Operația de mărire a sânilor este una dintre cele mai căutate în țara noastră, însă câte dintre femeile care apelează la acest timp de intervenție știu foarte bine ce implică acest lucru? Beatrice Vîlcu vine acum cu detalii prețioase despre operațiile de implant mamar, tipuri de proteze, riscuri și nu numai…
Deși mărirea sânilor este cea mai frecventă operație estetică în România, putține femei, care ajung în cabinetul medicului, știu și ce înseamnă acest lucru. Din experiența dvs.care este prima greșeală pe care o fac pacientele în acest caz?
În primul rând, aici este o discuție mult mai amplă, în care trebuie adusă sub lumină, relația doctor-pacient. Eu pledez pentru decizia informată și cred că avem de lucrat cu pacientele care trebuie să știe să pună întrebări și să fie în cunoștință de cauză cu tot ce înseamnă pregătiri pentru operație, avantaje/dezavantaje, alegerea implanturilor și recuperare post-operatorie. E foarte important să ai încredere în doctorul tău, să ai o “chimie” cu el, însă trebuie să fii infomată și să știi care sunt toți pașii pe care îi ai de urmat într-o intervenție estetică a sânilor. Aud de foarte multe ori de paciente care nu știu ce implanturi mamare au, nu știu de ce garanție beneficiază, nu știu avantaje/dejavantaje/riscuri, pentru că au mers pe “mâna medicului”, cum se spune la noi. Foarte bine, e întotdeauna de preferat să ții cont de recomandarea medicului, însă tu trebuie să știi să pui întrebări, să faci diferența și să iei o decizie asumată. E nevoie să întrebi medicul ce tip de implant se va folosi, ce garanție oferă în caz de ruptură, contractură capsulară, serom, etc., ce studii au protezele cu care el lucrează, de când sunt prezente pe piața din România, să te asiguri că implanturile sunt omologate de Ministerul Sănătății și să optezi pentru un brand care oferă siguranță. Spre exemplu, Mentor înlocuiește gratuit proteza în caz de ruptură confirmată, pe toată durata de viață a pacientei, pentru orice model de implant din gama sa. Chiar dacă pacienta are operația făcută în SUA, Japonia sau oriunde în lumea asta. Pacientele care optează pentru aceste proteze sunt înrolate automat în sistemul de garanție, nu e nevoie să urmeze ele o procedură de înregistrare.
În al doilea rând, marșez pe ideea de educație, pentru că percepția umană este foarte diferită, în special atunci când vine vorba despre fizic și despre idealul de frumusețe. De aceea, există posibilitatea ca doctorii să se confrunte cu cerințe extravagante, însă cred că e de datoria noastră să atragem atenția, să expunem toată planșa de opțiuni, să aducem în discuție problemele asociate unei intervenții estetice, să facem o minimă educație și, de ce nu, să le învățăm chiar noi pe paciente că trebuie să pună întrebări atunci când este la mijloc sănătatea și starea lor de bine.
Cum ar trebui să ne alegem medicul care urmează să facă intervenția?
Alegerea medicului ține tot de responsabilitatea cu care privești operația. Cred că trebuie să fie o bună chimie, în primul rând. Doctorul trebuie să știe cum să se poarte, să existe un transfer de încredere, să fie dispus să ofere toate informațiile pe care pacienta le cere. În plus, e de datoria lui să explice intervenția, în termeni cât mai ușor de înțeles, cu tot ce înseamnă tipul de incizie, alegerea implanturilor, locul unde este plasat implantul etc. E, de asemenea, de dorit ca pacienta să caute înainte niște referințe și să afle care îi sunt competențele profesionale – e de la sine înțeles că ai mai multă încredere într-o persoană care caută tot timpul să se perfecționeze, care participă la cursuri și la congrese internaționale și este pus la curent cu ultimele noutăți din chirurgia estetică. Consultația poate fi de 15 minute sau de 60 minute… Dacă mă întrebi, eu aș înclina spre cea de 60 minute, ca să poți afla tot ceea ce ai nevoie.
