Veşti bune dacă doriți să vă schimbați viața și să aveți parte de ceea ce vă face fericiți! Probabil că mulţi dintre voi va gândiţi că este evident că da, cine ar spune nu? Ei bine, sunt şi persoane care nu doresc să iasă din zona de confort, sau cărora rolul de victimă le îndeplineşte atât de multe nevoi, încât nu pot renunţa la el.
Despre placebo cred că se cunosc suficiente informaţii, astfel încât să nu mai reprezinte vreun mister. Cu toate astea, despre „fratele” său, nocebo, nu s-au auzit chiar atât de multe. Principiul nocebo constă în emiterea unor gânduri negative la adresa ta sau a altora, gânduri ce pot prinde contur în mintea persoanei căreia îi sunt adresate şi, cum creierul crede ceea ce îi spui, acestea au mari şanse să se îndeplinească. Termenul a fost introdus încă din 1961 şi înseamnă “voi face rău”. Se pare cǎ până ṣi termenul în sine preconizează ceva negativ.
Dar, ca în orice proces terapeutic, primul pas este conştientizarea. Ulterior se poate discuta şi despre schimbări. Nocebo are un efect atât de mare în viaţa noastră de zi cu zi, încât poate duce la îmbolnăvire şi, în cazuri extreme, chiar la deces. Aceste gânduri impactează în aşa manieră pacientul, încât, din cauza fricii pe care o simte, ajunge la îndeplinerea profeţiei. Au fost realizate multiple studii ce pot confirma aceste date.
Efectul nocebo are rezultate şi atunci când citim prospectul unui medicament şi ne atrag atenţia posibilele efecte secundare ale acestora. Deoarece creierul nostru primeşte mesajul că, în urma consumului unei pastile, voi avea migrenă, în 90% din cazuri asta se va întâmpla.
Astfel, anticiparea unui scenariu negativ determină apariţia acestuia. Acelaṣi proces se întâmplă şi în cazul celor care, de exemplu, cred că au fost blestemaţi şi se aşteaptă la ce e mai rău şi li se întâmplă ce e mai rău. Ulterior, dacă au convingerea că s-a ridicat blestemul, lucrurile vor sta la polul opus, şi le va merge din nou bine.
Ceea ce e de făcut dacă doreşti să ai rezultate pozitive este să emani gânduri pozitive. Îi poţi spune cum ţi-e mai uşor: „legea atracţiei”, „profeţia autoîndeplinită” sau „placebo”, însă rezultatul este acelaşi.
Mit sau realitate, creierul nostru are puterea pe care noi i-o oferim. Tocmai din acest motiv, dacă doriţi o îmbunătăţire a vieţii personale sau profesionale, puteţi încerca să emiteţi gânduri pozitive. Asta nu înseamnă că nimic rău nu vi se va mai întâmpla sau că, de exemplu, nu o să vă mai îmbolnăviţi vreodată. Sistemul imunitar poate să fie scăzut sau pot apărea alte cauze, însă dacă focusul este pe partea pozitivă, optimistă, probabilitatea ca ceva rău să se întâmple este mult mai redusǎ.
Numeroase studii au arătat că sugestiile pozitive, cuvintele, pot avea un impact foarte mare în viaţa celor care le emit. Dacă toată viaţa ai fost învăţat să gândeşti negativ sau să pui răul în faţă, este mai dificil să schimbi macazul, însă nu este imposibil. Poţi, de exemplu, sǎ îţi propui prin a începe fiecare zi, afirmând ceva pozitiv despre ce se va întâmpla. Totodatǎ, ţine cont cǎ lucrurile măreţe încep cu paṣi mici.
O altǎ manierǎ prin care poţi să transformi gândurile negative în gânduri pozitive este prin realizarea unei liste de 5-10 idei pozitive, pe care să le rosteṣti zilnic, până când acestea devin obişnuinţă.
Îti doresc ca visurile să îţi devină realitate!
Text de: Alexandra Voica, psihoterapeut integrativ. Foto: outnow.ch