În urmă cu aproape doi ani, Simona Crăciun își punea toate resursele și energia într-o afacere de suflet. Tort de bezea s-a născut, mai întâi de toate, din bucuria de a-i face fericiți pe cei din jur, căci nu prea există aniversare fără un tort bun, nu-i așa? Simona ne spune astăzi povestea business-ului care i-a îndulcit viața.
Care este secretul unui tort de bezea reușit?
Aș spune că un tort de bezea reușit are nevoie de foarte multă răbdare, în rest, pasiune și ingrediente de calitate.
Ce te-a inspirat să pornești pe acest drum atât de… dulce?
Pasiunea pentru gastronomie și în special, pentru deserturi a existat în viața mea de când eram mică. Făceam prăjituri sau torturi pentru frații mei și, de fiecare dată când ne strângeam în jurul mesei, era atât de multă bucurie… Pe lângă familie, am avut și mulți prieteni, pe care îi sărbătoream mereu cu un tort făcut de mine. Mi se pare atât de frumos și este o mare bucurie să fii alături de cineva drag, într-o zi atât de specială.
Până în 2015, nu m-am gândit că această pasiune se poate materializa într-un business. Îndrumată de cei dragi mie, am cochetat aproape un an cu ideea de a porni pe propriul drum, ca mai apoi, în aprilie 2016, Tort de Bezea să ia naștere sub forma unui atelier de torturi artizanale pe bază de bezea, în diverse forme și sortimente. Am ales să fac bezea pentru că este un blat atât de versatil, care trezeste nostalgia copilăriei, dar în același timp se poate face în atât de multe forme și se poate combina cu tot atât de multe creme; este delicios cu cremă de mascarpone și fructe de pădure, cu ciocolată, caramel, limoncello, nucă de cocosși lista poate continua…
Torturile sunt unul dintre cele mai plăcute moduri prin care putem marca un moment important din viața noastră, acasă sau la birou, pentru aniversări, la petreceri, nunți, sau poate fi mesagerul perfect pentru a mulțumi cuiva sau poate fi chiar o declarație de dragoste.
Tort de Bezea este un business care îmi aduce constant satisfacții și mă alimentează cu energie și creativitate, pentru că simt că suntem o mică parte în cele mai fericite momente din viața clienților noștri.
Cât de greu este pentru cineva care își dorește un business în acest domeniu să reușească?
Pentru mine personal nu a fost un parcurs atât de dificil, așadar, atunci când ne gândim să începem o afacere în domeniul cofetăriei, trebuie să luam în calcul mai multe aspecte. În primul rând, găsirea unui spațiu potrivit, apoi tot ce ține de partea legală, amenajarea spațiului, formarea echipei etc. În al doilea rând, depinde foarte mult de motivația începerii business-ului, în cazul meu, a fost o pasiune care s-a transformat într-o afacere. Și atunci direcția în care am vrut să mă îndrept a fost destul de clară pentru mine, încă de la început. M-a ajutat foarte tare faptul că am avut în jurul meu oameni care m-au încurajat să pornesc pe drumul acesta.
Și nu în ultimul rând, capacitatea de a învăța foarte multe lucruri, într-o perioadă foarte scurtă de timp, pe lângă cofetărie și tot ce ține de producție, de la vânzări, operațiuni, contabilitate, resurse umane și aprovizionare.
Ești un cofetar bun? Ce anume îl face pe un cofetar să fie bun?
Nu mă consider un cofetar bun, cred doar că am găsit o rețetă foarte bună și o intuiție de combinare a ingredientelor.
Care a fost cea mai mare provocare de până acum?
De obicei, nunțile sunt o adevărată provocare pentru noi, unul dintre cele mai importante momente ale unei nunți este tăierea tortului și fiecare mireasă are specific dorințele ei și trebuie să venim în întâmpinare cu metode inventive pentru ele. Torturile montate în fața invitaților sunt un exercițiu de organizare extrem de bun pentru noi, iar bucuria pe care o citim pe fața lor este neprețuită.
Care e combinația perfectă de ingrediente și ce ingredient nu ai folosi niciodată?
Încercăm să fim cât mai relevanți în răsfățul pe care îl oferim clienților nostri, câteodată chiar ei sunt sursa noastră de inspirație. În rest, încercăm foarte multe combinații și de fiecare dată rămân câteva de care nu ne putem despărți, tortul de bezea cu foiță de aur arată ca o bijuterie, limoncello este perfect echilibrat, e dulce, după care te surpinde gustul de lămâie, ușor acrișoară, apoi biscuiții de ovăz care îți oferă nota finală, crocantă. Nu aș folosi niciodată ingrediente de proastă calitate, în rest sunt deschisă la orice.