Salone del Mobile Milano, la a 55-a ediție

map

O ci sei. O ci devi Essere ( trad. eng. You are part of it. Or you have to), motto-ul creat de Lorenzo Marini, sugerează întru totul sentimentul pe care îl am încă din primul moment în care am ajuns la Salone del Mobile. Milano. Și asta pentru că nimeni nu pare să lipsească: arhitecți, designeri, artiști, creativi și pasionați de frumos au luat cu asalt „capitala modei” transformată pentru o săptămână în tărâmul de explorare al creativilor din toate colțurile lumii.

O săptămână de evenimente, expoziții și prezentări de tot felul, care-i adună în același loc pe toți cei care sunt „cineva” în sfera internațională a artizanilor și a creatorilor de mobilier, pentru a trasa ultimele tendințe în domeniu. Inovația ia naștere la Salone del Mobile, tinere talente își fac ușor intrarea în rândul celor care îi inspiră, strategii și planuri de business se consolidează aici.

Peste 200.000 mp de expunere, 2400 expozanți și aproximativ 300.000 de vizitatori din toată lumea – cam așa se traduce în cifre ediția 2016 I Saloni Del Mobile Milano.

oameni2

oameni4

SaloneSatellite, dedicat tinerilor designeri din toată lumea și conceput ca o interfață între aceștia și producătorii consacrați în domeniu, completează oferta brandurilor celebre de mobilier. Simți aici naivitatea, simplitatea și accentul puternic pe produs, nu pe atmosferă. Majoritatea designerilor sunt prezenți la propriul stand, își aranjează grijulii decorul și zâmbesc tuturor celor care se opresc. Nu de alta, dar nu se știe de unde apare producătorul dornic să transforme prototipul în producție de serie.

M-am bucurat să le regasesc aici pe Andreea & Flavia de la DareToRug, cu frumoasele lor covoare inspirate din arta tradițională românească.

DARETORUG

Curioasă să văd ce au mai (re)inventat și care sunt noile trenduri, am constatat bucuroasă că brandurile au mizat pe atmosferă în detrimentul produsului, ancorându-se astfel tot mai mult în realitate. Consumatorul final e interesat să creeze atmosferă într-un interior, nu neapărat să cumpere un produs sau altul. Și tocmai asta am simțit anul acesta la Milano. Accentul de detalii, decorațiuni, combinații de culori și texturi diferite, colecții complete de produse pornind de la aceeași idee, toate tind spre crearea unui interior care să spună ceva… unui viitor cumpărător.

Mi-au plăcut cei de la Diesel, care au adus stilul caracteristic din fashion și în zona de interioare, mizând pe conceptul „We are getting social” și o combinație de metal, lemn, cauciuc și textile în culori puternice și cu pattern-uri. Și s-au orientat bine, făcând parteneriate cu unii dintre cei mai buni din domeniu: Scavolini, pentru bucătării și băi, Moroso, pentru zona de zi, și Foscarini, pentru corpurile de iluminat. S-a simțit că și-au dorit un univers complet și suficient de complex încât să lase designerilor de interior misiunea de a alege produsele și culorile unei viitoare amenajări Diesel. În plus, am descoperit inovație și design real de obiect, purtând amprenta stilului recognoscibil din fashion.

DIESEL

Și alte case de modă și-au continuat incursiunea în designul interior și de obiect, aceasta fiind o constantă a ultimelor ediții ale târgului. Fendi, Kenzo, Armani, Blumarine, și nu numai, au devenit o prezență constantă la târg. Personal, însă, nu m-au convins. Am simțit că au mers prea mult în direcția împrumutului de brand și logo unor produse bune din punct de vedere calitativ, dar fără valoare adaugată reală în domeniu. Prea mult comercial și prea puțină inovație, prea mult logo și prea puțin design. E loc de mai bine.

Nu același lucru îl putem spune despre „greii” domeniului: Cassina, Poltrona Frau, Baxter, Moroso, Lago, Kartell și mulți alții, care au reinventat paleta cromatică și în acest an. Și aceasta dincolo de produsele noi care ne-au încântat efectiv. Așa cum spuneam, întregul a fost vedeta, și nu elementele componente, fiecare încercând să pună o „pălărie” amenajării și atmosferei prezentate în stand.

