Pe urmele unor nomazi digitali: în Mexic cu Simona Stănescu & Alex Vrînceanu (Lipa-lipa.ro)

Pe Simona și Alex (www.lipa-lipa.ro) i-am cunoscut acum câteva luni, în #ȚinutulConacelor, și am fost instantaneu fascinată de poveștile pe care le-au adunat călătorind în jurul lumii. Au fost prin Asia, prin Europa, iar de curând au pornit într-o nouă aventură prin America Centrală și de Sud, prima lor oprire fiind Mexicul.

Și nu știu despre voi, dar eu, ori de câte ori citesc ce au mai făcut și prin ce peripeții au mai trecut, mă gândesc că este momentul să îmi fac bagajul și să plec într-o vacanță. Bine, de fapt, pentru Simona și Alex, aceste excursii sunt mai mult decât o vacanță tradițională, pentru că, între timp, au renunțat la joburile și viața lor de zi cu zi și acum cutreieră lumea în căutarea celor mai frumoase locuri și experiențe. Cum au luat decizia de a deveni călători cu normă întreagă? Ne povestesc chiar ei în rândurile de jos, însă vă avertizez de pe-acum: o să vi se facă un maaaare dor de plecat departe!

Înainte de a porni lipa-lipa prin lume, Simona și Alex au lucrat în publicitate… la programul clasic: „Înainte de blog și după lansarea lui am lucrat amândoi în agenții de publicitate. Alex în departamentul research, iar eu în cel digital. Blogul era proaspăt lansat, ușor, ușor a început și Alex să se implice în proiect. Ajunsese oarecum să fie un al doilea job. Așadar, decizia a venit oarecum natural. A fost un drum la care am și lucrat conștient, dar care ni s-a și întâmplat datorită unei serii de factori care ne-au ajutat.”

PLANUL DE PLECARE

Apoi, într-o zi de septembrie, cei doi și-au luat bilete one way pentru o călătorie care urma să se întâmple în februarie, și-au făcut bagajul, și-au făcut conturi de Upwork, o platformă pentru freelanceri care vor să lucreze de la distanță, și un plan al țărilor în care voiau să ajungă. Și da, Simona și Alex au devenit acum nomazi digitali cu acte în regulă, pentru că, dincolo de acele povești și fotografii frumoase pe care le vedem pe site, Facebook și Instagram, ei chiar muncesc atunci când călătoresc: „Folosim deseori Work Away, o platformă prin intermediul căreia, în schimbul a câteva ore de muncă pe zi, primești cazare și masă. Prima dată am testat platforma în Laos și a fost o experiență extrem de interesantă. Acolo ne ocupam de micul dejun și de recepție. Lucram cam 3-4 ore pe zi fiecare, pe rând, dimineața. Apoi, în Vietnam, am făcut același lucru, dar acolo doar noi, voluntarii, gestionam toată activitatea. Eram cinci voluntari în total. În Filipine am stat două luni ca manageri ai unui mic resort de pe plajă. Proprietarii au fost impresionați de cât de mult ne-am dorit să facem noi acel job, încât chiar au avut încredere să ne lase să-l facem. Le-am adus review-uri pozitive, i-am sfătuit puțin cu privire la postările în Social Media și ar fi vrut să mergem și anul acesta. O să revenim totuși cu siguranță anii următori. Ne place viața asta a noastră pentru că ne oferă ocazia de a învăța şi foarte multe alte lucruri în timp ce călătorim. De exemplu, zilele astea lucrăm (mai mult Alex) la un filmuleț de prezentare pentru Cancun CEO, competiție în mai multe etape în urma căreia câştigătorii o să fie plătiți pentru a realiza conținut în zonă. Ăsta o să fie cel mai mare job la care am aplicat până acum.” 🙂

Și pentru că știu că multe dintre țările în care au ajuns ei par un teritoriu nesigur pentru turiști, am zis să aflu și impresia lor despre acestea: „Până acum nu am ajuns în locuri care să ni se pară cu adevărat nesigure. Am mai fost în situații în care ne-am simțit mai expuşi. Când am mers în Iran cu trenul, la graniță ne păzea un tanc blindat. Atacaseră kurzii trenul cu o săptămână în urmă. Dar nici atunci nu ne-am simțit neapărat în pericol, pentru că nici nu s-a întâmplat nimic.”

