Ca în fiecare an, cu două, trei săptămâni înainte să plec în vacanță, încep să-mi fac o listă cu tot ce am de făcut și de luat la mine. Și aproape de fiecare dată umplu bagajul până la refuz (că doar nu se știe când îmi trebuie nu știu ce lucru… inutil), dar în scurt timp îl reevaluez. Și încep să mai scot din lucruri. Și scot. Și iar scot. Până mă declar mulțumită de greutatea noului bagaj. Însă am grijă să păstrez în el o carte sau… două (numărul lor depinde și de durata vacanței). La plajă, în avion, în tren… o carte este întotdeauna o alegere bună! Din acest motiv, astăzi vă propun câteva lecturi numai bune de pus în bagaj.
Indiferent care este destinația ta de vacanță, Veneția (editura Polirom), cartea lui Jan Morris, nu trebuie să îți lipsească din bagaj. Temperamentul locuitorilor, canalele şi podurile, palatele, turiştii, mirosurile, sunetele, luminile şi culorile sunt explorate pe parcursul unei călătorii prin toate colţişoarele oraşului. Veneția este o carte care le va trezi amintiri pline de nostalgie celor care au vizitat Veneţia, iar celor care încă nu au ajuns acolo – dorinţa arzătoare de a o vedea.
Toată lumina pe care nu o putem vedea (editura Humanitas), romanul scriitorului american Anthony Doerr, care a primit și Premiul Pulitzer pentru Ficțiune în 2015, urmărește vieţile a două personaje: Marie-Laure, o tânără franţuzoaică lipsită de vedere, şi Werner, un orfan de origine germană. Cei doi ajung să se întâlnească în timp ce amândoi încearcă să depăşească suferinţa fizică şi psihică îndurată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Marie-Laure se va refugia, dintr-un Paris devenit de nerecunoscut din pricina haosului care a cuprins Europa, în Saint-Malo, unde locuieşte unchiul ei care suferă de agorafobie. La rândul său, Werner va ajunge cu armata germană în Franţa şi, în cele din urmă, la Saint-Malo. Deşi întâlnirea dintre cei doi nu va dura mai mult de o zi, ea va fi hotărâtoare pentru destinele personajelor, afectând inclusiv vieţile generaţiilor viitoare. Must read!
Iv cel Naiv revine cu un volum care pur și simplu îți va însenina vacanța! Cartea săruturilor (editura Vellant) adună într-un volum 42 de tipuri de sărut trăite chiar de cititori, puse în versuri de Iv cel Naiv și ilustrate de Vali Petridean. De la cel mai nevinovat la cel mai electrizant, de la cel mai familiar la cel mai spontan, de la pasiune la pupic, multe dintre săruturile trăite sau imaginate de cititori se răgăsesc aici. Cartea săruturilor nu este doar pentru cei îndrăgostiți. Părinți, iubiți, bunici, prieteni sau copii: cu toții veţi descoperi poezia propriilor săruturi între paginile ilustrate.
Marie NDiaye, prima femeie de culoare recompensată cu Premiul Goncourt, ne propune Trei femei puternice (editura Trei), un roman emoționant despre o temă de actualitate: greutățile cu care se confruntă imigranții africani în Franța. Într-o lume dominată de bărbați, trei femei se folosesc de aceste arme pentru a-și croi propriul drum: Norah, o avocată născută în Franța, chemată de tatăl său acum bătrân și neputincios ca să-l scoată din închisoare pe fiul lui, Fanta, care lasă în urmă o viață modestă, dar împlinită, de profesoară în Dakar pentru a-l urma pe soțul ei în Franța, și Khady, o văduvă săracă, alungată de familia soțului ei și supusă celor mai mari umilințe, dar care încearcă să își păstreze demnitatea.
Dacă te pasionează culturile exotice, Spațiul dintre nori (editura Polirom), cartea lui Desirée Halaseh, nu ar trebui să îți lipsească din bagajul de vacanță. Totul pornește de la câteva întrebări simple. Ce poţi face pentru a ieşi din rutină zilnică? Cum scapi de perspectiva unei vieţi plictisitoare în spatele unui birou? Răspunsurile sunt… aproape simple: cauţi sponsori, împachetezi strictul necesar într-un rucsac pe care îl pui în spate şi decolezi spre India. Iar când te întorci, o iei de la capăt, din nou şi din nou, până când ajungi să devii dependent de modul acesta de a trăi. Alături de prieteni sau pe cont propriu, Desirée şi-a dorit să exploreze cât mai mult, să înţeleagă cultura de acolo, să experimenteze tot ce se poate experimenta. Aşa a ajuns să îşi facă un tatuaj, să petreacă zece zile în deplină tăcere la un centru de meditaţie vipassana şi să jongleze cu şoferii de ocazie în căutare de turişti naivi. Plecată să cunoască misterioasa ţară a contrastelor, pe cât de înfricoşătoare, pe atât de fermecătoare, a ajuns să se descopere pe sine.
Încheiem lista lecturilor de vacanță cu Prezență (editura Publica), volumul lui Amy Cuddy, care ne propune să ne descoperim echilibrul. Cu ajutorul puterii personale putem ajunge la „prezență”, starea în care nu ne mai facem griji despre impresia pe care o lăsăm celorlalți și prin care ne schimbăm impresia pe care ne-o lăsăm nouă înșine. După cum dezvăluie Amy Cuddy în Prezență, nu e nevoie să ne îmbarcăm într-o mare călătorie spirituală sau să trecem printr-o transformare lăuntrică pentru a stăpâni puterea prezenței. Trebuie doar să ne îmboldim, clipă după clipă, făcând modificări mărunte în limbajul nostru corporal, în comportament și în perspectiva pe care o avem asupra lumii, în viața de zi cu zi.
SHOP THIS STORY! Cumpără-ți cărțile de vacanță de mai jos.
Foto: hepta.ro