Păstrează zen-ul de sărbători

Ho Ho Hoooooooo! Nimeni nu reușește să ne apese butoanele de Sărbători mai tare decât o rudă, un verișor, o mătușă, un unchi, o bunică curioasă care prin replici pe care le are reușește să ne arunce direct în tenebrele amintirilor din copilărie și ne activează niște mecanisme de apărare cum nu am știut că avem. Și iată cum, de Sărbători, nu doar descoperim magia Crăciunului ci redescoperim, an de an, că avem încă povești pe care le negăm, laturi emoționale pe care în timpul anului le ascundem, dar și reacții cum nu am știut că am putea avea.

M-am gândit că pentru astfel de situații ar fi util să vin cu un abecedar al interacțiunilor funcționale pentru a nu reuși să îndepărtăm zen-ul pe care îl așteptăm de cel puțin acum o luna de când ascultăm prin toate magazinele Jingle Bells, Jingle Bells. Așa că:

  1. Fă o recenzie a deciziilor luate de-a lungul vieții cu care unii din membrii familiei ar putea să nu fie de acord și ar putea fi puse pe masa de Crăciun alături de friptură. Reamintește-ți de ce le-ai luat, care a fost logica din spatele lor și învață să îți spui ceva ce te-ar ajuta să îți aminteșți de acea logică și în momentele în care auzi inevitabilele întrebări: “tot singură?”, “și? Al doilea copil pe când?”, “punem bani de-o parte pentru nuntă?” și altele din categoria personală, dar și profesională.
  2. Gășiți un “grup de suport” – adică niște prietene sau prieteni care știu că vor trece prin același întrebări și faceți glume pe seama a ceea ce se întâmplă. Nimic nu se compară cu niște meme-uri și gif-uri trimise în timp ce se servesc aceste întrebări alături de sarmale.
  3. Imaginează-ți că ești un negociator profesionist și că discuți cu cineva care a luat ostatici. Știi care e cel mai puternic antrenament pe care îl face un astfel de negociator? Antrenamentul de asculta. Astfel:
  4. Repetă în minte tot ceea ce auzi din partea celor din jur. Repetă întrebarea, repetă afirmațiile și încearcă să nu oferi niciun răspuns. Făcând asta vei reuși să liniștești reactivitatea sistemul limbic și nu vei sări la beregata celuilalt ca și cum ar fi halca de carne din farfuria din fața ta.
  5. Folosește empatia – arată-le că le înțelegi îngrijorările.
  6. Folosește validarea – acele îngrijorări au sens pentru tine și înțelegi de ce, neavând întreaga imagine, ar putea fi îngrijorați pentru tine și starea ta matrimonială sau salariul care nu a crescut în ultimii 3 ani decât cu 5%.

Apelând la pașii de mai sus crești încrederea pe care o au în tine așa că acum poți trece la următorii pași:

  1. Asigură-i că situația este sub control și că grija lor este importantă pentru tine – deja încep să vadă că nu au cu cine să poarte o discuție despre sensul vieții în timp ce dau salata de beouf din mâna în mâna și s-ar putea să se simtă dezarmați și să renunțe.
  2. Așteaptă puțin să vezi dacă se întâmplă finalul punctului “d” sau repetă pașii de mai sus – cel mai probabil acesta va fi momentul în care tehnicile de dezarmare s-ar putea să fi funcționat, își va da seama că este doar o cină în prag de sărbătoare și că este suficient să dea bolul cu cartofi copți peste masă și să aștepte platoul cu prăjituri pentru un nou boost de endorfine care nu a putut fi obținut în urma discuției anterioare.

Sărbători cu sens și semnificație vă doresc!

Raluca Anton – doctor în psihologie și psihoterapeut relațional recomandat de www.paginadepsihologie.ro.

Categorii Lifestyle