Radiografia unui fashion star system: reguli, designeri, revelații și căderi

Alin Galatescu

Spune că un designer la început de drum are nevoie, pe lângă inspirație, de studiu și mult, mult efort și tot atâta perseverență. Și că viitorul modei românești arată cât se poate de bine. Ar fi vrut să-l descopere el pe Alexander McQueen, îl regretă pe Elbaz la Lanvin și și-ar dori ca streetstyle-ul românesc să arate mai multe ținute originale și mai puține copii. Am stat de vorbă cu Alin Gălățescu, cel care lucrează de 24 de ani cu designerii români, despre evoluție, stil, nume care promit și despre cum ar trebui să arate un fashion star system.

Dacă ai avea puteri absolute, ce ai interzice în modă? 

Moda nu cred că se pretează la aşa ceva, la un asemenea radicalism. Totul, la un moment dat, a devenit cool. Poate dependenţa de vânzare, ce duce la libertatea absolută a celui care plăteşte să-şi mazilească designerul (vezi Lanvin vs Alber Elbaz)… dar ţin şi ele de esenţa modei, de regulile fundamentale ale jocului, că ne place sau nu.

Lucrezi de mulți ani în industria modei. Ce crezi ca s-a schimbat în bine / în rău în toți acești ani?

De 24 de ani. În tot acest timp au fost revelaţii şi căderi. Că erau determinate de prostul gust, de domnia anunţării vânzărilor, de proasta gestionare a unui brand, de evoluţia stilului într-un sezon sub influenţa unui designer. Ultima toxicitate a fost prezenţa lui Hedi Slimane în fruntea casei Yves Saint Laurent – care a dus la mazilirea memoriei unei legende a modei – prin scoaterea lui Yves din denumire, exact amprenta personală a maestrului. Apoi instalarea prostului gust absolut şi a totalei lipse de idei creative ca stindard al modei – de acelaşi Hedi Slimane – doar pe baza vânzărilor în creştere surprinzătoare. Regret sinuciderea celui mai mare designer modern – Alexander McQueen, şi expulzarea celui mai emblematic designer al începutului de secol XXI – Alber Elbaz, de către o proprietăreasă taiwaneză lipsită de gust şi morală. În rest, totul a evoluat după propriile reguli. Spre bucuria mea, moda autohtonă a evoluat mult şi constant. Eu cred profund în moda românească!

Dacă ar fi să urmăm o singură regulă atunci când vine vorba despre modă și modul în care ne raportăm la ea, care ar fi aceea?

Căutare, inspiraţie, onestitate, vandabilitate, creativitate, stil – toate ca amprentă a oricărui participant la sistemul modei. Dar asta e atât de idealist…

Se spune că moda poate fi cumpărată, dar cu stilul te naști. Ce spui? Cum poți să mai dobândești ceva stil pe parcurs, dacă te străduiești?

Eu cred că dimpotrivă, de când sistemul Aristocraţiei profunde a dispărut, nu se poate vorbi de o „naştere” cu nimic presetat, cu atât mai puţin cu stilul personal. El se construieşte, se relevă, se dezvoltă odată cu tine ca persoană, ca şi complexitate, experienţe, pe toate palierele/zonele de manifestare, căutarile, pasiunile, instinctele şi conjuncturile care te cizelează, inclusiv stilistic, întreaga viaţă. Totul duce la stil. Apoi trece mai departe. Stilul le urmează sau nu…

Ce-ți place, ce nu-ți place din moda străzii în România?

E cumva inventivă. Se acumulează deja triburi stilistice interesante. Nu-mi place platitudinea ei, faptul că se vede lipsa de cultură din spatele căutarilor estetice, copierea excesivă – şi în soluţii departe de stilismul autentic sau de trenduri. Doar preluare primară, oarbă, fără substanţă.

Designeri la început de drum & moda românească

Cele 3 sfaturi ale tale pentru un designer la început de drum sunt…

Pregăteşte-te pentru un drum lung şi greu, chiar dacă foarte frumos. Moda nu e star system, e imensă sudoare, inspiraţie, studiu, dezvoltare de sine şi perseverenţă. Învaţă chiar de la început modestia, verticalitatea şi căutarea valorilor autentice. Doar aşa, poate, o să ai o şansă.

Un designer pe care l-ai descoperit (în Avanpremiere, Soirées de la mode… ) și a avut cea mai bună evoluție?

Sunt mulţi, foarte mulţi. Majoritatea numelor mari din moda românească au debutat, într-un fel sau altul, cu mine şi în evenimentele făcute sau coordonate de mine. Lista ar putea să cuprinda pe: Carmen Secăreanu, Claudia Castrase, Natalia Vasiliev, Simona Semen, Iris Şerban… şi, mai nou, Alina Morar, Ioana Ciolacu, Alex Tunsu… şi cel mai recent designer debutant în Gala Avanpremiere, revelaţia momentului: Laurenţiu Bârzoi.

