Recomandarea psihologului: 8 activități care-ți pot readuce bucuria în viață

În lumea tuturor posibilităților, în lumea progresului excepțional al tehnologiei și al descoperirilor științifice, bolile secolului, în țările dezvoltate, sunt anxietatea și depresia cu tot ceea ce aduc ele – izolare socială, insomnie, extenuare, stres, apatie, pierderea sensului vieții, ș.a.m.d. Însă, aș vrea să vorbim puțin despre incapacitatea noastră de a trăi lucrurile cu bucurie.

Ia-ți câteva minute să te gândești la ultimul an: care a fost ultima mare bucurie pe care ai trăit-o? Cu privire la ce? Alături de cine? Cât a durat? De ce ai avut nevoie pentru a te putea bucura? Cât de des ți se întâmplă să te simți bucuroasă, plină de viață, recunoscătoare sau entuziasmată? Încearcă să îți răspunzi sincer, chiar dacă, poate, răspunsurile nu îți sunt pe placul inimii.

Cei mai mulți dintre noi trăim viața pe repede-nainte: creștem în familii, culturi și societăți care ne trasează direcții și tipare și care ne încurajează să privim viața într-o anumită lumină, fie că suntem sau nu conștienți de acest lucru. Nu știu dacă ai observat acest lucru la copiii mici din viața ta sau dacă îți mai amintești de tine copil – de curiozitatea neînfrântă, dorința de a explora necunoscutul, miile de întrebări cu privire la tot ce e nou și interesant, bucuria față de lucrurile aparent banale, ușurința de a transforma orice situație în joacă și orice lucru la îndemână în jucării, capacitatea de a găsi mereu noi și noi surse de amuzament, povești sau jocuri.

Știu ce îmi vei spune – copiii nu au griji, nu au responsabilități, datorii, rate, facturi, șefi etc. Din păcate, acest lucru este foarte departe de adevăr – copiii au multe griji și responsabilități – oare mami mă iubește sau nu? Ce se întâmplă dacă nu vreau să mănânc tot? De ce nu vrea Mirel să se joace cu mine la grădiniță? De ce trebuie să împart cu sora mea ciocolata primită? Am spart vaza preferată a mamei – se va supăra? Tati a venit nervos de la serviciu, oare mă va certa? etc… Ți se pot părea griji lipsite de importanță, însă pentru vârsta, experiența și resursele de care dispun, grijile copiilor pot fi la fel de copleșitoare ca și ale adulților sau chiar mai mult. Ce îi ajută pe copii să depășească situațiile negative este bucuria – bucuria pură. Bucuria de a fi în contact. Bucuria de a fi prezenți. Bucuria de a crede într-o lume mereu nou și demnă de explorat. Bucuria de a privi lucrurile așa cum sunt.

Problema nu este că există în lume copii lipsiți de griji, problema este că există în lume adulți lipsiți de bucurie. Lumea adulților e plină de responsabilități, dar și de libertăți și posibilități extraordinare. Nu putem să renunțăm cu toții la job-uri, șefi, rate, facturi, grija zilei de mâine, putem însă să lărgim spațiul bucuriei, să ajutăm la crearea echilibrului interior. Atât timp cât vom spune – lasă că va fi bine? (când? nu știu, mâine, altădată, cândva); când o să reușesc să scap de examene, iau promovarea, achit creditul, termin proiectul, măresc economiile, etc… atunci mă voi bucura… Ei bine, poate ai dreptate și vei avea suficient timp să trăiești doar bucurie, însă viața nu se oprește în loc. Complexitatea umanității noastre este dată de capacitatea de a trăi integru și deplin, cu toată gama emoțiilor noastre.

