4 romane de Kazuo Ishiguro pe care trebuie să le citești și tu

Kazuo Ishiguro, scriitorul britanic de origine japoneză, care a semnat celebrul bestseller Rămășițele zilei, a câștigat anul acesta Premiul Nobel pentru Literatură „pentru romanele sale de o mare forță emoțională”. Autorul a declarat că a fost luat prin surprindere de veste și că, inițial, a crezut că e vorba de o știre falsă.
Ishiguro le-a povestit celor de la The Guardian că stătea în bucătăria casei sale din Golders Green, un cartier din nordul Londrei, când a primit telefon cu vestea cea mare de la agentul său: „Ați crede că m-ar anunța pe mine, în primul rând, dar nu am auzit nimic. A fost ceva la care nu m-am așteptat, altfel m-aș fi spălat și eu pe cap în acea dimineață!” 😀
Acesta a spus și că s-a gândit la ceilalți autori care ar fi meritat Nobelul pentru Literatură: „Haruki Murakami, Salman Rushdie, Margaret Atwood, Cormac McCarthy, toți mi-au venit imediat în minte și m-am gândit că wow, e puțin cam obraznic din partea mea să primesc Nobelul înaintea lor.”
Kazuo Ishiguro s-a născut în 1954, în Nagasaki, Japonia, dar s-a mutat în Marea Britanie la vârsta de cinci ani. La 28 de ani, în 1982 mai exact, și-a lansat romanul de debut, Amintirea palidă a munților, care urmărește povestea lui Etsuko, o japoneză de vârstă mijlocie, care locuiește singură în Anglia.
În 1989, Ishiguro a dat lovitura cu Rămășițele zilei, carte care a primit mult râvnitul Booker Prize, cea mai cunoscută operă a scriitorului, iar despre ea, dar și despre multe alte povești semnate de el vom discuta astăzi.
Pe când eram orfani
O poveste tristă și emoționantă, Pe când eram orfani urmărește îi are în prim-plan pe Christopher Banks, Sarah Hemmings, de care acesta se îndrăgostește, și Jennifer, fetița pe care o adoptă. Cele două figuri feminine au în spate o istorie banală, oricât de tragic ar fi faptul de a ramâne orfan. În schimb, în cazul lui Christopher Banks este vorba despre dispariția misterioasă a parinților lui în Shanghai, în timpul Primului Război Mondial. Cei doi sunt presupuse victime ale traficanților de opiu, iar căutarea și găsirea lor devin prioritatea detectivului Banks. Deși nu este cea mai bună creație a lui Ishiguro, Pe când eram orfani este un roman polițist cu nenumărate răsturnări de situație, numai bun de trecut pe lista de must read dacă îți plac poveștile de acest gen.
Să nu mă părăsești
Să nu mă părăsești este, din punctul meu de vedere, cel mai bun roman al lui Kazuo Ishiguro, o carte absolut cutremurătoare, pe care efectiv nu vei mai vrea să o lași din mână. Povestea începe cu Kathy, o îngrijitoare cu o misiune mai puțin obișnuită: aceea de a-i ajuta pe „copiii-clone” să uite că, în instituția de la Hailsham, între vizionările de scene erotice din filme şi joacă, între colecţiile de reviste sau cărţi şi iazul cu rațe, adevăratul şi unicul motiv al existenţei lor e acela de a dona organe. În scurta lor viaţă, care se întinde preţ de un număr limitat de „donaţii”, acești copii visează la ziua când vor avea parte de libertate. Romanul a fost ecranizat în 2010 (Never Let Me Go), cu Andrew Garfield, Keira Knightley și Carey Mulligan în rolurile principale.
Amintirea palidă a munților
Chiar dacă a părăsit Japonia pe vremea când era doar un copil, Ishiguro a reușit să transpună, prin intermediul lui Etsuko, eroina din Amintirea palidă a munților, cultura și valorile japonezilor. Încercând să se împace cu sinuciderea fiicei sale mai mari și cu un trecut dificil, Etsuko, o femeie care acum locuiește în Anglia, începe să își rememoreze viața din Japonia și să povestească despre o veche prietenă, Sachiko, și despre ciudata fiică a acesteia, Mariko.
Rămășițele zilei
Romanul care i-a adus notorietatea lui Ishiguro, Rămășițele zilei este povestea lui Stevens, un majordom englez pentru care loialitatea față de Lordul Darlington și sarcinile sale în casa acestuia sunt singurele lucruri care contează. Nici măcar ororile celui De-al Război Mondial și pierderea ființei iubite nu îl tulbură pe Stevens, care ajunge, peste ani, privind în urmă, își dă seama de tot ce a pierdut. Ecranizarea romanului, lansată în 1993, cu Anthony Hopkins și Emma Thompson în rolurile principale, a obținut opt nominalizări la Oscaruri (inclusiv la categoriile Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu).
Foto: hepta.ro