8 romane de dragoste pe care le vom iubi întotdeauna

Cred că am citit și recitit Mândrie și prejudecată, romanul-emblematic al lui Jane Austen, de cel puțin zece ori până acum. Iar de Invitația la vals a lui Mihail Drumeș nici nu mai vorbesc, încă mai am semne puse la paginile cu pasajele mele preferate. Am descoperit romanul când eram în liceu și le-am povestit tuturor despre el după ce l-am terminat, așa că, dacă încă nu l-ai citit, îți recomand să îl treci pe lista de lecturi.

Și pentru că februarie este despre romantism, astăzi îți propun opt povești clasice, pe care trebuie să le citești măcar o dată-n viață.

Margaret Mitchell, Pe aripile vântului

Deși ecranizarea s-a bucurat de un succes impresionant și este, fără doar și poate, una dintre cele mai bune pelicule din toate timpurile (a obținut nu mai puțin de zece Oscaruri, iar Vivien Leigh a reușit să fie o Scarlett O’Hara excepțională, nu cred că va uita cineva vreodată interpretarea sa), cartea lui Margaret Mitchell este un must read! Egoiști, încăpățânați, pasionați, hotărâți să nu cedeze și să învingă orice obstacol, indiferent de condițiile sociale deloc favorabile, Scarlett O’Hara și Rhett Butler formează unul dintre cele mai interesante cupluri din toate timpurile.

Jane Austen, Mândrie și prejudecată

De această dată, o să mă rezum la Mândrie și prejudecată, însă toate romanele lui Jane Austen, de la Persuasiune la Rațiune și simțire, sunt absolut fascinante, o serie ce documentează excelent societatea britanică a secolului al XIX-lea, o lume în care familiile încearcă să facă aranjamente cât mai profitabile pentru copiii lor, iar averea este mai importantă decât orice altceva. În familia Bennet, principala preocupare a doamnei Bennet este să îți mărite fiicele mari: delicata Jane și rebela Elizabeth (sau Lizzy). În scenă apare domnul Darcy, un bărbat bogat, arogant și foarte orgolios, pe care, inițial, Lizzy îl detestă. Relația lor evoluează într-un mod neașteptat, iar adevăratele lor sentimente ies, în cele din urmă, la iveală.

Charlotte Brontë, Jane Eyre

Evident că numele Brontë nu putea lipsi din acest top. Jane Eyre, romanul lui Charlotte Brontë, urmărește povestea lui Jane, o tânără care s-a confruntat cu nenumărate greutăți încă din copilărie și care ajunge să lucreze în casa unui bărbat foarte bogat: Edward Rochester. Deși este mai în vârstă decât ea, domnul Rochester o ascultă și o înțelege perfect pe Jane, așa că între cei doi ia naștere o relație frumoasă de prietenie. Prietenia lor însă este amenințată de un secret întunecat, bine ascuns de către Edward Rochester.

Alexandre Dumas fiul, Dama cu camelii

Dama cu camelii este romanul care i-a adus scriitorului recunoașterea pe care și-o dorea, după ce ani buni stătuse în umbra tatălui său, Alexandre Dumas, autorul unor titluri celebre, care se bucură de un succes uriaș chiar și în zilele noastre (Cei trei mușchetari, Regina Margot, Contele de Monte-Cristo). Un volum autobiografic, Dama cu camelii este o poveste despre dragoste, pasiuni ascunse și convenții sociale. Tânărul Armand Duval se îndrăgostește nebunește de curtezana Marguerite Gautier, care, inițial, nu îi împărtășește sentimentele. În relația lor intervine și tatăl lui Armand, un bărbat foarte influent, care face tot posibilul să îi despartă. Dincolo de romantismul poveștii, impresionantă este viața lui Marguerite, al cărei parcurs este unul de-a dreptul tragic.

D. H. Lawrence, Amantul doamnei Chatterley

Amantul doamnei Chatterley, ultimul roman al britanicului D. H. Lawrence, rămâne și cea mai controversată operă a sa, cartea fiind interzisă o bună perioadă de timp. Romanul urmărește o poveste de dragoste intensă, dar total atipică pentru epoca respectivă: relația dintre Constance Chatterley, o femeie aristocrată, captivă într-un mariaj fără viitor, și Oliver Mellors, un paznic de vânătoare, unul dintre slujitorii săi.

Audrey Niffenegger, Soția călătorului în timp

Am început să citesc Soția călătorului în timp acum câțiva ani, alegând-o, din întâmplare, de pe un raft ticsit de cărți. Nu aveam nicio așteptare de la ea, dar mi-a plăcut extraordinar de mult! Audrey Niffenegger explorează, din mai multe unghiuri, o poveste de dragoste care depășește barierele timpului. Clare și Henry se întâlnesc în diferite etape ale vieții lor și asta pentru că el călătorește în timp, fără voia sa. Cu toate acestea, cei doi reușesc să își întemeieze o familie și să profite chiar și de cel mai scurt moment petrecut împreună.

Thomas Hardy, Departe de lumea dezlănțuită

Thomas Hardy semnează unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste din toate timpurile, un clasic ecranizat ultima dată în 2015 (regia filmului, cu Carey Mulligan și Matthias Schoenaerts, a fost semnată de Thomas Vinterberg). Batsheba Everdene este o femeie independentă, pe care nimeni și nimic nu o poate speria. Trei bărbați, Gabriel Oak, un crescător de oi, sergentul Frank Troy, un bărbat duplicitar, și William Boldwood, un burlac bogat, luptă să o cucerească.

Mihail Drumeș, Invitație la vals

Evident că nu puteam încheia lista fără povestea emoționantă a lui Mihail Drumeș. Scriitorul urmărește relația dintre Tudor și Mihaela și sentimentele puternice care îi unesc. Deși se iubesc mai mult decât lasă să se vadă, cei doi Încep un joc în care poate câștiga doar cel care îl distruge pe celălalt.

SHOP THIS STORY!

Categorii Lifestyle