Opt cărți noi de citit în august

carti

Vara încă nu s-a terminat (ba chiar va mai rămâne o bună perioadă alături de noi dacă e să luăm în calcul prognozele), iar planurile noastre de vacanță sau de mici escapade la final de săptămână sunt încă în picioare. Așa că astăzi ne pregătim din nou de drum și, bineînțeles, punem în bagaj și câteva cărți numai bune de citit seara, pe un șezlong sau într-un hamac, alături de un fresh din fructe răcoritor.

Începem cu poveștile lui Patti Smith, de care este imposibil să nu te îndrăgostești. După Torcătoarea de vise și Pe când eram doar niște puști, celebra artistă revină cu un nou volum savuros: Trenul M (editura Polirom). Cartea este o poveste despre curgerea vieţii, relatată de o legendă a muzicii punk rock americane. Fie că vorbeşte despre rutina ei newyorkeză sau despre legăturile cu artişti precum William Burroughs sau Paul Bowles, Patti Smith rememorează, cu un umor subtil, dar și o ușoară nostalgie, diferite momente ale vieții sale.

Yasunari Kawabata este primul scriitor japonez care a primit Premiul Nobel, în 1968, volumele sale fiind o extraordinară frescă a societății japoneze. Publicat în 1954, Sunetul muntelui (editura Humanitas) este un roman ce explorează într-un mod emoționant și atât de expresiv criza bătrâneții. În portretul pe care i-l face unui om de afaceri trecut de şaizeci de ani, Yasunari Kawabata cartografiază, pe de o parte, diminuarea treptată a dorinţei acestuia de a trăi, surprinzând, pe de altă parte, zvâcnetul pasiunii care îl tulbură în apropierea sfârșitului.

Mergem mai departe cu Steve Hilton și manifestul său pentru un mod de viață mai bun și mai responsabil: Mai uman. Crearea unei lumi în care oamenii se află pe primul loc (editura Publica). Guvernul, firmele, viețile pe care le trăim, alimentele pe care le mâncăm s-au dezvoltat prea mult, s-au îndepărtat prea tare de realitate și au devenit prea industrializate. Steve Hilton, profesor la Universitatea Stanford și fost consilier al prim-ministrului David Cameron, crede că frustrările pe care oamenii le au în privința guvernelor, a politicii, a condițiilor economice și a vieților lor de zi cu zi sunt cauzate de problemele structurale profunde din sistemele care domină lumea modernă. Prin intermediul ultimelor studii din industrie, politică, societate, educație și design, autorul demonstrează că schimbarea este posibilă.

Continuăm cu O fată ca tine (editura Humanitas), romanul lui Maureen Lindley, o carte despre iubire, solidaritate şi forţă morală într-o lume destul de complicată. În 1939, în Angelina, un prăfuit orăşel californian, segregarea rasială e un fapt cotidian: în curtea şcolii se joacă doar copiii albi, iar la sfârşitul orelor numai copiii japonezi se grăbesc spre casă. Satomi Baker, o fată de paisprezece ani pe jumătate japoneză, înfruntă prejudecăţile şi clişeele americane cu îndrăzneala specifică vârstei. Când începe războiul, tatăl ei se înrolează voluntar şi îşi pierde viaţa în atacul de la Pearl Harbor. Comunitatea japoneză, tolerată până atunci, este învinuită şi demonizată, iar în scurtă vreme, toţi membrii ei sunt deportaţi într-un lagăr dintr-o zonă aridă. Pentru Satomi începe astfel o călătorie complicată, a maturizării precoce, a descoperirii de sine şi a afirmării identităţii într-o societate încă nepregătită să o accepte.

Speakerul și autorul american Randy Gage crede că regulile s-au schimbat și ca Riscant acum înseamnă sigur (editura Curtea Veche). De la proprietăţile imobiliare subacvatice până la mineritul pe asteroizi, de la sexul în realitatea virtuală până la spaţiile holografice, iată câteva incursiuni fascinante într-un viitor pentru care şi oamenii, şi firmele trebuie să fie pregătiţi. Gage este de părere că, gândind convenţional, te îndrepţi către eşec, gândind critic şi în răspăr cu percepţia comună, te vei îmbogăţi.

Dacă te numeri printre persoanele pentru care susținerea unei prezentări în fața unui grup este o problemă, volumul lui Dan Roam nu ar trebui să îți lipsească de pe noptieră. În Arată și spune o poveste (editura Publica), o carte concisă, dar puternică, autorul indică un set nou de instrumente utile în realizarea unor prezentări extraordinare. Dan Roam se bazează pe idei în care crede de mai bine de două decenii, din poziţia de prezentator căruia i-au fost decernate premii și care şi-a folosit cunoștințele în toate colaborările pe care le-a avut, de la companii din topul Fortune 500, la start-up-uri mici şi până la Casa Albă. Chiar dacă eşti deja un bun prezentator, vei învăţa mai multe despre cum să îţi înţelegi publicul, să îţi organizezi conţinutul, să construieşti un fir narativ clar, să creezi imagini eficiente şi să îţi direcţionezi frica pentru a distra audienţa.

Dacă ai chef de o poveste romantică de vară, Un an de studiu (editura Nemira), romanul lui Anne Wiazemsky, urmărește parcursul inițiatic al unui an petrecut de autoare a iubirii și a cinematografiei. Tânăra Anne îl cunoaște pe regizorul Jean-Luc Godard și astfel intră în fascinanta lume a noului cinema francez. Cartea explorează o poveste de iubire specială și o epocă, sfârșitul anilor ’60, când Franța este scena unor importante mișcări politice, ideologice și artistice.

Încheiem lista recomandărilor din această lună cu Anne Holt, Moartea demonului (editura Trei), un roman în care atmosfera sumbră este prezentă în fiecare pagină. Într-un orfelinat din Oslo, un băiat în vârstă de doisprezece ani, pe nume Olav, provoacă haos. Agnes Vestavik, directoarea severă a instituției, vede ceva înspăimântator în ochii băiatului: o ură neostoită. Când Vestavik este găsită moartă în biroul său, înjunghiată în spate cu un banal cuțit de bucătărie, iar Olav e de negăsit, cazul ajunge în mâinile rebelei polițiste Hanne Wilhelmsen, ce a fost promovată recent în funcția de inspector-sef în cadrul Poliției din Oslo. Misiunea sa nu e deloc ușoară, ea trebuie să descopere dacă Olav este într-adevăr un criminal sau doar o victimă?

SHOP THIS STORY!

Categorii Lifestyle