Romanian Design Week 2019, cea mai bună ediție de până acum

Dacă sunteți în București până pe 26 mai și aveți câteva ore libere la dispoziție, cel mai bun lucru pe care îl puteți face este să mergeți la Romanian Design Week. Pe cuvânt! Merg în fiecare an la RDW și mi se pare minunat să văd cum crește acest eveniment de la o ediție la alta. Și mai ales, cum se transformă orașul în timpul desfășurării RDW!

După ce ani la rândul a ocupat diferite spații neconvenționale din București, expoziția centrală Romanian Design Week s-a mutat acum în clădirea BCR din Piața Universității, un monument istoric, ridicat în anul 1906 după planurile arhitectului Oscar Maugsch. Este pentru prima dată când vizitez acest loc (de altfel, tind să cred că am auzit pe cineva spunând că RDW este primul eveniment cultural major organizat aici) și trebuie să spun că nici că putea fi ales un spațiu mai bun. Clădirea arată foarte fain și mi-a plăcut foarte mult faptul că fiecare creație în parte este pusă în valoare. Și poate că am prins eu o oră bună, dar întregul spațiu mi s-a părut destul de aerisit: deși erau mulți vizitatori, puteai admira în tihnă fiecare proiect.

Ca de obicei, sub umbrela Romanian Design Week s-au adunat proiecte din cinci categorii: Arhitectură, Design de produs, Design grafic, Fashion și Multidisciplinar – proiecte semnate de peste 200 dintre cei mai buni designeri, graficieni și arhitecți din România.

Pentru că întotdeauna mi-a plăcut partea de design de interior și pentru că mi se pare absolut fascinant să descopăr cele mai bizare și interesante piese de mobilier, am zăbovit mai mult în zona secțiunii Design de produs. Apreciez faptul că se pune accent tot mai mult pe sustenabilitate, pe creații realizate din piese refolosite, pe motive tradiționale. M-am bucurat să descopăr aici și nume pe care le urmăresc cu drag de mai multă vreme (Agnes Lukacs, CeramicSparrow, Dare to Rug), care au expus din nou cele mai simpatice creații!

Secțiunea de Arhitectură este, de asemenea, o adevărată sursă de inspirație pentru comunitatea creativă din București, un loc în care veți găsi de toate, de la apartamente modulare la case vechi și abandonate, transformate în spații urbane foarte cool.

Pe lângă proiectele tradițională de artă și design, clădirea BCR din Piața Universității va găzdui și o serie de expoziții capsulă semnate de: Lille Metropole 2020 – World Design Capital, parte din programul Sezonului România-Franța; Universitatea de Arte București și Marcel Klammer;  Asociația Igloo – Habitat și Arhitectură; Universitatea de Vest din Timişoara – Facultatea de Arte şi Design; Zeppelin; Designforkidz; Miloš Jovanović; Moldovan Design Week; Smart Design Challenge precum și expoziții, instalații sau branded content realizat în parteneriat cu IKEA, Absolut, Cemacon, MedLife sau Illy.

În plus, pe lângă expoziția centrală din Piața Universității (biletul de intrare costă 20 de lei și poate fi achiziționat la intrare), RDW 2019 include și câteva evenimente conexe cu de neratat:

  • Industria Bumbacului – Bucharest Creative Cluster, spațiu industrial situat pe Splaiul Unirii 160, găzduiește cel mai mare makerspace din România, Nod makerspace – spațiu de co-working, makerspace, ateliere de lemn & metal, studio-uri private și spații de întâlniri și evenimente, alături de proiectul său de suflet, MATER – prima și singura bibliotecă de materiale din Europa de Sud Est, dar și o serie de business-uri creative, precum La Firul Ierbii – spațiu dedicat activării comunitare, Recul – teatru și școală de impro, Protohub – primul makerspace de ceramică 3D din România și Deschis Gastrobar care își propune să unească sub cerul liber comunitatea de oameni activi-creativi. Cu toții își așteaptă vizitatorii în cadrul Romanian Design Week 2019 cu insight-uri despre design, artele spectacolului, arhitectură și multe altele, în cadrul seriei de evenimente special gândite cu această ocazie. Pe lângă talk-uri și workshop-uri, la Industria Bumbacului vor putea fi văzute două noi spații creative care se deschid începând cu luna mai.
  • Creative Tribe este o comunitate de business-uri creative care își desfășoară activitatea în același spațiu din incinta ISAF (Calea Giulești 14). Cu toții invită publicul RDW să participe la o serie de evenimente individuale, dar și la expoziția comună dezvoltată în spațiul de la parter – un exercițiu multidisciplinar care vorbește despre specificul comunității lor. Peste 15 entități își vor desfășura forțele, atingând domenii precum: foto-video, fashion design, pictură, sculptură, producție de film, curatoriat de artă, muzică, design de obiect, smart food & cooking. Creative Tribe propune o explorare a celor șase etaje ale clădirii, traseu care include workshop-uri, lansarea oficială a unei școli creative cu un concept nou în România, un party pe terasă și multe altele semnate de: Bianca Popp, Halucinarium Triaj Creativ, Atribut, CROM14, Oltin Dogaru Studio, FatFox Animation, Atelier Teli Iacșa, Smallet, ERSA Atelier & more.
  • ÎnCotroceni, una dintre cele mai închegate comunități ale orașului, se activează în ultimul weekend din festival cu o nouă ediție a Bazar de Cotroceni. Similar cu Portobello din Londra, Bazar de Cotroceni aduce împreună în două zile micile afaceri locale și curțile & grădinile locuitorilor, care se deschid într-un eveniment comunitar de tip “open doors”. Anul acesta, tema acțiunii este reciclarea, iar pe lângă yard sale-ul organizat, mai multe business-uri vor dezvolta propriile activități.

Acestea fiind spuse, mergeți la Romanian Design Week 2019! Este o experiență de care chiar vă veți bucura enorm!

Foto: arhiva personală, RDW

Categorii Lifestyle