
White tie, black tie, casual, business casual – e de-ajuns să te pună în dilemă legat de modul în care trebuie să apari îmbrăcată la un eveniment. Pentru a te asigura că ai mereu o apariţie impecabilă, ţine la îndemână ghidul nostru pentru descifrarea oricărui dress code:
WHITE TIE
- Este cel mai formal şi ceremonios tip de dress code, care nu prea lasă loc interpretărilor sau modificărilor.
- De la bărbaţi este aşteptat să poarte frac cu redingotă coadă de rândunică, cămaşă din material piqué, cu guler apretat şi butoni, (opţional bretele), vestă albă, papion alb, mănuşi albe sau gri, pantofi negri (de regulă din piele lăcuită).
- Femeile sunt invitate să poarte rochii lungi şi mănuşi trei sferturi din satin (pe care le pot scoate numai pe durata mesei).
BLACK TIE
- Este unul dintre cele mai des întâlnite dress code-uri la ceremonii si petreceri elegante, şi, de asemenea, unul dintre cele mai formale.
- Pentru bărbaţi, regulile sunt simple: se cere neapărat să fie purtat un frac.
- Pentru femei, regulile sunt puţin mai ambigue – este acceptată orice ţinută formală, de la rochii lungi la rochii elegante de cocktail, şi până la ţinute din mai multe piese, atâta vreme cât toate elementele se încadrează în registrul formal.
- În cazul în care nu ştii ce variantă de îmbrăcăminte să alegi, ghidează-te după tipul evenimentului (plus ora şi locul în care se va desfăşura), şi după maniera în care te-ai aştepta ca gazdă să fie îmbrăcată – de pildă, în cazul unei nunţi, o rochie lungă, sau în cazul unui garden party, o rochie de cocktail.
Nu poţi da greş cu: frac pentru el şi rochie lungă pentru ea.
BLACK TIE OPŢIONAL
- Este o idee mai permisiv decât „black tie”, dar se încadrează tot în registrul formal.
- Bărbaţilor li se oferă opţiunea de a alege între frac şi un costum într-o nuanţă închisă.
- Femeilor li se oferă de asemenea opţiunea de a merge pe varianta unei rochii lungi, ori de a alege o ţinută de cocktail.
Nu poţi da greş cu: costum negru şi papion pentru el, rochie lungă şi bijuterii statement pentru ea.
SEMI-FORMAL
- Este extrem de similar dress code-ului „black tie opţional”, cu diferenţa că în cazul celui din urmă, este încurajat ca bărbaţii să poarte frac, iar femeile rochie lungă, în timp ce registrul semi-formal are un aer mai permisiv.
- Bărbaţii sunt încurajaţi să poarte un costum în nuanţă închisă (opţional şi vestă).
- Femeile pot purta o rochie de cocktail sau o ţinută elegantă din mai multe piese.
Nu poţi da greş cu: costum negru sau bleumarin şi vestă pentru el, little black dress cu accesorii statement pentru ea.
CREATIVE BLACK TIE
- Se doreşte a fi un dress code ce se încadrează în registrul formal, însă care lasă invitaţilor ocazia de a imprima ţinutei un aer jucăuş.
- Bărbaţii sunt încurajaţi să opteze pentru cămăşi sau papioane în diverse culori (cămaşă neagră alături de frac, papion într-o nuanţă aprinsă).
- Femeile pot opta pentru piese elegante cu un twist inedit.
Nu poţi da greş cu: frac şi cămaşă neagră pentru el, rochie lungă sau de cocktail care să se ilustreze unul dintre cele mai populare trend-uri ale sezonului în curs, pentru ea.
COCKTAIL
- Un dress code foarte popular la multe tipuri de petreceri.
- Pentru bărbaţi, se impune un costum într-o nuanţă închisă.
- Femeile sunt invitate să poarte rochii scurte sau trei sferturi. Orice, de la o rochie neagră la nuanţe aprinse sau imprimeuri, alături de accesorii statement, este acceptat.
Nu pot da greş cu: costum şi cravată într-o nuanţă de negru sau bleumarin pentrul el, little black dress cu accesorii statement pentru ea.
FESTIVE
- Un dress code care se regăseşte adesea pe invitaţii la evenimente din perioada sărbătorilor (Crăciun, Paşte, Valentine’s Day, etc).
- Este similar cu dress code-ul cocktail, căruia i se adaugă un twist în ton cu sărbătoarea în cauză – detalii strălucitoare pentru Revelion, roşu pentru Crăciun sau Valentine’s Day, etc.
Nu poţi da greş cu: Un costum cu cravată care să reflecte tonul sărbătorii, pentru el, şi o rochie paietată pentru ea.
BUSINESS FORMAL
- Se traduce printr-un ton business-like, cu alură formală, şi este adesea întâlnit pe invitaţiile la petrecerile corporate.
- Pentru bărbaţi, se cere un costum în nuanţă închisă şi cravată.
- Femeile sunt încurajate să poarte un deux–pièces cu aer elegant (atât fusta, cât şi pantalonii sunt în regulă), sau, alternativ, o rochie cu croială clasică şi sobră.
Nu poţi da greş cu: costum negru, gri sau bleumarin, plus cravată, pentru el, deux-pièces pentru ea.
BUSINESS CASUAL
- O variantă mai puţin formală a dress code-ului precedent, însă care se menţine în registrul business-like.
- De la bărbaţi este aşteptat să poarte pantaloni de costum sau pantaloni. semi-formali (niciodată jeans), pantofi eleganţi sau semi-casual (niciodată modele sport), şi cămaşă.
- Femeile pot opta pentru blazere, fuste creion şi cămăşi în nuanţe tari sau cu imprimeu.
Nu poţi da greş cu: pantaloni de costum într-o nuata neutră, alături de o cămaşă albă, pentru el, şi fustă creion neagră alături de o cămaşă din mătase şi un blazer, pentru ea.
SMART CASUAL
- Cunoscut şi drept „dressy casual”, se referă la o variaţie uşor elegantă a ţinutei casual.
- Bărbaţii pot purta pantaloni lungi de orice culoare sau chiar şi jeans şi o cămaşă sau un tricou polo, însă este de preferat să nu meargă pe varianta unui tricou clasic cu mânecă scurtă.
- Femeile pot opta pentru cam orice tip de haine, atâta vreme cât ocolesc pantalonii scurţi şi jeanşii distressed.
Nu poţi da greş cu: pantaloni lungi în orice nuanţă şi o cămaşă clasică pentru el, o rochie cu croială feminină (A-line, petrecută, etc.) pentru ea.
CASUAL
- Nu necesită multe explicaţii, în afară de faptul că este încurajat să nu adopţi o ţinută prea sobră sau elegantă.
- Orice fel de haine comode sunt impuse atât în cazul bărbaţilor, cât şi în cel al femeilor.
Nu poţi da greş cu: jeans, tricou şi sneakers, pentru el şi pentru ea.
Foto: hepta.ro