Cassina, spre exemplu, a venit cu un stand designed by Patricia Urquiola, „Origins of the Future”, inspirat de Rietveld Pavilion, o construcție temporară din 1955 în Olanda, care a fost ulterior reconstruită în Kröller-Müller Museum. Pereții din prefabricate de beton creează fundalul perfect pentru noile produse Cassina. Ne-au plăcut și aproape că nu ne mai venea să ne ridicam din ele: Beam Sofa și Gender Armchair.

CASSINA

Cineva îmi spunea anii trecuți că Lago e un fel de Apple pentru industria mobilierului și tind să îi dau dreptate. Minimalist, cu linii drepte, reușește să surprindă de fiecare dată și prin produs, dar, mai ales, prin concept și comunicare. Printre cei mai inovativi din zona mobilierului modern, Lago a mizat în acest an pe „Never Stop”, concept căruia i-a dat sens în toate interioarele create: Never Stop designing / becoming kids / living gracefully s.a. Până la urmă #NeverStopDreaming, pentru că, nu-i așa, despre asta e vorba în design.

LAGO

Tot în același ton, Kartell prin standul expozițional „Talking Minds” prezintă acei designeri care au creat și creează în acest an pentru companie. Alessandro Mendini, Patricia Urquiola, Fabio Novembre, Ferruccio Laviani, Philippe Starck, Tokujin Yoshioka, Alberto sau Francesco Meda – fiecare dintre aceștia se bucură de un colț dedicat, marcat printr-o culoare specifică și un portret, în care sunt prezentate produsele pe care le-au creat pentru Kartell.

Mi-au plăcut mult produsele pentru copii (mama din mine!) și nu am putut să nu remarc tabureții Smile by Nendo.

KARTELL

Una dintre zonele pe care am așteptat să le descopăr în acest an a fost cea destinată bucătăriilor și băilor, pentru că reflectă o tendință pe care, de ceva vreme, am resimțit-o, cu bucurie, și în România. Și anume, interesul pentru materiale și forme sofisticate, precum marmura și lemnul exotic, care, înainte, erau rezervate cu precădere spațiilor de zi. E un fel de recunoaștere a faptului că bucătăria este punctual central de intalnire al familiei. Locul în care se întâlnesc poveștile, tehnologia, ergonomia și… designul.

Design elegant și avangardist, inovație tehnologică, eficiență energetică – cam așa s-ar putea traduce cei 23 000 de mp destinați zonei EuroCucina. Renumit pentru echipamentele electrocasnice inovatoare, Miele a prezentat în cadrul acestei secțiuni o bucătărie complet echipată cu piese fără mâner, dar cu senzori ascunși: colecția ArtLine – perfectă pentru acele reședințe care găzduiesc o zonă deschisă pentru bucătărie, zona de living și de servire a mesei. Sper să ne putem bucura de această colecție, cât de curând, și în showroom-ul MieleBoutique.

scavolini 1

Împreună cu echipa de arhitecți, de la Morphoza, m-am bucurat de zona „spaces&interiors”, dedicată arhitecturii și construcțiilor, unde am găsit cele mai interesante inovații în rândul finisajelor. La finalul celei de-a 55-a ediții a Salone del Mobile. Milano, mă bucur că am avut, din nou, ocazia de a-mi încărca motoarele cu inspirație și aștept cu nerăbdare să revin la proiectele de acasă pentru a le repune în funcțiune, la turație maximă.

colors in bitosi

Dacă vă doriți un interior nou ar fi bine să stați de vorbă cu un arhitect de interioare, experimentat și care e la curent cu tot ceea ce acest domeniu dezvoltă an de an. Pentru că e o efervescență și o energie creativă care merită explorate și, de ce nu, cumpărate.

Eu, una, aș miza pe o combinație de cognac, verde, cărămiziu și puțin lemn natural. Toate așezate pe un fond de combinații dinamice de gri și cu o piesă din marmura fibrată, combinatie de negru/gri și alb. Și, pentru că îmi plac pattern-urile puternice, aș adăuga puțin praf de zâne: un alb-negru de inspirație Chanel.

roche bobois

Dacă aș fi în bucătărie, aș spune „poftă bună!”. Dar nu sunt, așa că: să fiți inspirați!

Text de Diana Calfa

Categorii Lifestyle