Cât de grozav ne simțim atunci când știm că weekendul se apropie, că vom avea timp pentru activități care ne fac plăcere, pentru a dormi mai mult sau poate pentru a ne face planuri, a ne reconecta cu oameni dragi din viața noastră. De multe ori însă, acumulăm atât de multă oboseală în timpul săptămânii, încât două zile de weekend devin insuficiente pentru a reuși să ne relaxăm așa cum am dori. Într-o cultură a epuizării, a termenelor limită, a competiției, a ecranelor, a goanei după lucruri materiale, uităm să ne relaxăm, uităm să avem grijă de trupul și de mintea noastră. Uneori ne amintim că ne propusesem de mult timp să ajungem la medic și nu am făcut-o, că ne doream să ajungem la o piesă de teatru, dar între timp deja nu mai este de actualitate, că ne interesa un concert, dar deja nu mai sunt bilete disponibile. De ce pe lista priorităților, grija față de noi nu se află printre primele? De ce într-o epocă a anxietății și depresiei, ne este teamă și rușine să cerem ajutor? Ce este mai important decât propria persoană? Un raport al Organizației Mondiale a Sănătății arată că până în anul 2030, bolile legate de stres, vor depăși numeric bolile transmisibile. Ce putem face totuși să ne protejăm sănătatea mintală în aceste condiții?
1. Nu te izola – într-o lume în care suntem mai deconectați ca oricând, în care trăim cu iluzia că suntem încă în relații cu ceilalți prin intermediul platformelor de socializare, creștem riscul de alienare socială și contribuim de fapt, fără să ne dăm seama, la erodarea sănătății noastre mintale. Relațiile acționează ca o barieră împotriva singurătății, ne creează sentimentul valoros de apartenență, de “parte din ceva”, în relații “suntem văzuți și validați” și putem identifica modalități noi prin care să trecem mai ușor prin anumite experiențe, Relațiile sunt o resursă importantă în fața criticilor, ne ajută să diminuăm rușinea, atunci când o împărtășim cu persoane care au trăit-o la rândul lor, persoane față de care ne permitem să fim vulnerabili și autentici, într-o lume în care fuga de emoții a devenit “sport național”. De asemenea, uneori poate fi util să apelezi la ajutorul unui psihoterapeut, care să-ți fie aliat în identificarea tiparelor disfuncționale din viața ta dar și a resurselor care te pot ajuta în depășirea anumitor situații problematice.
2. Practică ritualuri sănătoase – oricât de mult ar suna ca un clișeu, nu uita cât de importante sunt somnul, alimentația echilibrată și exercițiul fizic, pentru a te reîncărca cu energie. Grija față de sine cuprinde atât trupul, cât și sufletul. Dedică-ți momente zilnice de relaxare, de pauză, momente în care să te implici într-o activitate care îți face plăcere, care te detensionează și îți fură un zâmbet, sau mai multe… O plimbare în parc, pe o coloană sonoră preferată, prepararea unui ceai delicios, urmărirea unui TED talk, citirea unui articol, posibilitățile fiind nelimitate.
3. Renunță la căutarea perfecțiunii – căutând perfecțiunea te supui riscului de a dezvolta comportamente nesănătoase și de a depune eforturi nenecesare. Fugim după perfecțiune și apoi ne dăm seama că nu ne mulțumește și ne lansăm din nou în căutare și în eforturi care ne sleiesc. Chiar dacă printr-un comportament de tip perfecționist încercăm să scădem gradul de expunere, modul în care ne arătăm în fața celorlalți, de fapt încercăm să ne ascundem propria vulnerabilitate. Identifică persoane în anturajul tău cu care poți împărtăși vulnerabilitățile tale, pentru a diminua “consumul interior” trăit alături de perfecționism. Asumă-ți latura imperfectă și gândește-te că evoluția presupune îmbunătățire, deci implicit presupune și greșeală, ca să știm ce avem de ajustat, așadar presupune și imperfecțiune.
4. Nu te lua întotdeauna prea în serios – nu uita să trăiești prezentul cu orice îți aduce el. Uneori este util să treci din starea de “a face”, în starea de “a fi”. Adu-ți aminte de momentele de reverie pe care le trăiai atunci când erai copil și te uitai minute în șir la o buburuză ce urca alene pe un fir de iarbă. Cum te simțeai? Erau momente fără critică sau autocritică, momente care nu existau sub egida lui ”trebuie”, momente pe care le acceptai așa cum veneau, fără prea multe gânduri supărătoare. Creează-ți astfel de momente zilnice!
5. Exersează recunoștința – nu pune accent pe lucrurile care te nemulțumesc, sau care poate nu au ieșit așa cum iți doreai, pe obiectivele nerealizate, ci încearcă să te focusezi pe lucrurile bune din viața ta, care te fac fericit, îți aduc mulțumire și care îți schimbă automat tonusul, numai gândindu-te la ele. Poți chiar să le notezi undeva, ca să le identifici mai ușor și să creezi o obișnuință în a muta focusul pe aspectele pozitive din viața ta.
Te invit să transformi sănătatea ta mintală într-o prioritate! Este mai importantă decât orice statut, orice promovare, note numai de 10, like-uri pe platformele de socializare sau orice altceva ne consumă în acest moment resursele, ne face să ne simțim anxioși și ne clatină echilibrul interior.
Mihaela Svet – psiholog și psihoterapeut relațional recomandat de www.paginadepsihologie.ro.