Ai libertate și responsabilitatea propriei tale vieți. Sunt lucruri pe care nu le vei putea schimba, multe, știu… Însă poți contribui la spațiul de bucurie pe care ți-l dorești și de care ai nevoie, astfel:

Fă-ți timp pentru distracție 
Dacă citești aceste rânduri, înseamnă că ești încă vie, prin urmare lista de lucruri de făcut e probabil mereu prelungită. Toate urgențele, prioritățile, promisiunile și termenele de respectat care ne induc o stare de stres. O parte din stres se va diminua când vei mai trece la “finalizate” o serie de sarcini, dar ce faci cu cele care continuă să se adune? Activitățile distractive par o pierdere de timp când ești stresată, în realitate ele îți distrag atenția de la probleme, îți lărgesc perspectivele, te reîncarcă cu energie și îți sporesc eficiența. Cu siguranță mai sunt și alte benefici – nu-i așa că privind lucrurile din acest unghi, distracția nu mai pare doar pierdere de timp?

Fă ceva ce iubeai atunci când erai copil
Îți mai amintești lucrurile pe care le făceai când erai copil și de care nu te-ai fi plictisit niciodată? Poate fi să alergi desculță, să te cațări în copac, să sari coarda, să rezolvi un puzzle, să pictezi sau doar să te uiți la un program la televizor, așezată confortabil pe canapea, mâncând ceva ce îți face cu adevărat plăcere. Încearcă!

Programează timp cu oamenii dragi
“Nu am timp, sunt atât de ocupată!” – este cea mai des întâlnită scuză pentru a nu ieși în oraș, a nu ajunge la întâlnirea cu cea mai bună prietenă, a uita programarea la coafor, a-ți uita copilul în fața televizorului sau a rămâne peste program la birou. Ține, totuși minte vorbele lui Esther Perel, promovate și în conferința #EpicTalk – “De calitatea relațiilor noastre depinde calitatea vieților noastre”. Când îți faci agenda pentru săptămâna următoare, nu uita să treci și câteva întâlniri/ momente cu oamenii importanți din viața ta.

Privește lumea prin ochii unui copil fericit
Cum să faci asta? E oarecum simplu – privește totul cu uimire. Și bun și rău, și plăcut și neplăcut, și dureros și frumos. “Nu-i așa că-i interesant că am gândit/ simțit/ trăit/ uitat/ apreciat acest lucru?”

Hrănește-ți creativitatea și dă-i mână liberă
Fă ceva diferit în fiecare săptămână. Mergi într-un loc nou – nu vorbesc despre călătorii cu avionul la capătul lumii. Sunt sigură că sunt locuri în cartierul tău pe care nu le cunoști. Îmbracă-te, prinde-ți părul, machiază-te într-un stil nou pentru tine. Mănâncă ceva altfel. Mergi la o piesă de teatru sau un film la care nu ai merge de obicei. Acceptă să petreci timp cu oameni diferiți de tine – nu trebuie să-i placi la nebunie, să fii de acord cu ei sau să legați prietenii pe viață – lasă-te doar surprinsă de diversitatea lumii în care trăiești.

Trăiește o zi fără telefon
Uită-ți telefonul prin casă într-o zi și observă ce faci cu tine și cu timpul tău.

Joacă-te cu alegerile tale
Copiilor nu le lipsește seriozitatea atunci când se joacă. Observă-i. Totul e serios pentru ei – cine intră în ce rol, cum își organizează spațiul, care sunt jucăriile care merg la ce jocuri, cum se conturează narațiunea poveștii pe care o trăiesc. Seriozității adulților le lipsește jocul, simțul aventurii, încrederea că există alegeri cu care ne putem juca, adesea, alegerile care depinde de noi și pe care le putem schimba – o tunsoare, modul în care ne aranjăm mobilierul, ș.a.m.d. Dacă ar fi să te joci cu o alegere, care ar fi aceea? Pune-o în practică și bucură-te de joc.

Închei prin a-ți aminti să râzi!
E atât de important pentru sănătatea noastră psihică și fizică – reduce stresul și anxietatea, reduce durerea și induce relaxarea musculară, printre multe alte beneficii:
Pacientul către psiholog: – Medicul meu de familie a insistat să trec pe la dvs. Dumnezeu știe de ce, căci eu am o căsnicie fericită, o slujbă sigură, mulți prieteni, n-am griji… Psihologul, luându-și carnetul de notițe: – Hmmm… Și de când ai senzația aceasta?

Text de Sabina Strugariu, psiholog și psihoterapeut relațional recomanda de www.paginadepsihologie.ro

Categorii Lifestyle