Când Cece de la Montagne a început vara trecută să creeze genţi, a făcut-o pentru sine, din pură necesitate. Ceea ce nu ştia pe atunci era faptul că de fapt, crea un business.
Totul a început de la faptul că jobul sau la o firmă de arhitectura din SoHo presupune ca Cece să poarte mereu după sine schiţe sau desene în format mare, pentru a le putea prezenta la întâlnirile cu clienţii. Negăsind vreo geantă care să fie pe placul său şi în care să desenele să încapă fără a fi îndoiteori şifonate, Cece a venit cu o soluţie – şi-a creat singură una.
„Am decis – de ce să nu încerc să îmi fac chiar eu ceva care poate fi practic dar care în acelaşi timp reflectă gradul de atenţie şi creativitate pe care îl depun în momentul în care îmi aleg o ţinută pentru o întâlnire cu clienţii, sau pur şi simplu să reflecte genul de design în care cred?”, explică Cece pentru New York Times Style.
Rezultatul este o linie de genţi şi accesorii din piele, sub denumirea Atelier YUL.
„Nu îmi doresc să vorbesc de rău despre Staples (n.red.: companie americană de produse de birotică), însă dacă eşti în cazul meu, mai exact ai nevoie să pui în geantă coli de hârtie de dimensiuni mari şi vrei să eviţi să se îndoaie sau şifoneze, nu ai literalmente decât două optiuni: ceva de la Staples sau ceva foarte high-end, cu preţ care sare de o mie de dolari”.
Produsele Atelier YUL vin cu o etichetă între 45 şi 490 de dolari, şi un design clasic, simplu, minimalist, lipsit de orice detaliu inutile, dar care surprind prin formele sculpturale şi ingenioase (sunt create, la urma urmei, de către un arhitect).
Iar când spun „lipsite de detalii nenecesare”, mă refer… literalmente. “M-am tot gândit – de ce avem neapărat nevoie de fermoare”, spune Cece.
Astfel, the Enveloppe, primul model creat de către Cece are un sistem de închidere neobişnuit, dar extrem de ingenios, ce nu include niciun fermoar. The Enveloppe este de fapt formată din două bucăţi de piele dreptunghiulare care pot fi curbate fără a crea îndoituri în foile introduse în interior, iar colţurile de jos se prind de partea superioară printr-un cilindru subţire de lemn şi şireturi.
Prototipul genţii a fost creat de Cece chiar la ea acasă, utilizând coli de hârtie, benzi elastice şi un bat de kebab.
The Enveloppe – 385 dolari – aici
Colecţia include în prezent 8 genţi carryall şi accesorii mai mici, toate create ţinând cont de necesităţile unui anume tip de personalitate creativă. Dar acest lucru nu înseamnă că Cece nu este deschisă spre a crea accesorii care să acopere nevoi ale altor oameni în afară de arhitecţi sau desenatori. Având în vedere cererile primite pe Instagram de la admiratori ai liniei sale care lucrează fie ca hairstylişti, fie în domeniul croitoriei, Cece spune că nişte etuiuri pentru foarfece reprezintă un proiect în care s-ar putea lansa curând.
Numele brandului, Atelier YUL, nu a fost ales întâmplător. YUL este coşul de aeroport al oraşului Montreal, care se întâmplă să fie locul naşterii lui Cece, şi de asemenea, şi locul în care se află atelierul artizanal cu care această colaborează, Michel Maltais.
Maltais este persoana la care Cece s-a dus pentru prima oară cu prototipul creat din foi şi beţe de kebab, şi care i-a spus că în cei 35 de ani de când produce genţi, nu a mai văzut altceva similar cu creaţiile acesteia, fiind intrigat să înceapă o colaborare cu ea.
„Pentru că lucrăm cu un atelier artizanal, nu există acea presiune ca atunci cand creezi fashion accessories. Pentru mine, genţile acestea sunt un obiect de design care îşi îndeplinesc obiectivul”,mai spune Cece.