Câte filtre stau la baza selecției pentru designerii invitați la Avanpremiere? Care sunt ele? 

Întotdeauna designerii ajunşi în Gală au fost aleşi cu mare grijă şi după multe criterii. În fiecare ediţie aduc câte trei nume noi pe care le descopăr în cadrul show-urilor de diplomă din Cluj, Bucureşti, Timişoara, Iaşi. Apoi îi descopăr online sau la alte evenimente şi reconstruim întotdeauna totul pentru Gală. Eu cred în toţi designerii invitaţi – ca oameni, ca potenţial, ca şi capacitate de dezvoltare. Întotdeauna am fost interesat de ceea ce pot ei să devină, nu neapărat de ceea ce sunt acum. Ca să simt asta mi-am format un instinct aparte, ce nu a prea dat rateuri. Lucrez împreună cu ei colecţiile, cât mai aproape, mai ales la început.

Astfel, nu le creez doar cadrul optim de exprimare şi publicul cel mai avizat posibil, la acel moment, în România, ci încerc şi să le pun creaţiile în modul profesional cel mai potrivit pentru ceea ce vor, fiecare dintre ei, să transmită. Lucrăm la storyboard, personaj, detalii tehnic, schiţe, probe, materiale, modele, distribuţia pe acestea, muzică, mişcare scenică, coerenţa colecţiei, ecuaţia ei, întregul labirint prin care trebuie să treacă orice creativ în modă, în punerea în operă a viziunii sale vestimentare şi estetice.

Care sunt piesele obligatorii pentru această vară?

Noi deja avem colecţiile pentru Toamnă-Iarnă 2017-2018 sau chiar pentru Cruise 2018. Vara 2017 e sfârşită, tematic, din septembrie-octombrie 2016. Cred însă că este vara cea mai liberă, ca stiluri, culori, teme, din ultimii ani. Nu vă feriţi de culori, chiar şi neon; de imprimeuri oricât de diverse, uneori puse şi câte 2-3 împreună; de poncho-ul sofisticat, bun pe plajă, dar şi seara la un cocktail; articole ultra-feminine sau din garderoba prietenului vostru; translucidităţi romantice, dar şi minimalism smart. Orice este permis dacă vă reprezintă şi-l integraţi în compoziţii apropiate de stilul vostru personal.

Ce urmează în calendarul prezentărilor de modă? 

Acum, joi, pe 22 iunie, dupa cum bine ştiţi, Gala Avanpremiere, ediţia a 18-a; pe 1 august, la Palatul Ghica, a 3-a ediţie a Summer Gala; sfârşitul lui septembrie înseamnă un nou sezon de Paris Fashion Week, al 15-lea an, al 30-lea sezon consecutiv; 2 noiembrie înseamnă sărbătorirea Reginei Maria – ca temă a celei mai aşteptate ediţii Soirées de la mode; iar la finalul lui noiembrie, a 19-a ediţie a Galei Avanpremiere. Acestea sunt doar jaloanele cele mai importante şi deja fixate din calendarul evenimentelor mele viitoare, de obicei mai apar câteva surprize plăcute în acest interval.

Alin Gălățescu, pe scurt

Colecția care te-a impresionat cel mai tare (din toate timpurile)… ultimul show trăit acolo, în sală, al marelui Alexander McQueen, la Paris SS 2010. De fapt, toate show-urile regretatului Alexander McQueen erau de neuitat, şi am avut şansa de a vedea 17 astfel de minunate momente de artă pură. Erau show-urile de la New York, Londra şi Milano, iar apoi urmau, ca importanţă, show-urile din Paris şi, peste toate, cele ale lui McQueen!

Ai fi vrut să îl descoperi tu pe… Alexander McQueen, bineînţeles.

Careul de ași al modei internaționale ar fi… Alber Elbaz / Raf Simons / Dries van Noten / Nicolas Ghesquière / Marc Jacobs / Alessandro Michele.

Peste 20 de ani vom purta… haine ultra-inteligente: culori variabile, fibre cu aerisire şi aproape indestructibile, gadgeturi încorporate, studii ale emoţiei şi parametrilor medicali etc.

Stil personal: n-ai renunța vreodată la… hainele negre, sunt omniprezente la mine.

Foto: Storyalist

CITEȘTE ȘI

„Un ceas e un obiect încărcat de emoție”: interviu cu Benoit Lecigne, Brand Director Hublot