Din exterior, pare că viața lor plină de aventuri și provocări este una perfectă. Dar, așa cum spun și ei, există avantaje („libertatea de mișcare, oportunitățile care apar, frumusețea locurilor în care avem ocazia să trăim, diversitatea oamenilor”) și dezavantaje („nesiguranța că nu știm unde stăm. Unde merge, faptul că împachetăm la câteva zile, suntem mereu departe și pe alt fus orar decât familia și prietenii apropiați”), însă acest stil de viață lor li se potrivește mănușă.

GHID DE CĂLĂTORIE ÎN MEXIC

Ultima dată când m-am întâlnit cu Simona și Alex a fost acum aproape două luni, însă pe-atunci încă nu dezvăluiseră următoarea destinație, iar eu puteam paria că o să fie Portugalia. 😀 În schimb, au aterizat în Mexic: „Îmi imaginam Mexicul în linii mari aşa cum şi este el. Plin de culoare şi de arome. E mult mai sigur, mai civilizat şi mai frumos decat mi-l imaginam. Iar pe noi ne-a fermecat. Că tot mă întrebai de traseu. Eu mă gândeam că stăm maximum două săptămâni în Mexic, apoi mergem poate în Belize și traversăm în Guatemala. În realitate nu mai mergem în Belize și suntem de mai mult de o lună în Mexic tocmai pentru că ne place atât de mult și sunt foarte multe lucruri de văzut. Până acum toți oamenii au fost extrem de zâmbăreți și primitori. Îmi place foarte mult entuziasmul lor, cum în unele orașe ies duminica pe străzi să danseze. Pentru că pot, cum nivelul volumului maxim acceptat în Mexic este câțiva decibeli peste cel de oriunde altundeva în lume până acum. Ai muzică peste tot. În magazine, în restaurante, în baruri, în farmacii, dar mai ales și cel mai tare în farmacii. Așa cum ne-a spus o doamnă zilele trecute: «mai bine să dansăm și să ne bucurăm decât să plângem!»

Tall and strong. #valladolid #travelto #mexico #traveler #view

O postare distribuită de Lipa-Lipa (@simonastanescu) pe

Iar dacă vă tentează ideea unei vacanțe în Mexic, Simona are cele mai tari recomandări: „Toată Peninsula Yucatan este absolut superbă, statul Yucatan se distinge puternic față de celalalte prin culorile caselor, felul în care arată străzile, înbrăcămintea populară. Ruinele de la Tulum te încântă prin poziția lor pe malul apei – și ce ape limpezi și frumoase! – în timp ce ruinele din Palenque sunt cele mai frumoase văzute până acum! Un loc minunat, în care merită să te adăpostești de lumea exterioară și să te duci 2000 de ani în urmă! Iar între aceste două destinații ai multe altele de văzut și făcut. O altă destinație care m-a uimit prin frumusețea ei a fost Isla Mujeres. Iar în orașele Valladolid și Merida am ales să petrecem mai bine de o săptămână în fiecare. Au fost locuri liniștite care ne-au plăcut și ne-au rămas la inimă. Și dacă ar fi să recomand ceva… mâncarea! La început nu am fost atât de încântată, dar pe cât o descopăr, cu atât îmi place mai mult. Chiar și cei mai proști tacos mâncați, tot buni au fost!”

Cât despre regulile de bună purtare în Mexic, se pare că nu sunt nici pe departe unele complicate. Iar Mexicul nu este, din câte spune Simona, acea destinație periculoasă prezentată în filme și seriale: „Mexic este o destinație destul de sigură, mai ales pentru turiști. Ca peste tot, încercați să nu vă aventurați ostentativ și cu mulți bani la voi în cartiere mărginașe, la ore târzii ale nopții. Reguli de bun simț. Nu vă amestecați cu traficanții de droguri, nu transportați droguri. Nu faceți lucruri pe care nu le-ați face nici acasă!” 😀

De carteluri nu mă apropii, Isla Mujeres pare spectaculoasă, iar o dietă cu tacos sună foarte bine. În concluzie, am trecut deja Mexicul pe bucket list. 😀 Dar până ajung eu acolo, îi urmăresc pe Simona și Alex, care plănuiesc acum să se îndreptre spre Guatemala și, apoi, spre Peru și Bolivia.

Foto: arhiva personală

Categorii Lifestyle