Regizorul Pavel Cuzuioc: un interviu despre poveștile reale care ajung să te frământe

pavel cuzuioc

Scurtmetraje premiate la fiecare festival. Teme emoționante, povești reale, multă multă implicare. Am stat de vorbă cu regizorul Pavel Cuzuioc despre cele mai recente filme lansate, Raisa și Secondo Me, despre filme și festivaluri.

Filmul Raisa a avut peste 20 de selecții la festivalurile internaționale. Te-ai așteptat la un asemenea succes? Care a fost cea mai surprinzătoare veste legată de film?

Nu știu să zic dacă m-am așteptat sau nu la multe selecții pentru RAISA, la festivaluri. Important nu este la câte festivaluri merge filmul, ci câți oameni îl pot vedea. Vestea cea mai plăcută a fost selecția la Festivalul Internațional de scurt-metraj de la Clermont-Ferrand, pentru că acolo, timp de opt zile, scurtmetrajul Raisa a fost văzut de aproximativ 5.000 de spectatori.

De ce scurt-metraj?

Subiectul filmului poate fi abordat și într-un lung metraj, și într-un documentar. Eu am optat pentru scurt-metraj pentru că așa am simțit eu că trebuie spusă istoria Raisei.

De unde a apărut inspirația pentru acest subiect? Există o poveste reală în spate?

Există nu doar o poveste reală, ci, din păcate, câteva sute de povești reale care stau în spatele acestui film. Este o tematică foarte acută, actuală și universală. Nu ține de un teritoriu anume sau de o persoană în parte. Asemenea fenomen sau povești nu inspiră, ele te frământă și te preocupă.

Cât de greu a fost să găsești locațiile pentru filmări?

Nu a fost greu, pentru că ne-am propus să filmăm în locația originală (Chișinău – n. red.), adică chiar acolo unde lucrurile s-au întâmplat și din păcate se întâmplă în continuare.

Unde vedem filmul în România?

Filmul a avut două proiecții la TIFF în cadrul Zilelor Filmului Românesc. Sper ca în câteva luni RAISA să poată fi vizionată și la un post TV din România.

Ai încheiat până acum alte două filme documentare (Trois Femmes de Moldavie și Doina Groparilor) și în curând vei lansa un altul. De ce documentare?

Am început cu documentare, dar de fapt nu cred că ar trebui să conteze dacă filmul este documentar sau ficțiune. Important este cu ce pleci după film, ca spectator, și la ce ajungi ca regizor după ce îți închei un proiect de film.

Ce urmează pe agenda regizorului Pavel Cuzuioc?

De curând am terminat primul meu documentar de lungmetraj cu titlul Secondo Me, care va avea premiera internațională în august, la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. Urmeaza un nou documentar care face parte din trilogia Oamenii care practică meseriile neobservate și dezvoltarea unui proiect de film de ficțiune de lung-metraj.

RAISA_Still2_copyright Michael Schindegger 2
Raisa
Raisa_Still2_copyright Michael Schindegger
Raisa

Pavel Cuzuioc s-a născut în 1978, în Republica Moldova. Studiază Dreptul la București, iar în 2000 se mută la Viena, unde urmează cursurile Post-Universitare la Academia Diplomatică. În 2003 se reprofilează și studiază regia si producția de film la Academia de Film din Viena. Din filmografia sa amintim documentarul Trois Femmes de Moldavie (2006) și Doina Groparilor/Digging for life, un proiect finalist al Concursului naţional de scenarii iniţiat de HBO România şi realizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film Transilvania, ediţia 2010, secţiunea documentar.

Scurtmetrajul de ficțiune Raisa este o producție independentă. Pe scurt, în Moldova, într-o zi de iarnă, Raisa călătorește spre Chișinău, în speranța de a găsi ceva ce i-ar putea schimba viața. Din distribuție fac parte Cristina Flutur (După Dealuri) și Maria Sagaidac. Scenariul este semnat de Pavel Cuzuioc, iar Michael Schindegger este directorul de imagine.

Foto: (c) Michael Schindegger