„ Les Toilettes Publiques de la Madeleine”, stătea scris pe invitaţie în locul destinat adresei, sub o fotografie cu o mână într-o mănuşă din cauciuc, storcând în mod sugestiv o jumătate de portocală.
Mi-a zăbovit un pic privirea – la urma urmei, Săptămâna Modei de la Paris e renumită pentru faptul că atât show-urile cât şi showroom-urile temporare sunt amenajate şi desfăşurate în locuri care mai de care mai sofisticate şi mai preţioase, o luptă tacită ducându-se între casele de modă legat de cine va prinde care palat, care clădire istorică mai impunătoare sau care spaţiu din vreun hotel cu tradiţie.
Sirloin, un brand de modă cu sediul în Shanghai, a ales să îşi facă debutul la Paris Fashion Week (labelul este activ din 2013, însă este pentru prima dată când prezintă la Paris), cu o prezentare pusă în scenă la toaletele publice de la Madeleine. Ceea ce, în mod amuzant, se încadrează în patternul descris mai sus.
Spun asta pentru că les toilettes publiques de la Madeleine nu sunt un spaţiu oarecare, ci un monument istoric. Situate la intrarea pe boulevard des Capucines, acestea sunt cunoscute drept „cele mai frumoase toalete din Paris”. Înainte să fie închise publicului în mai 2011, erau o veritabilă atracţie turistică, în special pentru japonezi, care veneau în numere semnificative, cu autocare, să le viziteze.
Toaletele din Place de la Madeleine au fost inaugurate în 1905, imitând modelul ce se afla în funcţiune în jurul anilor 1880 în Londra. Timp de mai bine de 100 de ani, acestea au funcţionat permanent, însă în 2011, primăria Parisului a ajuns la concluzia că cei aproximativ 350 de oameni care foloseau toaletele zilnic nu puteau acoperi cheltuielile de întreţinere şi salariul pentru „une dame pipi”.
Am dat înconjurul întregului perimetru al Place de la Madeleine până să reperez locul. Sub semnul „WC” care trona pe un stâlp stăteau în jur de 15 persoane îmbrăcate la patru ace (complet cu poşete Gucci Dionysus şi cerceii Prada cu bile paietate pe care pare să îi aibă toată lumea sezonul ăsta la Fashion Week), care fumau sprijinite de zidul scund din ciment ce marchează accesul în subteran, către toalete.
Este simplu să îţi dai seama, odată ce coborî, de ce les toilettes de la Madeleine au fost făcute parte din patrimoniul istoric. Nu este doar pentru că sunt primul establishment de acest gen din Paris, ci şi graţie decorului care include uşi din lemn masiv sculptat, decorate cu vitralii, pereţi tapetaţi cu faianţă pictată, gresie colorată şi dulapuri stil scrin, care adăpostesc role de hârtie igienică.
Şi nici că se putea găsi un decor mai potrivit pentru prezentarea Sirloin, un brand al cărei folozofie este autodefinită prin trei concepte – easy-going|stupid elegance|unexpected.
„Va încurajăm să vă acceptaţi gândurile cele mai twisted şi obiceiurile cele mai bizare” este îndemnul care te întâmpină pe site-ul Sirloin, alături de o menţiune despre cum designerii din spatele brandului, Mao Usami şi Alve Lagercrantz, pun un accent special pe importanţa… lenii.
Leneveala s-a făcut cu multă graţie în les toilettes. Un model îmbrăcat în pantaloni din material reiat, cu siluetă largă, o cămaşă masculină cu dungi şi o jachetă cropped texturată, îşi întindea muşchii şi căsca periodic, cocoţată pe un scaun masiv, care fusese la rândul său urcat pe un piedestal în mijlocul camerei. Lângă ea, un alt model mişca lent un deget pe ecranul telefonului, îmbrăcată într-o pereche de pantaloni de trening verde mentă, o cămaşă introdusă neglijent în talia acestora, şi un trench coat cu dungi verticale imprimate cu un model care imită căptuşeala. Într-una dintre cabinele de WC stătea un alt model într-o rochie drapată din material pluşat, iar în faţa dulapului cu role de hârtie igienică stăteau la şuetă încă vreo câteva modele, una într-o rochie-cămaşă scurtă din satin, o alta într-o pereche de pantaloni stil pijama şi un pardesiu stil halat, şi o alta într-un deux–
Într-un interviu share-uit pe pagina lor de Instagram, cei doi designeri din spatele labelului creditează cultura toalelelor masculine din China drept inspiraţie pentru colecţie şi pentru locul de prezentare al acesteia. „Toaletele pentru bărbaţi din China sunt un loc extrem de social, toată lumea vine acolo să fumeze, să îşi verifice telefonul, să se ascundă de şef…”, spune Alve. „Ştii când eşti la birou şi mergi la toaletă şi adesea ai mintea plină cu o listă lungă de lucruri pe care vrei să le faci în ziua respectivă. Noi credem că te simţi un pic mai uşurat după ce… foloseşti toaleta (atât la propriu cât şi la figurat), un pic mai relaxat şi mai satisfăcut”, adaugă Mao.
Satisfăcută, eu una m-am simţit, plecând de la prezentare, căci am reuşit, cum îmi propun la fiecare Fashion Week, să descopăr un label de care încă nu auzisem, şi care a lăsat în mintea mea, fără vreun dubiu, amprenta cea mai de impact a zilei.
Foto: arhiva personală