Şase cărţi noi de citit la început de an

Nu ştim despre voi, dar lista noastră de rezoluţii pe 2019 include, printre altele, mai mult timp pentru a citi şi a descoperi poveşti minunate.

Şi pentru că vrem să ne achităm cum trebuie de acest plan, am făcut o selecţie de noutăţi şi avem deja câteva titluri perfecte pentru luna ianuarie.

Ce trecem în topul must-read de la început de an?

Scott Galloway, The Four. ADN-ul ascuns al Amazon, Apple, Facebook şi Google, editura Publica

Amazon, Apple, Facebook şi Google sunt cele patru mari companii care au revoluţionat internetul şi tehnologia şi au schimbat total modul în care ne raportăm la viaţa de zi cu zi. Deși s-a scris mult despre Cei Patru giganţi în ultimele două decenii, nimeni nu le-a surprins puterea și succesul uluitor la fel de bine ca Scott Galloway.

În loc să creadă miturile pe care le propagă aceste companii, Galloway pune întrebări fundamentale. Cum s-au infiltrat Cei Patru în viețile noastre atât de mult încât e aproape imposibil să-i evităm (sau să-i boicotăm)? De ce îi iartă bursa atât de ușor pentru păcate ce ar distruge alte firme? Iar acum, când fiecare încearcă să devină prima companie de un trilion de dolari, îi mai poate opri alt concurent? Autorul deconstruieşte strategiile din spatele Celor Patru şi ne arată cum ne manipulează emoţiile şi nevoile fundamentale, oferindu-ne o carte cu o perspectivă foarte interesantă.

Nikos Kazantzakis, Grădina de piatră, editura Humanitas

Continuăm cu una dintre primele cărţi ale lui Nikos Kazantzakis, autorul celebrului volum Zorba Grecul. Scris în limba franceză la Egina, în 1936, la întoarcerea din călătoria în Extremul Orient, și publicat în 1959 în Franța, Grădina de piatră (Le Jardin des rochers) este primul mare roman semnat de Kazantzakis înainte de emblematicul Viața și peripețiile lui Alexis Zorba. Amestec de jurnal, roman psihologic și de idei și poem, Grădina de piatră tratează deja teme majore ale literaturii lui Kazantzakis – lupta și concilierea contrariilor, ilustrate exemplar de contrastul între surâsul imobil al lui Buddha sau splendidele grădini japoneze ce surprind eternitatea în grăunțele de nisip și efervescența modernizării Chinei și Japoniei.

Irvine Welsh, Artistul Begbie, editura Polirom

Irvine Welsh, mintea sclipitoare din spatele senzaţionalului Trainspotting, ne propune acum o nouă lectură sumbră, deşteaptă şi plină de tensiune. Jim Francis trăieşte o viaţă de vis: locuieşte în California împreună cu tânăra lui soţie, are două fetiţe încîntătoare şi e un artist de succes. Terifiantele lui sculpturi, în care vedete hollywoodiene apar mutilate ingenios, sunt la mare căutare, iar Jim şi soţia sa, Melanie, par perechea perfectă. Numai că Jim are un trecut întunecat, pe care l-a lăsat în urmă în Scoţia.

Atunci când se întoarce în Edinburgh ca să ia parte la o înmormântare, toate lucrurile de care a încercat să scape îl copleşesc instantaneu. Aici, el este cunoscut drept Frank Begbie (Franco), membru al unei găşti interlope, fost puşcăriaş şi unul dintre cei mai violenţi indivizi din acest univers sordid şi lipsit de speranţă.

Matt Haig, Câteva motive să iubeşti viaţa, editura Nemira

Matt Haig este autorul din spatele celor mai frumoase romane de Crăciun contemporane (Un băiat numit Crăciun şi Eu şi Moş Crăciun), dar şi al unui volum extrem de interesant, Cum să opreşti timpul, aflat acum în curs de ecranizare, cu Benedict Cumberbatch în rol principal. Dar succesul lui ca scriitor a venit după o perioadă foarte dificilă.

La 24 de ani, lumea lui Matt Haig s-a prăbușit. Nu reușea să mai găsească niciun motiv pentru care să iubească viață. Aceasta este povestea adevărată a depresiei sale și a modului în care a reușit să depășească o boală care-l dusese într-o zonă foarte întunecată. Emoționantă, amuzantă și, în cele din urmă, optimistă, cartea lui Matt Haig depășește granițele memoir-ului sau ale volumelor self-help, devenind o pledoarie pentru a trăi mai frumos și, mai ales, pentru a ne ajuta să găsim câteva motive bune ca să iubim viața.

Chloe Benjamin, Imortaliştii, editura Storia Books

Ce ai face dacă ai şti exact data la care vei muri? Cum ai alege să îşi trăieşti viaţa? Chloe Benjamin ne propune o astfel de abordare în volumul său, Imortaliştii.

Suntem în New York-ul anului 1969, în Lower East Side. Umblă vorba că a apărut o femeie mistică, o clarvăzătoare nomadă, care pretinde că poate prezice oricui ziua în care va muri. Copiii familiei Gold, patru adolescenți ale căror personalități abia încep să se contureze, se duc pe ascuns să-și afle viitorul. Iar ceea ce află le va afecta următorii 50 de ani. Simon, „băiatul de aur” al familiei, evadează pe coasta de vest, căutând iubirea în fascinantul San Francisco al anilor 1980. Klara cea visătoare devine magician în Las Vegas, în încercarea ei obsesivă de a împleti realitatea cu fantezia. Fratele cel mai mare, Daniel, caută stabilitatea ca medic militar după atacurile din 11 septembrie. Iar Varya, fata cea silitoare a familiei, se dedică cercetării longevității, testând granițele dintre știință și nemurire.

Ian Worboys, Frog Crush, thecrushseries.com & librăriile Cărtureşti

Un volum pe care părinţii şi copiii îl vor adora, Frog Crush este primul dintr-o serie de cinci cărți ilustrate pentru copii, intitulată The Crush Series, scrise în limba engleză, în versuri, scrise de Ian Worboys. Cărțile prezintă aventurile amuzante ale unui grup de animale, care au un mesaj educațional legat de consecințele propriilor acțiuni. Frog Crush poate fi cumpărată online pe www.thecrushseries.com, pe Amazon.com  şi în librăriile Cărtureşti.

Foto: Nong Vang / Unsplash

Categorii Lifestyle