Oana Titică (chicineta.ro): ”Nu am o reţetă care să nu-mi fi ieşit niciodată”

oana titica chicineta

I-am citit câteva postări pe Facebook. Apoi, poveştile de pe blogul personal (www.chicineta.ro) unde, uneori, am avut nevoie de nişte şerveţele să-mi şterg lacrimile (de râs). Bloggerul de food (ştiu că n-o să-i placă neapărat această titulatură) Oana Titică povesteşte, amestecă ingrediente şi (spune ea) dansează cu aceeaşi pasiune cu care se dedică colecţiei de farfurii cu texte simpatice.

Prima dată ai încercat ceva în bucătărie pe la vârsta de…

Cred că pe la vreo zece ani am încercat să fac o prăjitură. Fiindcă plesneam de încredere, am amestecat tot ce am găsit în bucătărie şi mi se părea că ar putea intra într-o negresă, fără să urmez o reţetă. N-a ieşit nimic, în afară de fum în tot cartierul.

Dacă ai avea puteri absolute, ai vrea să interzici în bucătărie…

Oamenii care dau indicaţii nesolicitate, de tipul „vai, fată, vinul ăla nu merge cu mâncarea aia!” sau „nu e bine să combini carne cu brânză!” Este singurul lucru care mă scoate din minţi.

Ca să fii un chef bun ai nevoie de…

O diplomă. De exemplu, dacă eu aş vrea să mă numesc „chef”, ar trebui să fac o şcoală în acest sens. Altfel, suntem toţi nişte băieţi şi fete care au stat prea mult pe internet la clipuri cu „cum să faci pizza în 5 minute”.

Cele mai stresante condiţii în care ai gătit…

Atunci când lucram la revista BBC Good Food România şi găteam pentru evenimente de 100 de persoane. Atunci mi-am dat seama că eu n-o să fiu bucătar profesionist vreodată – zona mea lombară nu e făcută pentru aşa ceva.

Nu ţi-au ieşit niciodată…

Nu am o reţetă care să nu-mi fi ieşit niciodată, în schimb am un desert care îmi iese doar când vrea el: bezeaua.

Ingredientul tău secret în bucătărie este…

Muzica. Ascult întotdeauna muzică şi dansez în timp ce gătesc.

Din frigiderul tău nu lipseşte vreodată…

Încerc să nu-mi lipsească alcoolul, pe cât posibil.

O călătorie culinară ideală prin toată lumea ar avea acest traseu… (şi ce ai gusta acolo / ce ai vizita acolo)?

Nu poţi să îmi faci asta! De fapt, dacă m-ai plasa într-un aeroport acum, m-aş duce fix în Japonia şi n-aş mai pleca de acolo până nu le-am mâncat tot sushi-ul. (Am o obsesie cu sushi în ultimul an şi încerc să găsesc tot felul de modalităţi să-mi treacă.)

Când un bărbat are sare şi piper?

Atunci când mă face să râd. (Este vreo femeie care să răspundă altceva VREODATĂ la întrebarea asta?)

Cele mai importante trei repere din cariera ta ar fi…

Să recapitulăm. Primul moment cred că a fost atunci când am început să gătesc, pe la 24 de ani. Al doilea moment a fost atunci când în secunda următoare acelui moment m-am hotărât că vreau să am o carieră legată de mâncare, pentru totdeauna. Al treilea: când am lansat farfuriile cu mesaje.

Ce nu ştim despre tine (şi nu e legat deloc de mâncare sau bucătărie)…

Sunt uşor obsedată de dans. În fiecare moment din zi în care nu mă gândesc la ceva concret, îmi imaginez că dansez.

ANTHONY BOURDAIN SAU JAMIE OLIVER?

JAMIE OLIVER.

SĂRAT SAU DULCE?

AMÂNDOUĂ!

ITALIA SAU INDIA?

ITALIA.

CRĂCIUN SAU VALENTINE’S DAY?

VALENTINE’S DAY. (URĂSC CRĂCIUNUL.)

RESTAURANTUL TĂU FAVORIT, EVER…

SIMBIO.

Foto: Alex Gâlmeanu; Asistent foto: Alin Purcariu. / Retuş fotografii: Adrian Mihaiu. Vestimentaţia: garderoba personală. Make-up artist: Larisa Codrea / Melkior

Acest articol a apărut în ediția print A List Magazine 5/ 2017-2018

Categorii Lifestyle