Regenerarea părului: ce spun medicii și hairstyliștii

par

Of, of, of… Încep acest text cu suspine și regrete după părul meu de odinioară, după lungimea lui fără de sfârșit din liceu, după greutatea pe care o simțeam pe umeri când îi dădeam drumul în valuri și în general, după zilele când alegerea șamponului nu era deloc dificilă având în vedere oferta (puțin spus) limitată. Voi v-ați spălat vreodată cu șampon de urzici pe păr? Ați prins era oțetului pentru strălucire? Vă amintiți că deseori se vorbea despre săpunul de casă ca despre un miracol al frumuseții? Despre balsamuri sau măști nici nu putea fi vorba înainte de Revoluție! Poate doar vreun amestec de miere și ou să fi poposit din bucătarie pe păr și doar ocazional, pentru că moda terapiilor naturiste nu făcea ravagii ca acum. Ei bine, dragi tineri, noi nu aveam zeci de șampoane, loțiuni, uleiuri și tot felul de creme. Noi eram fericiți dacă era apă caldă!

Dar, deși nu le aveam pe toate acestea, aveam tinerețea și părul de invidiat la propriu. Acum, ce se întâmplă după invazia fericită de cosmetice care satisfac toate gusturile și tipurile de păr, culoare, textură? Păi avem cu ce să-l răsfățăm și tratăm, dar din păcate, de la vârsta a doua încolo, mulți dintre noi nu prea mai avem ce răsfăța! Bine, nu ne plângem pentru că, după o sesiune de mers la coafor, părul arată chiar ca în reclame! Dar ce ne facem cand îl spălăm acasă și când rămânem cu smocuri supărătoare prin perii? Ne cam întristăm și ne punem întrebări! L-am cam vrea ca în liceu, chiar și fără răsfățul de rigoare!

Cuvântul care este pe buzele tuturor celor care își doresc un păr bogat, frumos, strălucitor este „regenerare”. Ei bine, dacă nu l-ai avut impresionant niciodată, e cam greu să-l obții fără artificii de coafare și impregnare cu produse de volum. Dacă l-ai avut, poți ajunge la un stilist bun și la un dermatolog care te vor lămuri asupra cauzelor care duc la pierderea lui și te pot sfătui ce să faci ca să-l regenerezi.

Care sunt cauzele căderii părului?

„Deteriorarea fibrei capilare este determinată de manevre traumatice asupra firelor de păr, periaj excesiv, păr purtat strâns în coadă, vopsire, decolorare, spălare și uscare prea frecvente, expunerea repetată la apa de piscină cu clor și la soare, carențe de vitamine, minerale și proteine cauzate de o dietă defectuoasă. Căderea bruscă masivă este de obicei sezonieră (toamna, primăvara), poate fi prezentă în sarcină sau în perioada de alăptare și poate urma unui episod stresant. Afecțiuni care pot determina frecvent căderea părului sunt anemia feriprivă, ovarul polichistic, bolile tiroidei, dermatita seboreică, micozele scalpului, psoriazisul, așadar într-o situatie de cădere difuză a părului este necesară evaluarea medicală a  stării de sănătate” ne transmite tranșant medicul dermatolog Oana Spânu (www.oanaspanu.ro). Și ne lămurește asupra manevrelor periculoase pentru păr hairstilistul George Soare, ambasador L’Oréal Professionnel (www.tributesalon.ro): „Cu cât părul se vrea mai blond, cu atât riscurile de deteriorare sunt mai mari”. Așadar, ce să fac, să mă deprim? No way. Profit de expertiza celor doi și-i descos în continuare asupra posibilităților de regenerare.

Care sunt soluțiile pentru regenerarea părului?

