Tehnologia: beneficiu sau amenințare?

ateeen

„Adesea ne punem întrebări la care încercăm să găsim totodată un răspuns, dar, din lipsă de inspiraţie sau pur si simplu din necunoştintă, abandonăm ideea propriu-zisă, crezând că ne vom întoarce într-o bună zi cu o viziune elucidantă. Una din acestea este: «Ce influență are tehnologia asupra vieţilor noastre?»

Din punctul meu de vedere, răspunsul este unul foarte simplu şi concis: evoluția tehnologiei, dar mai ales a site-urilor de socializare, a jocurilor pe computer sau pe PlayStation, a filmelor şi melodiilor care nu au întocmai un caracter educativ, în sensul bun al cuvântului, ne teleghidează către o lume izolată, amăgitoare şi adesea periculoasă.

Poate vă întrebaţi care este legătura dintre aceste lucruri şi de ce nu putem continua într-o lume a divertismentului, indispensabilă, după unii? Dar de ce să comunicăm prin intermediul reţelelor de socializare când putem vorbi faţă în faţă, la o întâlnire, unde ne putem exprima direct, observând totodată reacţiile, gesturile, și atitudinile celui apropiat? În acest fel, probabilitatea ca mesajul să nu fie înțeles sau chiar primit este mult mai mică. Desigur, reţelele de socializare ne pot fi utile când vrem să comunicăm la distanţă, dar sunt convinsă că vi s-a întâmplat cel puţin o dată să vorbiţi prin intermediul mesajelor cu o persoană care se află într-o altă cameră, la o distanţă foarte mică. În acest fel, relaţiile interumane se pierd puţin câte puţin, fără să ne dăm seama.

Mai mult decât atât, generaţia tânără preferă jocurile ecranizate, în locul activităţilor în aer liber, care presupun efort fizic, cât şi moral. Aşadar, cum am putea avea «un corp sănătos într-o minte sănătoasă», dacă tot timpul îl petrecem între patru pereţi, cu ochii şi mintea aţintite într-un univers virtual? În aceste condiţii, gândirea noastră este influenţată de ceea ce se întâmplă pe ecran, nu de realitatea care ne înconjoară.

Indiscutabil este faptul că, prin accesarea permanentă a site-urilor, a jocurilor şi a tuturor programelor necorespunzătoare vârstei şi intereselor noastre, putem prinde informaţii inutile, care ne inoculează anumite concepţii şi reguli nonconformiste, anulându-ne posibilitatea unei atitudini libere şi originale. Ceea ce eu personal recomand cu privire la nevoia de informaţie şi ştiinţă este să ne căutăm răspunsurile si nedumeririle în cărţi, în biblioteca personală sau chiar în cele publice, care ne stau la dispoziţie.

Doresc de asemenea să subliniez faptul că ar trebui să dedicăm mult mai mult timp plimbărilor în natură şi ieşirilor cu prietenii, utilizării tradiţionalelor metode de învăţare şi să acordăm mai multă atenţie lucrurilor care se petrec în jurul nostru, deoarece, concentrându-ne asupra tehnologiei, vom constata cu stupoare, poate prea târziu, că viața trece pe lângă noi.”

Text de Alisa Moise, elevă în clasa a IX-a la Colegiul Național Ion C. Brătianu din Pitești. Foto: hepta.ro.