Cum spune o vorbă – dacă aş fi primit câte un bănuţ pentru fiecare dată când mi-am agăţat/rupt vreo piesă de îmbrăcăminte, până acum aş fi fost milionară. OK, nu milionară, dar probabil aş fi strâns destui bani încât să pot să îmi cumpăr tot ce vreau din noile colecţii de toamnă – adică încă nişte haine pe care, căscată cum sunt, e foarte posibil să le agăţ sau rup din neatenţie.
Mulţumită unei noi tehnologii dezvoltată de către cercetătorii de la Penn State University, aceasta problemă ar putea să nu mai existe în viitorul apropiat, pentru că hainele vor avea abilitatea de a se repara singure.
Tehnologia în cauza se bazează pe biopolimeri derivaţi din proteine, care, în momentul în care sunt aplicaţi pe suprafaţa unui material textil, au puterea de a suda fibrele, făcând ca acesta să redevină intact.
Cercetarea în domeniul tehnologiilor autoregeneratoare datează din anii ’90, când Nancy Sottos şi echipa sa de la Universitatea din Illinois au dezvoltat un compus plastic ce se repara singur (însemnând că este pe-aproape era în care ecranele de telefon sau chiar şi anumite părţi ale avioanelor sau vapoarelor se vor repara singure). Descoperirile au fost aplicate ulterior în domeniul textilelor, dezvoltându-se un compus care are puterea de a salva vieţi. Mai exact, tehnologia poate fi folosită în cazul hainelor fermierilor sau soldaţilor, care sunt expuşi substanţelor toxice, precum pesticidele sau armele chimice ori biologice.
Această tehnologie inovatoare poate fi aplicată de asemenea în cazul industriei modei. Melik Demirel, professor of engineering science and mechanics în cadrul Penn State University, a testat acest compus împreună cu echipa sa, pe lână, bumbac, in şi poliester – unele dintre cele mai populare materiale textile în prezent.
Cum funcţionează mai exact – foarte simplu: tot ce trebuie să faci este să iei materialul şi să apropii marginile rupturii una de cealaltă, iar apoi să îl introduci într-o serie de recipiente cu apă în care ai pus în prealabil un set de substanţe ce au rolul de a suda materialul.
Având în vedere că este nevoie de numai un strat foarte subţire din acest compus, acesta ar trebui să fie invizibil ochiului liber, nealterând astfel aspectul piesei vestimentare pe care este folosit.
Tehnologia este pentru moment utilizată numai în cazul hainelor care au fost deja rupte, însă pe viitor, ar putea fi folosit pentru crearea unor fibre textile mai puternice, astfel încât hainele să fie mult mai rezistente la purtarea de zi cu zi.
Dacă ești curioasă, poți vedea tehnologia inovatoare în acțiune în clipul de mai jos:
Foto: hepta.ro