Pledoarie pentru ciocolata raw

ciocolata raw

Relația mea cu ciocolată nu a fost dintotdeauna strălucită: preferam oricând prăjiturile mamei tabletelor fără gust de prin comerțul comunist. Dar existau anumite dulciuri cu creme onctuoase de cacao, unt și zahăr care îmi gâdilau plăcut papilele și despre care cred că erau în parte responsabile pentru kilogramele în plus ale adolescenței. Post Revoluție, când peste noi au năvălit tot felul de tablete cu lapte, aveam impresia că am nimerit in Raiul ciocolatei și încercam să facem din fiecare pătrățel un regal culinar. Primul meu contact cu pralinele belgiene a schimbat radical registrul degustărilor, prima bucățică cu 80 la sută cacao m-a dus în zona plăcerilor sănătoase, iar primul baton raw m-a convins definitiv că pe lângă caviar, foie gras și trufe, ciocolata poate deveni o experiență memorabilă din doar două înghițituri. M-a convins de aceasta și Anca Alungulesei, expert în nutriție și trainer în alimentația raw vegan, a cărei pledoarie pentru ciocolată m-a scos definitiv din zona de vinovăție” și m-a adus adus în cea de consum fără regete.

Cum vezi tu astăzi ciocolata?

Anca Alungulesei: Din păcate, astăzi ciocolată se încadrează la categoria alimentelor interzise. Sau la categoria viciu. Atât teoretic, cât şi practic, nu mai există acea plăcere liberă de a consuma ciocolată. Este doar o plăcere vinovată” pe care ne-o satisfacem pe ascuns, departe de ochii indiscreţi ai cuiva care ne numără caloriile pe care le ingerăm: mintea noastră. Cu fiecare pătrațică pe care o topim în gură, mintea ne transmite zeci de gânduri: „Opreşte-te! N-ai voie! Nu e bine ceea ce faci! Mâine vei regreta!”. După cum bine ştim, ciocolata din comerţ conţine zahăr alb rafinat şi lapte praf, ingrediente care nu ne ajută şi nu ne stimulează în nici un fel procesele interne ale organismului. Însă, există ciocolata raw vegan. Este delicioasă, mult mai gustoasă decât cea tradițională şi se poate prepara foarte uşor în casă.

Care este reţeta ta favorită de ciocolată?

Anca Alungulesei: Ciocolata raw vegan, bineînţeles. Adică ciocolata din cacao crudă, fără lapte, fără zahăr rafinat şi nepreparată termic. Adică gătită la rece. Cred că reţeta ciocolatei a fost printre primele care s-au inventat din paleta minunatelor dulciuri raw vegan, deoarece majoritatea dintre noi iubim ciocolata. Această ciocolată sănătoasă conţine cacao crudă alcalină, carob, miere sau îndulcitor pe bază de stevie (pentru cei care nu pot consuma miere), unt de cacao, lapte de migdale sau de caju şi, după caz, gust sau preferinţă, poate conţine: ghimbir, scorţişoară, vanilie, maca sau orice alt super aliment pe care dorim să-l integrăm în reţetă.

Care sunt beneficiile untului de cacao şi ale boabelor de cacao?

Anca Alungulesei: Ciocolata a apărut în America Centrală acum circa 4000 de ani. Cacao provine din fructul arborelui de cacao, fiind produsul final al unui proces ce implică prăjirea și pisarea boabelor. Inițial, preparată ca un amestec între pudră de cacao și o băutură, ciocolată de băut era folosită de indigeni, mayași și azteci în importante ritualuri religioase și sociale. Boabele de cacao erau atât de valoroase încât în imperiul aztec erau folosite ca monedă de plată şi de schimb. Tradiţia lor spunea că bobul de cacao este o sămânţă din înţelepciunea lui Dumnezeu. Şi pe bună dreptate. Cine ne poate spune acum că înţelepciunea lui Dumnezeu” ar fi ceva rău pentru organismul nostru? Nicidecum. Este minunată pentru noi, deoarece boabele şi untul de cacao au proprietăţi extraordinare pentru organism: conţin antioxidanţi, mult magneziu, sunt bogate în flavonoizi şi reglează nivelul colesterolului și al tensiunii arteriale. Mai mult decât atât, boabele de cacao au efect afrodiziac şi conţin substanțe chimice care stimulează producția de hormoni ai fericirii. Deci, pe scurt, ne conferă o stare naturală de bine. Iată că sămânţa din înţelepciunea lui Dumnezeu” este minunată pentru noi.

Cum faci ca ciocolata să nu fie amară şi să fie pe placul celor care iubesc dulciurile?

Anca Alungulesei: Pe lângă cacao crudă alcalină, adaug şi carob în reţetă sau pudră de roşcove. Acest ingredient are un gust dulceag şi imită cu succes gustul de cacao. Pudra de roşcove provine din fructul unui copac, iar proprietăţile acestui praf-minune sunt cunoscute încă din Antichitate, fiind supranumit pâinea Sfântului Ioan”. Carobul poate fi consumat atât de persoanele care suferă de diabet, dar şi de persoanele care ţin un regim alcalin. Din păcate, zahărul alb rafinat este vinovat pentru creşterea acidităţii din organism.

Eşti dependentă de ciocolată?

Anca Alungulesei: Da. De ciocolată raw vegan. Însă eu nu o văd ca pe o dependenţă, ci ca pe o plăcere. De multe ori consum ciocolată doar din dorinţa de a mă energiza într-un mod cât se poate de natural.

Ce trucuri putem folosi pentru ca micuţii pretenţioşi să accepte ciocolata amăruie?

Anca Alungulesei: Prin adăugarea pudrei de roşcove în reţetele de ciocolată, reuşim să le „păcălim” gustul celor mici. Consumul de carob este minunat în special pentru copii, deoarece nu este un excitant al sistemului nervos. Pudra de roşcove acţionează ca un antioxidant, antiviral şi antiseptic. În concluzie, cu ajutorul unor ingrediente pe care natura ni le dăruieşte din abundenţă, ajungem să ne hrănim inteligent şi să îmbinam cu succes utilul cu plăcutul: în timp ce savurăm o bucăţică de ciocolată sănătoasă, beneficiem de multitudinea de nutrienţi pe care le conţine fiecare ingredient în parte.

Anca Alungulesei
Anca Alungulesei

Text de Angela Ioan. Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle