
Sosul Chipotle este propunerea lui Lili Sandu pentru cei care țin post, în aceste zile. Este ușor de pregătit și merge perfect lângă o porție de cartofi dulci la cuptor.
Acest sos ușor picant este favoritul meu atunci când îmi fac o porție de cartofi dulci cu rozmarin la cuptor, un burger vegan etc. Îl știu din bucătăria mexicană dar l-am adaptat puțin pentru a fi vegan cu ingrediente accesibile., spune vedeta pe blogul personal.
Ingrediente:
- 90g caju crud – trebuie ținut min 5-6 ore în apă sau 1h3o’ min în apă fierbinte
- 1 lingură fulgi de chili (aici se mai pot adăuga după gust în funcție de cât de picant îl doriți)
- 120 ml lapte vegetal fără zahăr (eu îl prefer pe cel de migdale sau cocos pentru a fi mai cremos) sau apă
- 3 linguri fulgi de drojdie inactivă (atenție nu cea din bere)
- 1 lingură paprika afumată
- 2 linguri suc de lămâie
- 1/4 lingurițe sare
- 1 linguriță sirop de arțar sau agave
- opțional : se pot folosi 2-3 ardei chipotle din conservă in locul fulgilor de chili , dar se gasesc mai dificil si fulgii de chilli sunt un substitut perfect.
- opțional: 1-2 lingurițe de ulei de avocado sau ulei din semințe de struguri pentru o textură mai cremoasă.
- Mod de preparare:Se adaugă toate ingredientele intr-un blender la viteza maximă până devine cremos. Se mai poate adăuga sare sau suc de lămâie după gust. Îl puteți servi imediat sau după ce l-ați ținut 15-20 de minute la frigider.