin despre soiurile din Drăgășani. Am aflat aici că Avincis, spre exemplu, este o poveste care a început de fapt în 1927. Atunci Maria și Iancu Râmniceanu, numit ofițer al armatei române de către Ionel Brătianu, au cumpărat în Drăgășani un conac în stil neoromânesc pur, înconjurat de vii. În 2007, strănepoata lor, Cristina, alături de soțul său, Valeriu Stoica, s-au reîntors pe domeniul de familie și au reînceput istoria fascinantă a vinului.

Avincis vie

Ce trebuie să știi dacă vrei să ajungi la Vila Dobrușa?

  • Locul este cam la 2 ore și jumătate de mers cu mașina de București, un timp rezonabil având în vedere promisiunea unei zile superbe, liniștite, în care singura ta preocupare va fi să deguști din vinurile albe, roșii și roze ale cramei Avincis (www.avincis.ro).
  • Weekendurile sunt destul de aglomerate, așa că dacă vrei să te cazezi peste noapte, este bine să îți faci din vreme rezervarea (prețurile încep de la 264 de lei pentru o cameră dublă). Există 10 camere duble și 3 apartamente.
  • Dacă vrei să petreci activ weekendul, pe lângă degustarea de vin poți alege să folosești terenurile de fotbal sau bachet.
  • Se poate opta și pentru degustări fără cazare, dar este nevoie de un grup de minimum 5 persoane.
  • De aici poți pleca în excursii către o mulțime de obiective turistice din zonă: Schitul Dobrușa, Schitul Mamu, Govora, Mănăstirea Dintr-un Lemn.

Foto: arhiva personală

CITEȘTE ȘI:

Unde mergem în vacanță? Opt locuri din România cu un design inedit

Categorii Lifestyle