„Afacerea a început când s-a întâlnit ideea Laurei (Donciu) de a face cheesecake cu cea a lui Ștefan (Dumitru) de a face gelato. Concret, cam acum un an. Nu a fost nimic premeditat, a fost o întâmplare frumoasă”, spun cei doi asociați ai Sweetology, una dintre afacerile dulci recent apărute în peisajul bucureștean, însă cu mulți mulți fani pe rețelele de socializare și în magazin, unde, deși dimineață, am făcut suficiente pauze între poze pentru ca înghețata să poată fi gustată de către pofticioși.
Care a fost cel mai important moment al dezvoltării afacerii, i-am întrebat pe cei doi antreprenori. „Au fost mai multe: găsirea spațiului, primul angajat, primul test reușit de produs. Dar pentru noi cea mai mare emoție a fost la ora 12:05 pe dată de 14 mai, când a intrat primul client”, spune Ștefan zâmbind. Iar spațiul de pe Calea Victoriei 122 (colț cu Amzei) e la fel de tonic și vesel și… dulce ca și proprietarii lui. Vă spunem un secret profesional: preferata Laurei e înghețata de caramel, în timp ce lui Stefan îi place cheesecake-ul.
Păi, eu recunosc, ne cam plac. Și dacă mulți ani am făcut și am vândut ce ne-au spus alții (experiență din corporații), ne-am decis să facem ce ne place de data asta. Și pe bună dreptate o facem din pasiune.
La înghețată, fisticul și mango își dispută supremația, secondați de rețeta proprie numită Sweetology, pe bază de grapefruit roz și Aperol. Mulți știu că după înghețata de fistic poți verifica o gelaterie bună (explicația e simplă: e unul dintre ingredientele cele mai scumpe), iar sorbetul de mango a prins foarte mult între vegani. Între sortimentele de cheesecake se dă o bătălie și mai strânsă. Dacă cel de lime și bezea este preferat de clienții care vor ceva mai ușor, cele clasice cu ciocolată sau fistic sunt preferate de cei care apreciază mai mult gustul intens și cremozitatea.
Am învățat să facem cantități în plus pentru comenzi, s-a întâmplat de multe ori să se ceară suplimentarea pe ultima sută de metri. Nu știu dacă ciudată, dar ieșită din comun a fost comanda de la un cunoscut restaurant din Bucureșți: au venit în aceeași zi să guste întâi unul dintre asociați, apoi bucătarul șef, în aceași zi eram invitați la o întâlnire, iar până să ajungem de la întâlnire înapoi la sediu aveam pe e-mail o comandă de peste 20 de kilograme pentru a doua zi. Așa am redescoperit că ne plac provocările.
Avem senzația că românii preferă totuși gusturile clasice. Am încercat combinații inedite, de exemplu sorbet de avocado cu nachos, numit „movie night”. Deși surprinși, puțini clienți au gustat din proprie inițiativă. Vom continua cu ingredientele mai puțin clasice și îi vom încuraja să guste; credem că încet, încet sortimentele noi vor câștiga teren. Acum avem, de exemplu, înghețată de dovleac copt (vegană). Reversul este că nu mai avem căpșuni, zmeură, pepene galben după ce le-a trecut sezonul, deși sunt solicitate.
Explicăm de fiecare dată că ne lipsesc ingredientele proaspete, dar nu știu cât pierdem din cauza asta. Cheesecake-ul de mango, deși nu este printre cele care atrag din prima vizual, este din ce în ce mai căutat de oaspeți și foarte apreciat.
Am făcut înghețată de cheesecake, am vrea să facem un cheesecake înghețat. Încă lucrăm la el.
Încercăm mereu să incorporăm gusturile de sezon, mai ales că folosim ingrediente naturale. Pentru sărbătorile de iarnă am testat deja înghețată de vin fiert, vom mai face mere cu scorțișoară și poate și alte gusturi de sezon. Pentru partea de prăjituri deja suntem în teste pentru un gust specific de sărbători cu portocale și o asociere surpriză. Iar pentru Valentine’s Day ne gândim la o surpriză mai complexă decât un anume gust specific.
FOTO: Șerban Vasilescu