Carnea de miel este un preparat tradiţional de Paşte, iar noi îţi propunem ca în acest an, să o găteşti conform unei reţete franţuzeşti:
Un fel de mâncare ce necesită mai degrabă răbdare decât îndemânare, însă oh, atât de bun de împărţit cu familia sau prietenii:
Ingrediente:
1 pulpă de miel de 2,5 kg pentru 6-7 persoane
250 ml de vin alb, 500 ml consommé de pasăre
sare, piper
10 căţei de usturoi
8 cepe roșii
2 cepe mari
2 foi de dafin
2 crenguţe de rozmarin
cimbru
3 morcovi
1 legătură de pătrunjel
1. Se curăţă morcovii şi ceapa, se taie cuburi.
2. Se pregăteşte o tavă din ceramică lăsând-o 10 minute în apă înainte de a pune ingredientele în ea.
3. Într-o tigaie, se sotează legumele alături de 2 căţei de usturoi striviţi şi de pătrunjel.
4. Odată ce amestecul a prins o culoare aurie, se adaugă vinul alb şi supa de pui (un cub diluat în 0,5 l de apă), apoi sarea şi piperul după gust. Se fierbe amestecul la foc mic timp de 30 de minute.
5. Între timp, pulpa de miel se prăjeşte pe toate părţile într-o tigaie.
6. Se scoate din apă tava de ceramică şi se usucă cu ajutorul unui prosop. Se toarnă în tavă amestecul de legume împreună cu toată zeama rezultată.
7. Pulpa de miel se poziţionează deasupra amestecului de legume. De jur împrejurul ei, se pun restul căţeilor de usturoi întregi, ceapa roșie întreagă, iar foile de dafin, rozmarinul şi cimbrul se pun deasupra pulpei.
8. Se pune în cuptor, se acoperă cu un capac, și se lasă la temperatura de 120 de grade pentru 5-7 ore.
9. După ce a stat minimum 5 ore în cuptor, preparatul este gata pentru a fi servit, însă poate să rămână în cuptor până când invitaţii sunt poftiţi la masă.
Va sfătuiesc să îl serviţi direct în tava în care a fost preparat – carnea de miel este foarte uşor de desprins de pe os, chiar cu ajutorul unei linguri.
Preparatul merge de minune acompaniat de piure de cartofi dres cu zeama rezultată din coacere, ori alături de un gratin dauphinois sau de cartofi noi traşi în unt şi asezonaţi cu rozmarin.
Bon appétit!
„Nu putem găti dacă nu iubim cu adevărat oamenii” – Joel Robuchon.
Text de: Veronique Destailleur; foto: hepta.ro