Piesele pe care să nu le porți la un interviu (și ce să alegi în schimb)

1

Unul dintre cele mai recente subiecte devenite virale pe internet se învârte în jurul dilemei „este OK sau nu să porţi inelul de logodnă la un interviu de angajare”.

Într-un eseu publicat pe LinkedIn, Bruce Hurwitz (executive recruiter) sugerează că este de preferat ca femeile să îşi scoată de pe deget inelele de logodnă, în special dacă este vorba despre unele de dimensiuni mari, pentru a evita ca intervievatorul să le eticheteze drept dificil de mulţumit. Sfatul sexist al lui Hurwitz (care menţionează în acelaşi eseu că este de preferat că bărbaţii să îşi păstreze ceasurile scumpe la mână, pentru a arăta intervievatorului că nu se mulţumesc decât cu ceea ce este mai bun în viaţă) nu a fost, după cum era de aşteptat, deloc bine primit.

În concluzie, da, îţi poţi purta liniştită inelul de logodnă la un interviu, însă există totuşi câteva elemente pe care ar fi mai chibzuit să le ocoleşti în cazul unui interviu de angajare:

Piese care atrag în mod special atenţia. Este perfect în regulă să introduci un detaliu de efect în cadrul ţinutei – o curea sau centură interesantă care să accentueze talia, de pildă. Fereşte-te însă de piesele statement care au tendinţa să facă privirea interlocutorului să se focalizeze asupra lor – e de preferat ca intervievatorul să se poată concentra asupra discuţiei vostre, nu să îi fie distrasă continuu atenţia de topul tău cu paiete sau de colierul XXL.

Street style, Thora Valdimars arriving at Baum und Pferdgarten Spring Summer 2017 show held at Vognmagergade, in Copenhagen, Denmark, on August 11th, 2016. Photo by Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS.COM
Fuste sau rochii prea scurte. Este un sfat ce se aplică şi în cazul rochiilor, iar de pantalonii scurţi nici nu se pune problema. Este perfect în regulă să porţi fuste scurte atâta vreme cât respecţi o regulă simplă – tivul să nu cadă mai sus de nivelul degetelor de la mâini, atunci când ţii braţele pe lângă corp. Desigur, poţi înlocui fustele şi rochiile scurte cu dimensiuni trei sferturi (foarte în vogă de câteva sezoane încoace), iar în locul pantalonilor scurţi, alege o pereche de culottes.

FotorCreated2

Genţi supradimensionate. Genţile de dimensiuni foarte mari, în special cele care nu au o formă structurată, pot arăta uşor neîngrijit. Păstrează genţile stil bowler sau shopper pentru ocazii precum o zi relaxată în oraş, la shopping, o zi la plajă sau la picnic, iar la interviu mergi în schimb pe varianta unei genţi structurate cu aspect smart.

FotorCreated1

Jeanşi. Indiferent de industria în care aplici pentru un job (chiar şi cea a modei sau cea a publicităţii – două medii care de regulă au dress code-uri destul de relaxate), este de preferat să ocoleşti totuşi jeanşii, chiar dacă alegi în schimb tot o alternativă smart casual (o pereche de pantaloni evazaţi sau cu silueta uşor largă, de pildă). Jeanşii sunt uşor prea relaxaţi pentru un interviu.

hepta_2539022

Rochii din materiale fluide, fără o formă definită. Siluetele diafane, din voal sau mătase, sunt extraordinare pentru cam orice alt moment (le poţi purta chiar şi la birou, atâta vreme cât le asociezi cu piese structurate – de exemplu, o rochie din mătase purtată alături de un blazer cu croială dreaptă şi pantofi cu toc pătrat). În cazul unui interviu, ar putea părea un pic neprofesional în ochii intervievatorului, din simplu fapt că, deşi rochiile diafane sunt foarte în vogă în acest moment, nu toate persoanele care recrutează angajaţi sunt la curent cu cele mai noi tendinţe şi ar putea privi o rochie fără formă drept un aspect neîngrijit sau construit pe fugă. O rochie petrecută dintr-un material ușor rigid (poplin, de exemplu) este o alternativă perfectă.

hepta_2519517

Pantofi inconfortabili. Nu vorbim aici doar de pantofii cu toc – balerinii sau loafers pot fi la fel de incomozi. Indiferent de stilul pantofului, evită să porţi la interviu (sau la orice primă întâlnire, de altfel) o pereche de încălţări care îţi provoacă disconfort. Un mers chinuit nu denotă încredere în sine. Chiar dacă eşti genul care nu se plânge în momentul în care o dor picioarele din cauza pantofilor şi face astfel încât ceilalţi să nu sesizeze acest lucru, faptul că te bat pantofii îţi va distrage cu siguranţă atenţia de la interviu.

FotorCreated3

Piese cu siluetă foarte largă. Sfatul este similar cu cel de mai sus legat de rochiile fără o formă definită. Eu una ador trendul hainelor supradimensionate, însă în cazul unui interviu, unde este de aşteptat să arăţi smart şi profesional, o pereche de pantaloni oversize sau o cămaşă cu câteva măsuri mai mare (piese care în alt context ar arăta senzaţional chiar şi alăturate), nu sunt o alegere tocmai potrivită. Asta nu înseamnă că e cazul să mergi neapărat pe clasica ţinută formată din fustă creion, cămaşă şi sacou cambrat. O cămaşă din poplin cu siluetă de inspiraţie masculină, un blazer cu croială dreaptă şi nişte pantaloni pană compun un outfit excelent.

Street style, Darja Barannik arriving at Ganni Spring Summer 2017 show held at Sundholmsvej, in Copenhagen, Denmark, on August 11th, 2016. Photo by Marie-Paola Bertrand-Hillion/ABACAPRESS.COM

Foto: hepta.ro