Noi, femeile, suntem diferite. Și ce bine că este așa. Fiecare dintre noi vedem, simțim și trăim frumusețea în mod diferit. La fel cum și arătăm. Avem stiluri diferite, imagini diferite și probleme tot așa. Unele dintre noi ne confruntăm cu un scalp sensibil și iritat, cu un scalp care prezintă coji sau, uneori, mătreață.
Această situație apare în urma unor factori care ne agresează scalpul, factori nocivi pe care poate nici nu îi conștientizăm de cele mai multe ori. Căldura, frigul sau substanțele chimice afectează bariera protectoare a scalpului și astfel penetrează pielea. Ca reacție la acești factori nocivi, scalpul poate prezența inflamații, roșeață, mâncărimi și tensiune. Sensibilitatea pielii poate varia și în funcție de anotimpuri, căci pielea este mai sensibilă în timpul iernii decât în timpul verii. Nivelul scăzut de umiditate duce la deshidratarea stratului cornos și astfel bariera protectoare pierde substanțial din hidratarea scalpului.
„Printre cele externe se găsesec poluarea, deshidratarea pielii din cauza încălzirii, a aerului condiţionat, tratament necorespunzător după operaţiunile de colorare sau permanent, radiaţiile UV”, punctează Arabella Zadic, stilist Wella Professionals.
În plus, dacă te confrunți și cu mătreață, aceasta agravează simptomele, deoarece scărpinatul deteriorează şi mai mult suprafaţa scalpului.
Așadar, este indicat să alegi cu grijă produsele pe care le folosești pentru scalp, fiind de preferat că atunci când te confrunți cu o asemenea problemă să apelezi la sfatul unui medic pentru a descoperi dacă nu cumva suferi de o afecțiune dermatologica și să achiziționezi șampoane și tratamente speciale.
Scalpul sensibil nu poate fi tratat, însă există o mulţime de soluţii pentru gestionarea acestei probleme şi pentru prevenirea apariţiei simptomelor.
În primul rând, alege şamponul potrivit. Şampoanele pentru scalp sensibil au grijă de scalpul tău printr-o formulă hipoalergenică, fără coloranţi. În acest sens, poți încerca șamponul Vichy Dercos Antimatreata, destinat scalpului sensibil. Formula fără sulfați spală părul delicat și este blândă cu scalpul, iar părul devine strălucitor și moale. Compusul pirocton-olamina, un ingredient activ anti-mătreață ale cărui proprietăți sunt recunoscute în dermatologie, acționează ca un ”agent dublu”, prin limitarea proliferării ciupercii Malassezia la nivelul scalpului și prin reglarea procesului de descuamare a epidermei. Ingredientul Bisabolol, prezent în mod natural în mușețel, este recunoscut pentru proprietățile sale calmante.
Tot pentru această problemă poți folosi argilă universală cu urzică albă, brusture și kaolin, care curăță scalpului de impurități și mătreață uscată. Acțiunea sa performantă de calmare și echilibrarea a sebumului conferă scalpului o senzație confortabilă. Într-un bol adaugă argilă, apoi cu ajutorul unei perii se aplică uniform de pe scalp spre lungimi. Se lasă să acționeze 5 minute apoi se clătește. Produsul este disponibil în magazinele Profihairshop.
Pe lângă alegerea şamponului adecvat, poțiface câteva modificări ale rutinei de îngrijire a părului, cum ar fi reducerea temperaturii apei, pentru a preveni apariţia simptomelor. Pe lângă acestea, poți apela și la o serie de remedii naturiste, despre care îți voi povesti în continuare.
1. Îndreaptă-ți atenția către remediile naturiste din bucătărie. Primul pe listă este uleiul de măsline. Folosit ca atare pentru masarea scalpului cu o oră înainte de baie poate rezolva problema uscăciunii scalpului. Prin hidratare, cojile care apar că urmare a descuamarii vor dispărea.
2. Prepară o mască de par din miere și iaurt și aplic-o pe scalpul umed înainte de aplicarea șamponului. Așteaptă cel puțîn 30 de minute, apoi poți clăti cu apă călduță și aplică un șampon pentru curățare.
3. Amestecă ulei de lavandă, de mușețel și de rozmarin și aplică produsul obținut pe zonele afectate ale scalpului. După o jumătate de ora, te poți spăla pe cap în mod obișnuit.
4. Prepară o infuzie de rozmarin din două linguri de plantă uscată la un litru de apă fiartă. Acoperă timp de 10-15 minute vasul în care stă ceaiul, după care îl poți folosi pentru a-ți clăti părul și scalpul la finalul procesului de spălare.
5. Nu în ultimul rând, alege o metodă naturală de schimbare a culorii părului. De exemplu, ceaiul de mușețel îi conferă părului tău reflexe aurii, în timp ce infuzia de coji de nucă are proprietatea de a închide cu câteva tonuri culoarea podoabei capilare.