„În funcție de cauzele căderii părului, se aleg scheme de tratament local sau sistemic pentru regenerarea fibrelor capilare. În cazul inițierii precoce a tratamentului, dar și în funcție de cauze, regenerarea poate fi completă sau semnificativă. Terapiile moderne de regenerare a podoabei capilare prin infuzii locale de vitamine, minerale, antioxidanți, dar și stimularea cu factori de creștere proprii organismului și-au dovedit eficiența în refacerea densității și structurii părului”, mă lămurește medicil Oana Spânu. Dar degeaba ții cont de dermatolog, dacă nu-ți asculți și stilistul. „Părul trebuie vopsit doar la salon și de către un profesionist instruit în acest sens. Tunsul nu regenerează, ci doar elimină partea deteriorată. Produsele de îngrijire au evoluat în sensul în care rezultatul este unul de durată. Astfel, moleculele si substanţele benefice tratării sunt păstrate în cortexul părului. Recomand pentru regenerarea părului: folosirea tratamentelor recomandate de medic atunci când este o problemă / disfuncţie a metabolismului, folosirea produselor profesionale pentru tratare și îngrijire recomandate de către un profesionist şi, bineînţeles, tunsul acestuia când este nevoie”, mă lămurește George Soare, celui care mi-aș încredința orice schimbare radicală de look, fără să-mi fac griji că părul mi-ar putea fi afectat. Însă ar fi simplu ca toate problemele să fie rezolvate la coafor. Pentru cele mai serioase sau delicate s-a inventat așa-numita terapie Vampir, destinată regenerarii pielii și părului, cu ajutorul sângelui propriu.

Ce este terapia Vampir pentru regenerarea părului?

„Se prelevează o cantitate redusă de sânge (8-16 ml), se prelucrează rapid pentru separarea plasmei concentrate cu trombocite, hormoni, nutrienți, proteine și alți compuși bioactivi importanți, fragmentul rezultat se introduce la nivelul scalpului aceleiași persoane, în derm, acolo unde se află foliculii piloși. Imediat reintroduse în piele, celulele inteligente se activează, eliberează factori de stimulare vasculară, de regenerare a dermului și a celulelor din rădăcina firului de păr, keratinocitele, importante în faza anagenă (de creștere) a părului. Această activitate stimulatoare locală se desfășoară intens pentru 7-10 zile după tratament, rezultatul fiind creșterea densității, dar și a diametrului firelor de păr. Sesiunile de tratament sunt nedureroase, rapide, sunt complet lipsite de riscuri alergice, iar rezultatele se observă după prima ședință”, descrie terapia dermatologul Oana Spânu. Stau și mă întreb dacă aș face o astfel de intervenție. Poate că m-aș încumeta doar dacă situația ar fi foarte gravă. Dacă nu, m-aș baza pe ingredientele din medicina viitorului.

Care sunt terapiile viitorului pentru regenerarea?

„Ingredientele anti-aging ale generației de mâine, dar la care avem deja acces sunt constituenții naturali ai părului: keratina, aminoacizii histidină, tirozină, lizină, peptidele, vitaminele cu rol antioxidant, resveratrolul, acidul hialuronic, o multitudine de compuși care introduși  periodic la nivelul scalpului, prin manevre blânde (mezoterapie), nedureroase, hrănesc părul, îi fortifică rădăcina, tija și îi cresc durata de viață” mă asigură medicul. Așa că mă gândesc că ar fi cazul să iau în calcul și aceste recomandări și să le pun în aplicare, acum pe la 40 de ani, daca nu vreau să-mi plâng părul din liceu pe la 45 de ani, când lucrurile nu mai pot fi ușor restaurate și reparate.

Recomandări importante pentru cei care își doresc un păr frumos:

  • Nu-l traumatizați prin vopsiri neinspirate la domiciliu.
  • Nu-l țineți prea mult timp strâns în coadă.
  • Folosiți produse adecvate tipului de păr și de scalp (șampon, balsam, mască, ulei, vopsea).
  • Mergeți la medic dacă pierdeți cantități mari de păr (în mod normal pierdem 100 de fire pe zi).
  • Apelați la măști și uleiuri naturale pentru hidratarea și hrănirea firelor de păr, însă nu le folosiți zilnic, pentru a nu îngrășa sau irita scalpul.
  • Nu ratați masajul blând al scalpului pentru stimularea circulației și creșterea aportul de oxigen la nivelul rădăcinilor firelor de păr.

Text de Angela Ioan. Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle