Recunosc că sunt extrem de subiectivă când spun asta, dar neapărat notați-vă în agenda acestei primăveri adresa Muzeului Colecțiilor din București! OK, să mă și explic acum: dacă iubiți și voi, la fel ca mine, arta și mai ales lucrările superbe semnate de Ștefan Câlția (eu una le-aș privi în fiecare zi, zi de zi, fără să mă satur), neapărat trebuie să aveți în vedere o vizită la expoziția „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare”, care se va deschide pe 20 mai în București.
Am avut norocul să fac, până acum, trei interviuri cu pictorul Ștefan Câlția, unul dintre cei mai cunoscuți și mai valoroși artiști români. Și de fiecare dată, fără exagerare, am plecat de la întâlnire cucerită total, cu o stare zen, cu vorbele lui calde și poveștile înțelepte sunându-mi încă în urechi. Pentru că, oricine l-a cunoscut pe artistul Ștefan Câlția va ști că, dincolo de imaginile atât de cunoscute cu personajele sale desprinse parcă din basme, dincolo de litografiile cu flori și pești, dincolo de culorile clare, poveștile pe care artistul le spune despre fiecare dintre seriile sale de tablouri sunt unice. Și absolut fascinante. Așa că, o ocazie în care poți avea în aceeași încăpere atât unele dintre cele mai importante lucrări de pictură semnate de Ștefan Câlția alături de obiecte personale colecționate de acesta de-a lungul timpului, plus o înregistrare audio cu artistul care povestește despre originea acelor obiecte sau despre întâlnirile cu personajele tablourilor sale este una cu totul specială.
Obiectele joacă un rol fundamental în crearea lucrărilor, alegerea lor fiind determinată de personalitatea artistului. Întâlnirea dintre reflecția artistului asupra acestor obiecte și vizitatori va fi descoperită prin intermediul Întâlnirilor Audio, înregistrări cu artistul incluse în aplicația de mobil: izi.TRAVEL. Unică prin noile perspective de vizitare și design expozițional, „Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare” facilitează o experiență profundă a lucrărilor.
Expoziția “Ștefan Câlția. Obiecte grăitoare” celebrează împlinirea vârstei de 75 de ani a artistului prin deschiderea de la Muzeul Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei, nr. 111), secție a Muzeului Național de Artă al României. Pe parcursul a patru luni de expunere, între 20 mai și 20 septembrie 2017, spațiul expozițional va fi unul viu, însoțit de concerte, conferințe, întâlniri cu artistul, ateliere cu copii și numeroase activități deschise publicului, toate deschise la Muzeul Colecțiilor de Artă, Calea Victoriei 111 (Corp C).
Program de vizitare: de sâmbătă până miercuri între orele 11.00 – 19.00. Gratuit: prima miercuri din fiecare lună. Tarif bilet întreg: 10 lei (cu reducerile obișnuite). Curatori: Liliana Chiriac, șef secție Muzeul Colecțiilor de Artă și Alexandra Manole, curator la Galeria Posibilă.