Șase cărți numai bune de citit într-o mini-vacanță

Dacă tot urmează o perioadă cu weekend-uri prelungite, ne-am gândit că ar fi un moment numai bun pentru a recupera la capitolul lectură. Tocmai din acest motiv, ne-am organizat rapid cu o selecție de titluri pe care punem pariu de pe-acum că nu veți mai vrea să le lăsați din mână… până la final.

Catherine Banner, Casa de la Marginea Nopții, editura Humanitas

Dacă este o carte care vă va face să vă adunați imediat bagajele și să plecați într-o vacanță, acea carte este Casa de la Marginea Nopții, de Catherine Banner. În paginile sale, autoarea o să vă poarte prin locurile însorite din sudul Italiei, într-o aventură extraordinară. Castellamare, o insulă imaginată în largul coastelor Siciliei, biciuită puternic de sirocco, faimosul vânt mediteraneean, și aflată sub protecția Sfintei Agata, suficient de îndepărtată de continent ca să fie uitată, dar nu îndeajuns încât să fie ocolită de freamătul și zbuciumul lumii. Inima insulei este Casa de la Marginea Nopții, un bar situat într-una dintre cele mai vechi clădiri de piatră. Acesta este locul în care Amedeo Esposito, un copil abandonat din Florența, ajuns acum medic, își găsește un cămin și, mai ales, dragostea, pentru a întemeia ceea ce a visat de când se știe: o familie.

Peter Wohlleben, Pădurea. Instrucțiuni de folosire, editura Publica

E poate cel mai potrivit moment pentru această carte, o perioadă în care se vorbește tot mai mult despre reciclare, protejarea mediului, pericolul poluării. Peter Wohlleben, pădurar pasionat și scriitor, își transmite cunoștințele vaste despre arbori, în timpul tururilor ghidate. Instrucțiunile lui de folosire sunt o descoperire concretă și plină de viață. Autorul ne descrie cele mai importante specii de foioase și conifere: ce le definește, cărora dintre ele le aparține viitorul, care ne protejează cu adevărat în caz de furtună. Ne spune cum putem să ne orientăm în pădure, chiar și fără busolă sau GPS. Care fructe de pădure și ciuperci sunt recomandate. Unde și ce avem voie să strângem, să culegem și să mâncăm. Unde sunt permise camparea, focul și grătarul. Cum să citim corect urmele animalelor – și cele mai bune locuri și momente în care pot fi văzute animalele sălbatice. Cum ne protejăm în modul cel mai natural de țânțari, furnici de pădure și căpușe. Ce se întâmplă când suntem cu copiii sau când petrecem noaptea singuri în pădure. Cum o plimbare prin pădure făcută primăvara, vara, toamna și iarna se transformă într-o experiență deosebită.

Guillermo del Toro, Daniel Kraus, Forma apei, editura Polirom

Da, romanul care a inspirat filmul The Shape of Water, câștigătorul destul de controversat al Oscarului din acest an, este aici! Suntem în 1962, în timpul Războiului Rece, şi Elisa Esposito, o femeie mută, rămasă orfană din copilărie, se luptă cu monotonia vieţii de îngrijitoare în schimbul de noapte la Centrul de Cercetări Aerospaţiale Occam din Baltimore. Dacă n-ar fi Zelda, o colegă de serviciu care se poartă protector cu ea, şi Giles, vecinul ei grijuliu, Elisa nu ştie cum ar suporta existenţa cotidiană. Lucrurile se schimbă atunci când Elisa vede ceea ce nu-i era îngăduit să vadă, secretul cel mai bine păzit al Centrului: un om-amfibie, capturat în Amazon şi studiat în scopurile Războiului Rece. Creatura este înspăimântătoare, dar în acelaşi timp magnifică, capabilă să înţeleagă limbajul şi emoţiile… iar Elisa nu se poate ţine deoparte. Recurgând la limbajul semnelor, cei doi învaţă să comunice. În scurt timp, afecţiunea se transformă în dragoste, iar creatura devine singura raţiune de a trăi a Elisei.

Robert Bryndza, Fata din gheață, editura Trei

Dacă vă plac thrillerele și romanele pline de suspans, atunci nu aveți voie să ratați primul volum din seria Erika Foster, de Robert Bryndza. Un tânăr descoperă cadavrul unei femei sub un strat gros de gheață dintr-un lac aflat într-un parc londonez. Inspector-șef Erika Foster ajunge la fața locului și conduce investigația pentru găsirea criminalului. Victima, o fată frumoasă și bogată, părea să ducă existența perfectă. Însă în cursul anchetei, Erika își dă seama că există legături între crima aceasta și uciderea a trei prostituate, toate găsite strangulate, cu mâinile legate și aruncate în apele din jurul Londrei. Ce secrete întunecate ascunde fata din gheață? În timp ce se luptă cu demonii interiori, dar și cu un criminal mai periculos decât a întâlnit vreodată, Erika Foster trebuie să rezolve cazul ca să își salveze cariera.

Ernest Cline, Ready Player One, editura Nemira

Indiferent dacă sunteți sau nu pasionați de SF-uri, cartea lui Ernest Cline o să vă prindă încă de la primele pagini. Acțiunea are loc în anul 2045, când lumea a devenit un loc foarte trist și sumbru. Singura evadare a oamenilor este jocul OASIS, o realitate virtuală complexă, unde aproape toți oamenii își petrec zilele. Cand James Halliday, excentricul creator al OASIS-ului moare, lasă în urmă o mulțime de indicii bazate pe obsesia lui pentru cultura pop din deceniile trecute. Iar cine le va rezolva primul va moșteni imensa lui avere și controlul total asupra OASIS. Ecranizarea cărții a avut premiera la cinema de curând (regia poartă semnătura lui Steven Spielberg), așa că, după ce terminați romanul, dați o fugă la film.

Pablo Neruda, Piciorul ți-l ating în umbră și alte poeme inedite, editura Vellant

Da, încheiem lista recomandărilor din această lună cu un volum de Pablo Neruda, pentru că da, mai avem nevoie și de poezie! Piciorul ți-l ating în umbră este o carte-eveniment, nu doar pentru fanii, oricum numeroși, ai lui Pablo Neruda, ci pentru toți amatorii de premiere literare și istorie vie. Volumul conține o colecție de texte inedite ale acestui important poet-cult, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (1971). Dragostea, munca, scrisul, exilul, viața de chilian, frumusețea sălbatică a țării în care s-a născut, femeia ca forță fundamentală a naturii, toate acestea sunt temele favorite ale lui Neruda în cele 21 de poeme scrise de-a lungul a peste 20 de ani, din anii ’50 și până în 1973.

Foto: Katlyn Boone / Unsplash