Phursang Lama, povestea unui Chef îndrăgostit de România

În ultima vreme, tot mai mulți români sunt atrași de bucătăria asiatică, de ideea de a mânca sănătos, de experiențe inedite. Chef Phursang Lama ne-a povestit câte ceva despre relația dintre gastronomia și cultura asiatică, despre pasiunea pentru gătit și despre preparatele românești care l-au cucerit definitiv.

De ce credeți că poporul român este atras de bucătăria asiatică?

Poporul român are o deschidere fantastică pentru a experimenta lucruri noi, iar unul din trendurile actuale este acela de a mânca sănătos. Pentru mulți dintre clienții noștri bucătăria asiatică autentică este o experiență inedită.

Ce este atât de special la Ginger Sushi Bar & Lounge? De ce sunt atrași oamenii de acest loc?

În opinia mea, Ginger Sushi Bar & Lounge este un loc special, datorită experienței bucătarilor, echipei prietenoase, dar și pentru calitatea serviciilor. Preparăm sushi foarte bun și mâncăruri asiatice autentice. Mai mult, oaspeții noștri se pot bucura de priveliștea inedită a piscinei.

Cum s-a născut pasiunea pentru arta culinară?

Chiar după terminarea liceului, când lucram ca ajutor de bucătar în Thamel, o destinație turistică populară în Kathmandu (Nepal), într-o cafenea japoneză. Atunci mi-am dat seama că asta îmi doresc și apoi m-am alăturat Școlii culinare din Kathmandu.

De cât timp are nevoie un bucătar să devină Chef?
Călătoria mea ca Chef a început acum mai bine de un deceniu. A deveni Chef nu este o chestiune de timp, neapărat. Este nevoie de pasiune și de răbdare, în această meserie. Trebuie să experimentezi haosul din bucătărie timp de mulți ani pentru a deveni un bucătar-șef.


Credeți că există o legătură între gastronomia și cultura unei țări?

Experiența mea cu cultura asiatică m-a făcut să înțeleg că ei vor ca totul să fie perfect, bine gândit și plin de însemnătate. Acest lucru se reflectă și în mâncarea lor. Mâncarea este o însușire culturală a poporului. Orezul și fructele de mare sunt foarte importante în viața asiatică de zi cu zi. Evoluția culturii s-a reflectat direct asupra bucătăriei lor. Și trebuie să menționez faptul că peștele face parte din dieta japoneză, de exemplu. Fie că este mâncat aproape viu (odorgui-still dancing), crud (nama sau shasimi), la grătar (yaki) sau prăjit (tempura), se pare că japonezii au încercat aproape toate metodele posibile de pregătire/preparare a acestuia.

Ce ingrediente preferați și pe care le utilizați mai des?

Există o mulțime de ingrediente variate pentru diferite feluri de mâncare, dar ingredientul meu principal într-o farfurile este că “totul se face cu dragoste”.

Cum putem ști că un sushi este un sushi bun? 

Principalul aspect în sushi este prospețimea și calitatea peștelui folosit. Dacă doriți să încercați un sushi foarte bun, acesta trebuie mâncat imediat după pregătirea sushi-ului. Dacă preparatul este tare și pare uscat, înseamnă că nu mai este proaspăt.

Ce le recomandați celor care încearcă sushi pentru prima dată?

Pentru prima dată aș recomanda un sushi delicat și crocant, care să dea impresia că nu este pește crud.

De ce ați ales România? Și dacă există un fel de mâncare românească preferat?

România este o țară frumoasă, iar oamenii sunt minunați. Am încercat sarmale, sunt delicioase, însă preferații mei sunt micii.