Ce tip de silicon ni se potrivește sau ce tip de silicon este mai bun?
Spre exemplu, dacă optezi pentru implanturile Mentor – lider mondial pe piata de implanturi mamare, avantajul este că au o gamă extrem de largă și o să găsești implantul potrivit pentru ceea ce îți dorești. Protezele mamare sunt rotunde sau anatomice, iar suprafața lor poate fi netedă sau texturată. Din punct de vedere al compoziției, pacienta poate alege între implanturile cu ser fiziologic, cu gel siliconic sau mixte. Este destul de importantă textura protezei. Sunt firme pe piață care au textura ce rezultă din cristale de sare/zahăr sau amoniac. Sunt proteze care spun ca au o microtextura foarte mica, dar ele sunt de fapt niste proteze netede. Marketingul vinde foarte bine, numai ca eu as merge pe siguranta, nu pe marketing! Alegerea tipului de proteză, consistența se face mai mereu împreună cu doctorul, de aceea vorbesc de importanța relatiei pacientă/doctor.
Îmi amintesc că, în urma cu mai mulți ani, în timpul unei discuții cu un doctor tânăr, când l-am intrebat ce tipuri de proteze folosește, mi-a răspuns că el vinde orice. Dacă pacientele vor sarmale, atunci el le pune și sarmale… Să zicem că nu îl interesa foarte mult calitatea și punea mai mult accent pe preț și pe profitabilitate.
Care sunt riscurile unei astfel de intervenții?
Ca orice intervenție chirurgicală și operația de mărire a sănilor presupune câteva riscuri de luat în considerare. De aceea, insist pe necesitatea informării pacientelor, pe alegerea corectă și adecvată a tipului de implant și pe folosirea implanturilor de cea mai buna calitate, care ofera garanție. Pacienta, în timpul consultației trebuie să întrebe ce se întâmplă dacă după operație apar următoarele riscuri: contractura capsulară, serom, ruptura, rotirea protezei, double capsule, serom întârziat etc. De asemenea, e important să știe dacă firma care vinde protezele oferă garanție și acoperă costurile de remediere a acestor complicații. Post-operator, sânii sunt inflamați și dureroși și apar modificări ale sensibilității aerolei și mamelonului. Pacienta poate să aibă disconfort la mișcare, de aceea e necesară purtarea unei bustiere speciale timp de trei săptămâni, 24h din 24h, urmând apoi ca pentru alte trei săptămâni, bustiera să fie purtată 12h pe zi.
Cât costă o intervenție performantă de mărire a sânilor?
Prețurile variază între 2.500-6.000 euro. Depinde unde mergi să te operezi și ce îți vinde medicul respectiv!
Pentru paciente, am această îndrumare, pentru că aud des vorbind de proteze personalizate. Dragile mele, nu există proteze personalizate! Nicio fabrică nu își poate permite să facă astfel de proteze. Orice companie are un plan de producție bine stabilit și nu o să oprească niciodată producția pentru a putea face “proteze personalizate”. Totuși, înainte de a face o astfel de operație, pacientele ar trebui să ia în considerare și faptul că, dacă este foarte ieftin, e posibil să nu fie și foarte bun și că există șanse mari ca până la urmă să le coste mai mult… De aceea, e nevoie de informare.
Cum a evoluat piața protezelor mamare în ultimii 5 ani?
Eu zic ca piața protezelor mamare este în creștere. Este o concurență foarte mare, poate uneori neloială, pentru că există și companii care livrează proteze extrem de ieftin, însă piața este în creștere. Mă bucur, însă, că există din ce în ce mai multe paciente care aleg calitatea.
Beatrice Vîlcu (General manager Romger Medical, unic distribuitor Mentor Romger Medical) a inițiat campania de conștientizare Ești o învingătoare – o platformă online prin care femeile care au suferit o mastectomie află mai multe despre programul național de reconstructie derulat de CNAS și cum pot accesa gratuit intervenția de reconstrucție mamară.