O zi în București: traseul bloggerului Tatiana Ernuțeanu printre cafenele, expoziții și restaurante

Cum arată ziua cuiva care vrea mereu să descopere, cât mai repede, tot ce e nou în București, tot ce e fresh și abia cunoscut? Aglomerată, am spune la prima vedere, Chic și cu un pic de nostalgie după niște epoci care aveau un pic mai multă eleganță, ar spune Tatiana Ernuțeanu, blogger și om de PR (lucrează în PR de mai bine de 12 ani și scrie din plăcere pe blogul www.thehotspotgirl.com). Am lăsat-o, așadar, să ne dezvăluie câteva dintre adresele ei favorite. Fie că este vorba despre cafeaua de dimineață, bezele, un mușchi de vită bine făcut sau locul de unde se pot cumpăra cele mai frumoase cărți.

„Îmi place să-mi beau cafeaua însoțită de micul-dejun, la Veranda – Casa Frumoasă, un restaurant fine-dining, ce amintește de serele de la sfarșitul sec XVIII, cu accente art-deco și aer colonial. Sentimentul că te afli în sufrageria unei case de locuit, un fel de living fastuos, fețele de masă albe, brodate, țesăturile semnate de designeri, globurile din sticlă, hand-made, ce decorează mesele și lumina foarte puternică mă fac să spun că este un golden-place, unde te simți răsfățat. Tips: salata cu blue cheese și merișor și tarta cu mere și martzipan. Restaurantul se află într-o aristocratică vilă, construită în 1930, de talentatul architect  Duliu Marcu, cel care a proiectat și Palatul Victoria. (Strada Clopotarii Vechi 5)

L’Aprozar este locul unde îmi place să-mi fac piața. Este în apropierea casei mele și este un aprozar modern, așa cum găsești în multe zone din Franța – chiar și lemnul turquoise amintește de La Douce France – de unde poți cumpăra legume și fructe proaspete, ceaiuri, nuci, brânzeturi, produse din ciocolată gourmet sau flori de grădină. Indiferent de sezon, îmi pun coșul pe braț și mă bucur de această mică promenadă matinală, pentru a cumpăra baghete calde și aurii, tot din aceeași zonă, fructe, legume și nelipsitul buchet de flori. Este un ritual care mă revigorează. (Calea Floreasca 118-120)

Fără a fi extraordinar, ba chiar ar trebui să fie o acțiune banală pentru toată lumea, cititul este una dintre plăcerile mele de interior. Comand cărți și online, dar am și câteva librării preferate, care pentru mine sunt și gift-shop-uri, dat fiind că îmi place să ofer cărți prietenilor. Una dintre acestea este Librăria Open Art – Casa Scriitorului, o librărie-concept foarte bine aprovizionată, cu o selecție avizată, în apropiere de Calea Victoriei, ce și-a propus să promoveze, în primul rând, autorii români și cultura română contemporană. Mergeți și vizitați-o! (Str. George Enescu, nr 8)

Îmi place să descopăr, în fiecare zi, dacă se poate, un loc nou, în orașul în care trăiesc: muzee, galerii de artă, case ce adăpostesc colecții de artă, case memoriale sau pur și simplu străzi cu case cu arhitectură old world aesthetic, ce au aparținut unor oameni importanți from bygone eras. De curând, în plimbările mele, am găsit Muzeul de Artă Vasile Grigore – pictor și colecționar, un loc ce adăpostește întreaga colecție pe care pictorul Vasile Grigore a donat-o cu mult altruism, spunând:  „E mai bine să le vadă alții, decât să le păstrez închise, să le văd numai eu”. Colecția cuprinde peste 500 de piese, exponate de artă europeană, sculptură, pictură, artă orientală, artă populară, grafică și ceramică, dar și lucrări personale, o serie de tablouri pline de culoare și lumină. (Strada Maria Rosetti 23)

Dacă sunteți sweetlovers ca și mine, știu locul perfect. Se numește Mon Éclair par Maurice Pasquale și este o cofetărie unde găsiți cele mai savuroase tarte, eclere și macarons, realizate după rețete vechi de peste 25 de ani. (Strada Tache Ionescu, 8A)

Pentru întâlnirile daytime sau pentru prânzurile de weekend, am câteva restaurante preferate, pe care le frecventez. Fiecare dintre acestea mi-a rămas în minte grație unui preparat star. Lugo Lounge Restaurant și-a găsit un loc pe lista mea de hotspots datorită unei specialități delicioase din carne de vită fragedă, cu unt și vin, Saltimboca Romana. Se spune că acest preparat este cel mai cunoscut din bucătăria romană, alături de pastele Carbonara. Gastronomul Pellegrino Artusi scria, la 1800, că a mâncat acest fel de mâncare pentru prima dată, într-o cârciumă în Roma, delicatesa cucerind, apoi, multe localuri, așa că are o istorie veche în spate. (Strada George Enescu 23)

Dacă prăjitura Pavlova, a cărei origine este disputată și astăzi între neozeelandezi și australieni, se numără printre deserturile favorite, am un pont pentru voi. Am încercat toate variantele Pavlova din meniurile restaurantelor din București în care am fost și, fără dubii, cea preparată de restaurantul Up-Town a câștigat locul I. Foarte aromată, stropită cu miere din belșug, cu fructe de pădure, cremă fină și bezea crocantă, este musai de încercat. Poate de 1 sau 8 Martie, la o șuetă cu prietenele (Strada Rabat 2).”

Foto: arhiva personală

Categorii Lifestyle