Poate vom schimba felul în care ne petrecem vacanțele, în era post-Covid, însă, în mod cert, nu vom schimba dorința de a petrece cât mai mult timp afară, la soare. Tocmai de aceea, este important să știi că, deși lumea a stat o vreme în loc, unele lucruri s-au schimbat.
Terapia solară
Avem nevoie de soare, dar suntem un recipient prea fragil să îl cuprindem întreg. Cele 10 minute de expunere zilnică la lumina soarelui recomandate de medici s-au transformat, în ultimele decenii, în multe ore petrecute afară pentru activități sportive sau pentru relaxarea de la buza apei.
Este adevărat că terapia cu lumină solară are beneficii multiple: stimulează producerea de melatonină (hormon responsabil de menținerea ritmului circadian și, deci, de somnul cel mai odihnitor posibil), menține echilibrul emoțional și dă o stare de bine și reglează deficiența de vitamina D din organism, fortificând oasele.
Dincolo de cele 10 de minute (unii extind la 20), razele solare pot avea o acțiune nocivă asupra organismului, de la efectele negative pe termen scurt, precum arsurile solare și insolația, până la cele pe termen lung, cauzate de expunerea prelungită, fără utilizarea produselor cu factor de protecție, adaptate tipului tău de piele.
Hainele cu USF (ultraviolet sun factor) oferă protecție pe perioada în care sunt purtate. Aplicarea produselor cu factor de protecție solară devine, astfel, necesară pe acele zone ale corpului care rămân descoperite.
Scurt dicționar al SPF
Prima regulă esențială este aceea că produsele de protecție solară nu trebuie să fie folosite pentru a prelungi expunerea la soare.
Factorul de protecție solară (SPF) te va proteja de radiațiile UVB, dar nu va garanta protecția împotriva radiațiilor UVA (care cauzează îmbătrânirea pielii) și nu poate fi mai mare de 50, conform unui protocol agreat de specialiștii din întreaga lume, în 2015. Fiecare indice este direct proporțional cu un anume nivel de protecție:
Dermatologii recomandă verificarea ingredientelor active din produsele pentru protecția solară, nu doar a SPF-ului.
Top 6 produse de protecție solară pentru vacanța 2020:
Controversata formulă cu SPF
Faptul că razele ultraviolete provoacă distrugeri masive în structura pielii, îmbătrânirea pielii (procentul de culpă al soarelui este de 90%), dar și mutații care pot declanșa cancerul de piele au transformat produsele cu SPF în cel mai sigur scut împotriva UV. Însă, în ciuda faptului că formulele au evoluat – texturile sunt mai fine, mai puțin lipicioase, culoarea a devenit mai prietenoasă, aducându-ne mai aproape de rezultatul dorit, adresabilitatea a devenit mai largă, incluzând cele mai sensibile tenuri, inclusiv cel acneic – anumite ingrediente s-au dovenit a fi inamicii tăcuți ai organismelor vii. În lanțul trofic, efectele toxice pornesc de la om și sfârșesc la corali. Cum s-a ajuns aici? Un produs pentru protecție solară obișnuit conține 60% ingrediente care, deși susțin durata de viață a formulei, nu ne fac niciun alt serviciu, dimpotrivă. Și asta pentru că unii conservanți, precum MIS, au potențial alergogen (provoacă sensibilizarea pielii sau alergii). Un alt exemplu, vitamina A (o găsești sub denumirea de retinyl palmitate) este adesea adăugată pentru beneficiile antiage. Însă, deși acest lucru este adevărat pentru variantele orale, studii recente arată că, sub formă topică, vitamina A accelerează degradarea celulară când pielea este expusă la soare. Dar cele mai controversate ingrediente sunt chiar filtrele chimice, precum oxibenzona, avobenzona, octinoxatul, homosalatul și octilmetoxicinamatul (OMC). Studiile arată că unele dintre aceste ingrediente sunt absorbite în organism, prin piele și imită comportamentul hormonal sau îl perturbă. Cel mai adesea pus în boxa acuzaților, oxibenzona este folosită în mai mult de jumătate dintre produsele cu SPF de pe piață. Recent s-a demonstrat că acest ingredient acționează ca estogenul și blochează testosteronul și dă frecvente reacții alergice pe piele.
În prezent, formulele cu filtrele solare minerale, formate din oxid de zinc și dioxid de titan câștigă în popularitate, acestea fiind considerate varianta cea mai sigură pentru organism deoarece rămân la suprafața pielii și nu perturbă echilibrul hormonal.
Un corp în mișcare
Chiar dacă nu plănuiești să stai la soare, ci să alergi, să te plimbi, să faci orice alt tip de mișcare în afara casei, trebuie să știi că soarele nu te ocolește. Iată ce trebuie să faci pentru a te afla în siguranță:
Foto: Hepta, PR.